Moderní aplikace k lepšímu spánku?

V dnešní době je mnohem snazší být zdravý a fit než v minulosti, ale na druhou stranu máme i množství nástrah v podobě uspěchané doby a stresu, který nás dennodenně provází. Ať už se chceme zdravě stravovat, zhubnout nebo lépe spát, moderní svět technologií nám nabízí různé šikovné pomocníky, díky kterým našich cílů dosáhneme snadněji. My se dnes zaměříme na aplikace, které by měly pomoci k lepšímu usínání či kvalitnějšímu spánku.

moderní aplikace

Fitness náramky a hodinky

Popularita fitness náramků a inteligentních hodinek v posledních letech prudce stoupá. Nabízejí celou řadu funkcí, mezi kterými nechybí ani funkce monitoringu spánku. Monitoring spánku je momentálně jednou z nejvíce vyhledávaných funkcí "chytrých" hodinek či náramků. Dokáže změřit celkovou délku spánku, jeho kvalitu, zaznamená, jak tvrdě jsme spali nebo kolikrát jsme se v noci probudili. Do budoucna dále doporučí, co bychom mohli v oblasti spánku zlepšit.

moderní aplikace a spánek

Jedním z problémů fitness náramků a aplikací pro měření spánku je ten, že některé nejsou klinicky certifikovány a ve skutečnosti neměří kvalitu spánku, ale jen to, jak moc se člověk během spánku hýbe a to nemusí mít dostatečnou vypovídací hodnotu.

Na druhou stranu, když už mluvíme o kvalitě spánku, tak na trhu jsou v současnosti i inteligentní hodinky, které kromě monitoringu spánku nabízejí řadu dalších funkcí. Měří tep nebo slouží jako EKG. Podle nové studie věnované zdraví dokáží takové hodinky sledováním srdeční frekvence odhalit nejen hypertenzi, ale i spánkovou apnoi s 90% přesností. Spánková apnoe je porucha spánku, která je charakterizována opakovaným přerušením dýchání během spánku, přičemž její neléčení může mít pro člověka i fatální následky.

Digitální knihovna – pomůže snadněji usnout

Mnozí lidé mají hlavně problém s usínáním. Trvá jim nekonečně dlouho, než usnou a tak ráno většinou vstávají unavení. Lidem, kteří mají problém s usínáním, může pomoci digitální knihovna. Vždyť už od malička čtení knih a mluvení pohádky na dobrou noc pomáhá děti uklidnit před spaním, proč by tento princip neměl pomoci i v dospělém věku?

Jsou lidé, kteří bez čtení dobré knihy ani nejdou spát. Stává se to jakýmsi denní rituálem před spaním. Nyní si však už nemusí namáhat oči a mohou využít digitální knihovnu. Digitální knihovna je jednoduchý katalog či malá databáze slovenských a českých knih ve zvukové podobě. Momentálně je jich pár desítek, přesto obsahují pestrou paletu žánrů, jako jsou pohádky, klasická literatura, sci-fi, Bible, učebnice, přednášky, reportáže a podobně.

usínání s mobilem

Jak to funguje? Stačí kliknout na preferovaný obsah a ten stáhnout. Kdykoliv můžete stažené knihy prohlížet nebo získávat další. A pak můžete začít poslouchat zvolený obsah na dobrou noc. Je potřeba si ale hlídat dobu, kdy poslech zastavit. Abyste neusnuli se sluchátky na uších a aby vás pak zvuky během spánku nevzbudily, jinak váš spánek nebude kvalitní, ba právě naopak. I zvolený obsah má vliv na spánek, často to, čím si naplníme naše vědomí před spaním, nás může provázet ve snech.

Příjemné usínání s aplikacemi

Na trhu je množství aplikací, které vám mohou pomoci usnout, mezi ně patří i takové, které vám navodí příjemnou atmosféru praskajícího ohně v krbu či klepání deště. Na výběr je i množství jiných zvuků, které se dají dále upravovat, například tekoucí voda a k ní je možné přidat zpěv ptáků nebo kvákání žab.

Při problémech s usínáním můžete vyzkoušet relaxační aplikaci s dýchacími technikami a futuristickou vizualizací dýchání, která pomáhá snížit stres. Taková aplikace slibuje uživateli usnout už do několika pár minut.

O tom, že používání elektroniky (mobilní telefony nevyjímaje), spánku škodí, jsme již psali. Proto existují i ​​aplikace, které chrání uživatele před modrým světlem vycházejícím z displejů mobilních zařízení. Aplikace toto světlo tlumí a nahrazují teplejšími barvami, nebo chrání oči prostřednictvím tzv. dark mode (tmavý noční režim).

Mobilní aplikace na monitoring spánku

Setkat se můžeme s množstvím mobilních aplikací, které slouží k monitorování spánku. Využívají k tomu gyroskop mobilního telefonu, který v noci zaznamenává mikrochvění matrace nebo sledují váš pohyb během spánku. Aplikace vyhodnotí, v jaké fázi spánku se nacházíte. A pak vás pomocí inteligentního buzení probudí v době, kdy je váš spánek mělký. Tím pádem by mělo být vstávání příjemnější.

aplikace a spánek

Některé aplikace dokážou i nahrávat mluvení ze snu nebo chrápání. Při chrápání vás dokáže mobilní aplikace na to upozornit. Kromě nahrávání zvuků a sledování pohybu během spánku budete mít detailně vypracované tabulky či grafy se záznamem o spánku. Najdete v nich historii spánků, čas, jak často se během noci probouzíte, ale i počet hodin promarněného spánku.

Zlepší moderní aplikace spánek?

Moderní aplikace na spánek je potřeba brát s rezervou. Nezbaví vás nespavosti a nezaručí kvalitní spánek mávnutím kouzelného proutku. Ale jak jsme již několikrát zmínili, zmonitorují spánek, pomohou snadněji usnout a poskytnou vám více informací o vašem spánku. A to v konečném důsledku může spolu s ostatními faktory spánek zlepšit

Google+