Na které straně postele spíte? Podívejte se, co o vás prozrazuje vaše volba

Možná jste se nad výběrem strany postele nikdy nezamýšleli. Přesto si vždy vybíráte tu samou, u okna nebo u dveří, ať už spíte kdekoli. Podle nejnovějších výzkumů však to, co se zdá jako zvyk nebo čistě praktické rozhodnutí, o vás může prozradit mnohem víc, než si myslíte.

pár v posteli

Co ovlivňuje výběr strany postele

Je velmi pravděpodobné, že každou noc spíte na stejné straně postele. Může to být například strana blíže ke dveřím, abyste mohli vstát, když vás například potřebují děti, nebo strana dál od okna, aby vám do očí nesvítilo světlo z ulice. Nejčastěji jde o to, že se vám na této straně jednoduše snáze vstává. Dalším oblíbeným důvodem pro výběr strany postele je, že váš partner dává přednost druhé straně a vy se musíte spokojit s tou zbývající. Zajímavým je také důvod, že vámi vybraná strana má lepší výhled na televizi.

Abychom však zůstali objektivní a nenechali se zmást nepřesnými informacemi, určuje se to, na které straně spíte, z pohledu ležení v posteli. Pokud tedy spíte na levé straně, znamená to, že váš partner spí napravo od vás. Studie, kterou se zabývala společnost OnePoll pro společnost Slumber Cloud, analyzovala spánkové preference 2 000 účastníků a zjistila, že to, na které straně postele spíte, úzce souvisí s vaší osobností a vlastnostmi. Podívejte se blíže, co o vás vypovídá výběr strany postele.

Tip7 špatných návyků, které vám kazí zdravý spánek + tipy, jak se jich zbavit


Spíte na levé straně? Pak byste měli být...

Pokud spíte na levé straně, pravděpodobně využíváte více levou polovinu mozku. Často jste nápaditější a kreativnější než ti, kteří si vybrali pravou stranu. Výsledky výzkumu také ukázaly, že lidé, kteří preferují spánek na levé straně postele, dávají přednost oldies hudbě, dramatickým filmům a pijí raději pivo než víno. Zajímavé je, že pokud jde o politické názory, orientují se více na levici.

Podle jiných výzkumů jsou lidé, kteří spí nalevo, pravděpodobně veselejší než jejich partneři spící na pravé straně. Pozitivní přístup k problémům umožňuje nalevo spícím lidem lépe zvládat vysoké pracovní zatížení, což znamená, že je tak snadno nerozhodí ani den plný stresu.

Pokud si vybíráte pravou stranu, jste spíše analytický typ

V případě, že vaší oblíbenou stranou postele je pravá, zřejmě je vaší silnější stránkou spíše pravá část mozku. To znamená, že uvažujete více analyticky a logicky. Vaší srdeční záležitostí pravděpodobně je rocková hudba, akční filmy a pokud si můžete vybrat, vychutnáte si spíše víno než pivo. Rovněž je vyšší pravděpodobnost, že patříte k pravé straně politického spektra.

Ti, kteří spí na levé straně, jsou zároveň přesvědčeni, že v krizových situacích se rozhodují a jednají klidněji než jejich partner a obecně se považují za sebevědomější, i když možná pesimističtější lidi. Zároveň jim to ale umožňuje stát nohama pevně na zemi a připravit se i na nejhorší možné scénáře.

Další důvody pro výběr strany postele

Pokud se trochu odosobníme a nebudeme se na věc dívat čistě z psychologického hlediska, přijdeme na to, že někdy je to, kde spíme, čistě praktickou záležitostí. Například při sklonech ke klaustrofobii je docela logické, že nebudete spát u zdi, jelikož se tam můžete cítit vysloveně nepříjemně a stísněně. Na druhou stranu ti, kteří se cítí bezpečněji, pokud jsou alespoň z jedné strany chráněni stěnou nebo nějakou zábranou, se mohou vyhnout spaní u okna nebo dveří.

pár leží

Do hry však může vstupovat i řada různých faktorů, například touha po teple z radiátoru nebo přání být co nejdále od okna a hluku projíždějících aut venku. Ať už si to přiznáte nebo ne, nakonec může mít volba strany postele vliv i na to, jak se ráno po probuzení cítíte. Ať tak či onak, nejdůležitější je pro nás kvalita spánku. Koneckonců, nikdo se neprobudí šťastný po nekvalitním a přerušovaném spánku, bez ohledu na to, zda spí na pravé nebo levé straně postele.

Tipy pro lepší noční odpočinek

Nezapomeňte, že doporučená doba spánku pro dospělé představuje průměrně 7 až 9 hodin za noc. Pokud se vám nedaří této minimální hranice dosáhnout, vyzkoušejte některé z našich osvědčených rad:

  • Mobil, tablet, televizor a jiná elektronická zařízení vypněte alespoň hodinu před spaním.
  • Večer už nepijte kávu ani černý čaj či jiné kofeinové nápoje.
  • Vyhněte se popíjení alkoholu ve večerních hodinách.
  • Ke snadnějšímu usínání může napomoci i lehká relaxační nebo strečová cvičení.
  • Před spaním důkladně vyvětrejte pokoj.
  • Vyvarujte se spánku během dne.
  • Před spaním jezte jen lehká, nemastná jídla, nejsou vhodná ani jídla s vysokým obsahem cukru.
  • Místo vlažné sprchy si před uložením do postele dopřejte teplou koupel.

Náš tip: Měli byste spát na pravém nebo na levém boku? Přečtěte si, na čem to závisí

Google+