Historie matrace - věděli jste, že...

Bez matrace si dneska život nedokážeme představit. Hraje totiž nenahraditelnou úlohu při spánku a používáme ji každý jeden den na odpočinek. Od její kvality závisí pohoda a dokonalý odpočinek v průběhu noci. Výrobci se doslova předbíhají v nabídce matrací a vybrat si tu správnou vyžaduje dostatek času i pozornosti.

Historie matrací - retro výroba pružinových matrací

Ale jakým vývojem prošla matrace, než se dostala do dnešní podoby, je hodně zajímavé. Matrace v minulosti ničím nepřipomínaly dnešní moderní matrace a lidé byli rádi i za to málo, co měli. Možná jste se nad tím nikdy nezamysleli, a proto dovolte pár zajímavostí z historie matrace.

Spalo se na tom, co dala příroda

V dávných časech se na pohodlí moc nedbalo. Většinou se spalo na zemi a na změkčení podlahy se používalo vše, co dala příroda. Nejdřív to byla kožešina z ulovené zvěře, suché listí nebo tráva (seno). Protože na zemi byla zima, lidé začali ze země tyto provizorní lůžka zvedat o něco výš, aby zabránili kontaktu podložky přímo s podlahou a tak vznikli první postele. Nález nejstarší postele v Evropě pochází z čas 3000 let př. n. l. Složená byla z kamenů, na které se položila vrstva měkčího materiálu. Lidé se tak vyhli chladu, průvanu a různému hmyzu. 

Přírodní matrace našich předků

Provizorní lůžka se plnili listím a senem. Na to, aby se listí a seno v noci nepřesouvalo, když se člověk během spánku často otáčel, začali jím plnit různé kožešiny a později po vynálezu tkaniny i ty. Tak vznikli první předchůdci dnešních matrací. Protože se seno lámalo a hodně se z něj prášilo, nahradilo se později slámou nebo kukuřičným šustím. To mělo nejlepší tepelné vlastnosti a méně se lámalo. Slaměným matracím se říkalo “slamník” a možná bysme ještě našli několik pamětníků.         

Na tu dobu to byly skutečně komfortní “bio” matrace. Náplň takové matrace se každoročně měnila, hlavně po žatvě, kdy se stará sláma vyměnila za novou a voňavou. V období zimy se matrace dokonce potahovaly materiály vyrobenými z ovčí vlny, ale mohlo se používat i peří. Dovolit si je mohli jen ti nejbohatší - církev a šlechta.

Přírodní materiály v matracích byly a budou

V roce 1900 britský rodák James Marshall přišel na trh s revolučním nápadem, a to plnění matrací koňskými žíněmi, tím se staly dostatečně pružné a nabízely dosud nevídaný komfort, hlavně co se týká hygieny. Koňské žíně se používají ve výrobě matrací dodnes a mají nenahraditelné vlastnosti. Kromě toho, že je to čistě přírodní a kvalitní materiál, vyniká lehkostí, vzdušností, a prodyšností. Matrace s koňskými žíněmi mají vynikající schopnosti akumulovat teplo, zabezpečí odvod vodních par v době spánku a uchovávají tak perfektní hygienu lůžka.

Přírodní materiály v matracích v minulém století na nějakou dobu nahradil nově objevený polyuretan, ale dnes se opět dostávají do pozornosti. Kromě už zmíněných koňských žíní je to kokosové vlákno, přírodní kaučuk nebo vlákno agáve.

Historie matrace - moderní postel

Přechod od historie matrace k dnešním matracím

Pružinové matrace jsou na světě už nějaký ten rok. Poprvé jsou zmíněny pružiny už v 18. století. Nejdřív musely být stabilizované lankem. Výrobci těchto matrací se inspirovali technologií, která byla používána u koňských kočárů. Určitě dost vrzaly, ale byl to veliký posun v historii matrace. Strana, na které se spalo byla zjemněná bavlnou nebo jiným měkkým materiálem. Byly to předchodci dnešních moderních pružinových matrací. Dnešní pružinové matrace jsou díky své konstrukci hodně vzdušné, proto se při nich nemusí řešit problém s větráním. Jednotlivé pružiny jsou mezi sebou navzájem spojené a na nich je na změkčení používána vrstva měkčí pěny. Naopak, na tvrdších pružinových matracích jsou uložené tvrdé pěny, například i se zpevňujícími vrstvami kokosu.  

Jinak uložené pružiny jsou u taštičkových matrací. Obsahují samostatně uložené pružinky, které jsou uchycené v textilních taštičkách. Každá pružinka reaguje samostatně a tím docílí výrazně lepší bodové elasticity, tedy schopnosti matrace přizpůsobit se tělu.

Velká změna nastala objevením polyuretanu v roce 1937, odkdy se začal používat i při výrobě matrací. Samozřejmě se vývoj nezastavil a dnešní polyuretanová pěna se s tou tehdejší nedá srovnávat. Současná PUR pěna má výrazně lepší vlastnosti a dnes se už samostatně používá jen výjmečně. Většinou se kombinuje s jinými materiály. Kvalita pěnových matrací je ovlivněná hustotou a složením pěny, i jejim profilováním.

Dnes kromě polyuretanové pěny známe:

  • RE pěna – má vysokou tvrdost díky lisování
  • Studená, tedy HR pěna – vyrábí se při nižší teplotě než PUR pěna
  • BIO pěna – vznikla přidáním přírodních olejů
  • Paměťová pěna – nazývaná i jako líná pěna

Velikou revoluci v oblasti matrací přinesla paměťová pěna, která je produktem výzkumu americké vesmírné agentury NASA. Materiál byl vyvinut původně na odlehčení těla kosmonautů a zbavení se tlaku při startu do vesmíru. Matrace s paměťovou pěnou se dokonale přizpůsobí tělu, jsou hodně poddajné a přizpůsobivé. Paměťová pěna je hodně elastická a dobře si udržuje tvar. Při změně tlaku a teploty se automaticky vrátí do svého původního stavu.

Při čtení těchto řádků možná nevěřícně kroutíte hlavou na čem všem spali naši předkové. Vývoj ale jde neustále kupředu a jsme rádi, že dnes vám můžeme přinést opravdu širokovou škálu matrací různého druhu. Současné matrace mají dlouhou životnost - vydrží nejen 1, ale i více sezón. Proto jejich výběru věnujte dostatečnou pozornost. Pokud máte problém s výběrem matrace, tak nám můžete napsat do poradny, kde vám rádi odpovíme a pomůžeme s výběrem správné matrace.

 

Google+