Jak zmírnit příznaky alergie a dopřát si kvalitní spánek

Mezi nejčastější alergeny v domácnostech patří pyl, spory plísní, roztoči z domácího prachu, peří nebo zvířecí chlupy. Podle toho, kde se nachází, mohou podstatnou měrou ovlivnit kvalitu spánku a vůbec celkového zdravotního stavu. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější místa jejich výskytu, jak se jich co nejúčinněji zbavit a užijte si spokojené noci bez nepříjemných alergických příznaků.

astmatický záchvat

Co to je alergie a jak se projevuje

Alergická reakce je vlastně hypersenzitivní, abnormální reakce imunitního systému na antigeny - podněty, které jsou pro většinu lidí neškodné. Děje se to proto, že imunitní systém vyhodnotí některou z běžně neškodných látek jako nebezpečnou. V důsledku toho zalarmuje své složky, aby vyvolal imunitní odpověď, což se může projevit širokou škálou mírných, až život ohrožujících příznaků.

Projevy vznikají jako reakce organismu na tvorbu protilátky - imunoglobulin E (IgE), kterou imunitní systém vyvolává. Tento typ protilátky totiž uvolňuje do krevního oběhu histamin, aby zničil daný antigen, tedy částici, kterou imunitní systém označil za nebezpečnou. Právě přítomnost histaminu však vyvolá samotnou alergickou reakci. Postižené jsou přitom většinou tyto části těla:

  • Oči – slzení, zarudnutí, řezání, světloplachost
  • Nos – kýchání, lechtání v nose, vodnatý výtok
  • Hrdlo – otok hrdla
  • Plíce – pískání během dýchání, tlak na hrudi
  • Kůže – vznik kožních změn různého charakteru, svědění (pruritus), otok
  • Trávicí systém – poruchy trávení, křeče, zvracení, průjem, plynatost

Jak vzniká alergická reakce

K tomu, aby došlo ke vzniku alergické reakce, je potřeba, aby proběhlo několik po sobě následujících kroků. Prvním z nich je kontakt s alergenem přes kůži, případně sliznice a jeho průnik do organismu. V těle jedince pak dochází ke kontaktu alergenu s buňkami, které zprostředkovávají alergickou reakci.

kožní vyrážka

Jako odpověď organismu následuje uvolnění látek způsobujících příznaky alergie. Označují se jako mediátory a patří k nim například histamin. Jeho působením dochází ke vzniku projevů alergie - otok sliznic, dušnost, kašel, svědění kůže, sliznic atd.

Zbavte se alergenů v ložnici

Jelikož v posteli denně trávíme poměrně hodně času, nesmíme podceňovat množství a druhy alergenů, které se v ní nachází. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale i matrace, na které spíte, může být zdrojem potíží, jako je neustále kýchání, svědění nebo slzení očí, ucpaný nos či kožní skvrny a vyrážky. Nejlepším způsobem, jak si zajistit lepší spánek, pokud trpíte alergií, je odstranit z ložnice v co největší míře spouštěče. Ať už jste alergičtí na pyl, srst domácích zvířat, peří nebo roztoče z prachu, vyzkoušejte naše tipy, které vám určitě pomohou.

TIP: Jak udržet v ložnici čistotu?

Vyčistěte vzduch v místnosti, kde spíte

Pokud vlastníte čističku vzduchu, toto je ideální možnost, kdy ji použít. Čističky vzduchu jsou účinné při odstraňování některých znečišťujících látek ve vzduchu jako je pyl, prach, bakterie, kouř, plísně, těkavé organické sloučeniny a pachy. Jako každý produkt však má maximální velikost pokrytí prostoru, se kterým dokáže pracovat, proto je důležité i její správné umístění.

Otevřené okno je sice fajn, ale pokud trpíte alergiemi, raději okno na noc zavřete. Zabráníte tím vstupu pylu a prachu do ložnice. Stejně je vhodnější, když máte v pokoji místo závěsů a žaluzií záclony nebo rolety, které můžete snadněji vyčistit. Velmi dobré jsou i zvlhčovače vzduchu, dejte ale pozor na to, abyste to s vlhkostí vzduchu příliš nepřeháněli. Může totiž stát za rozvojem nebezpečných plísní.

pes v posteli

Pravidelně a důkladně perte povlečení

Ložní prádlo v sobě může ukrývat množství roztočů, ale i prachu či pylu, který si zvenku můžete donést ve vlasech. Doporučujeme vám, abyste povlečení, prostěradlo, pyžamo a chránič matrace prali na vyšší teploty nejméně jednou týdně. Před praním je nejprve ponořte na několik minut do horké vody a pak je pečlivě opláchněte. Pokud patříte mezi alergiky, určitě víte, že domácí zvířátko do postele nepatří. Jeho chlupy totiž patří k poměrně častým alergenům.

TIP: Věděli jste, že kvalita spánku může mít vliv na vaši pleť?

Pozor na správný výběr polštáře a přikrývky

Péřové polštáře a peřiny určitě nepatří mezi ty položky, nad kterými byste se měli při výběru ložního vybavení zamýšlet. Pro vás jsou totiž určeny speciální matrace z antibakteriální pěny vhodné zejména pro alergiky a astmatiky. Nabízí účinnou a především trvalou ochranu před alergeny jako jsou plísně, roztoči, kvasinky, či jiné mikroorganismy.

Velmi dobré jsou i latexové matrace, které se charakterizují svou vysokou pružností a volnou cirkulací vzduchu. Jsou vyrobeny z organických materiálů, proto jsou přirozeně hypoalergenní a zároveň mimořádně odolné vůči roztočům a plísním.

TIP: Nejčastější chyby při nákupu matrací.

Google+