Věděli jste, že kvalita spánku může mít vliv na vaši pleť?

K tomu, abyste vypadali mladší, nemusíte používat drahé krémy proti stárnutí. Jak ukazují výsledky několika studií, možná by stačilo jen dopřát si více hodin spánku.

svěží tvář

Dostatek spánku je pramenem mládí

Jak už dobře víme, tělo se během spánku obnovuje a regeneruje, takže pokud jsme pořádně vyspalí, vypadáme i cítíme se mnohem lépe. Klíčem k úspěchu je proto dostatek spánku, který činí 7 až 9 hodin každou noc.

Pokud například spíte méně než 6 hodin, velmi pravděpodobně se to negativně podepíše na vašem vzhledu. Zkuste spát o 1 až 3 hodiny déle a možná zaznamenáte zlepšení již za jeden den. Pokud v tom budete pokračovat, během pouhých 2 až 3 týdnů si vaše okolí všimne, že vypadáte mnohem lépe.

Přes noc přechází pleť do režimu obnovy a regenerace, což znamená, že odstraňuje toxiny, opravuje poškozené buňky a DNA způsobené prostředím, nahrazuje stárnoucí buňky a vytváří nové. Proto po kvalitním spánku vypadá pleť svěží, mladší a zářivější.

TIP: Jak hormony ovlivňují spánek? Zjišťovali jsme za vás

Jak škodí pleti nedostatek spánku

Mnohé studie prokázaly, že u lidí s nedostatečným spánkem se projevují zvýšené známky stárnutí pleti. Lidé se také pomaleji zotavovali z různých environmentálních stresorů, jako je narušení kožní bariéry nebo vystavení UV záření. Lidé s nedostatečným spánkem i hůře hodnotili svou pleť a vzhled obličeje.

dívka v posteli

Hladina kortizolu během spánku klesá, takže pokud jste vzhůru, hladina kortizolu zůstává vysoká. To může narušit hojení ran, podpořit předčasné stárnutí, a dokonce vést ke vzplanutí akné.

Co získáte, pokud si prodloužíte spánek?

  • Zjemnění vrásek – během spánku se v pokožce vytváří kolagen, který zabraňuje jejímu ochabování. Více kolagenu znamená, že pokožka je pevnější a méně náchylná k tvorbě vrásek. Kromě toho je při nedostatku spánku pokožka sušší, což může způsobit, že vrásky budou ještě viditelnější
  • Rozzářená pleť – během spánku vaše tělo zvyšuje průtok krve do pokožky, což znamená, že se probudíte s osvěženou pletí. Pokud nemáte dostatek spánku, může vaše pleť vypadat mdle, popelavě, zkrátka jako bez života. Je to proto, že nedostatek spánku způsobuje snížení průtoku krve do pokožky kolem obličeje.
  • Méně oteklé oči bez váčků a kruhů – dostatečně se vyspěte a budete mít méně oteklé oči bez kruhů pod očima. Když krev špatně proudí (to se stává, když málo spíte), může se hromadit pod očima a být viditelná, protože kůže je tam velmi tenká. Hlavu si můžete také vyvýšit pomocí dalšího polštáře a zmírnit tak otok.

TIP: Ustlat nebo neustlat hned ráno postel?

žena v zrcadle

  • Zdravější a hustší vlasy – nedostatek spánku může podporovat vypadávání vlasů, jejich lámání, poškození nebo dokonce zpomalení růstu. Jde o to, že vlasové folikuly získávají živiny, vitamíny a minerály z krevního oběhu. Při nedostatku spánku se však snižuje průtok krve, takže vlasy dostávají méně výživy, slábnou a dochází tak k problémům s růstem. Nedostatek spánku může rovněž vést k většímu stresu, a tím ke zvýšení hladiny hormonu kortizolu, který může způsobit vypadávání vlasů.
  • Spokojenější a zdravější vzhled – nedostatek spánku může způsobit i to, že vám poklesnou koutky úst. V důsledku toho budete vypadat smutněji než po kvalitním nočním odpočinku. Když jste unaveni, máte tendenci víc se mračit. Zarudlé, opuchlé oči, tmavé kruhy pod očima, povislá víčka a bledší pokožka mohou také signalizovat ostatním, že jste vyčerpaní.
  • Kosmetické přípravky fungují lépe – pleť se může během spánku soustředit na regeneraci. Prokrvení je rovnoměrnější, což pomáhá pokožce využívat složky kosmetických přípravků k její regeneraci a výživě. Nezapomeňte také, že během spánku ztrácí pokožka více vody než během dne. Před spaním používejte hydratační krém a během dne pijte hodně vody.

Maximalizujte účinky noční péče o pleť

  • Před spaním si vždy umyjte obličej a krk jemným čisticím prostředkem. Odstraníte tak veškeré zbytky produktů, které jste během dne použili, včetně make-upu, nečistot a špíny.
  • Noční čas je vhodný pro aplikaci hydratačních přípravků a produktů s retinolem na pleť, protože zvýšený průtok krve jim může pomoci účinněji působit.
  • Začněte spát na zádech nebo na boku místo na břiše. Předejdete tak vzniku tzv. spánkových vrásek, které se mohou časem prohloubit.
  • Stejně jako používání opalovacího krému a skoncování s kouřením, i pravidelný spánek 7 až 9 hodin denně velký vliv na stárnutí pleti.


TIP: Můžete spát méně než 7 hodin za noc a cítit se odpočatí?

Google+