15 tipů, jak se vyhnout nespavosti a mít kvalitnější spánek

15 tipů, jak se vyhnout nespavosti a mít kvalitnější spánekUrčitě se vám už někdy stalo, že jste nemohli usnout, nebo jste se každou chvíli budili. Pokud se u vás problémy se spánkem vyskytují zřídka nemusíte panikařit. Je to v pořádku. Ovšem, pokud se problémy vyskytují pravidelně, je potřeba zpozornět.

Víte, že kvalitní spánek je pro život nesmírně důležitý a není dobré ho podceňovat. Ale okrem správné matrace ho ovlivňuje i řada jiných věcí.

Sledujete před spaním televizi? Jíte těsně před spaním? Používáte vaší ložnici i na práci?

Digitální doba sebou přináší kromě výhod i různé nástrahy, které vám mohou narušit váš pohodlný spánek. Inspirujte se tipy, které vám pomůžou v boji proti nespavosti.

Co je nespavost

Nespavost může být krátkodobý nebo chronický stav, který způsobuje nedostatečný nebo špatný spánek. Projevuje se těžkostmi při usínání, buzení se v průběhu spánku, probuzením se brzy ráno nebo nekvalitním spánkem.

Krátkodobá (přechodní) nespavost může být způsobena nemocí, stresem, časovým posunem při cestování, nebo i faktory životního prostředí. Dlouhodobá (chronická) nespavost, může být způsobena v důsledku špatných psychických nebo fyzických podmínek.

Co může způsobit nespavost?

  • Nespavost sebou přináší množství důsledků. Z krátkodobého hlediska jsou to například: únava, nedostatek energie, těžkosti s koncentrací, podrážděnost, snížený výkon a ostražitost.

  • Snížená bdělost a nadměrná denní ospalost může narušit vaši paměť a vaši schopnost myslet a zpracovávat informace. Narušení spánku vašeho partnera kvůli vaší poruše spánku může způsobit značné problémy ve vztahu (například oddělené ložnice, konflikty, náladovost...)

  • Možná se budete muset vzdát některých činností, které si vyžadují neustálou pozornost. Jako třeba chození do kina, návštěva školské hry vašeho dítěte nebo sledování vašeho oblíbeného televizního programu.

  • Nadměrná ospalost také přispívá k vyššímu riziku utrpení úrazu. Řidiči si na cestách musí dávat velký pozor, aby nezpůsobili automobilovou nehodu.

  •  

V dlouhodobém horizontě jsou důsledky nespavosti mnohem horší. Proto nepodceňujte svůj spánek. Víte, že tvoří velkou část našeho života a musíme o jeho kvalitu dbát.


Jak předcházet nespavosti?

Nabízíme vám 15 tipů, které vám můžou pomoci zlepšit kvalitu vašeho spánku.

  1. Stanovte si pravidelný čas, kdy budete chodit spát a kdy budete vstávat. Držte se tohoto plánu i přes víkendy a v době prázdnin. Vaše tělo se dostane do správného rytmu a budete vědět rychleji usnout a ráno vstát.

  2. Postel používejte pouze na spánek a sexuální radovánky. V posteli si nečtěte, nesledujte televizi a nepracujte. Nadměrný čas strávený v posteli také narušuje spánek.

  3. Cvičte. Sportujte. Obujte si tenisky a běžte na procházku nebo se proběhněte. A to každý den. Pomůže vám to zaspat a budete se cítit lépe. Ale není vhodné cvičit těsně před spaním.

  4. Užívejte si horkou koupel nebo sprchu 1,5 - 2 hodiny před spaním. Příjemně vás to uvolní a uspí.

  5. Aspoň 30 minut před spaním dělejte něco klidné a relaxační. Hodně dobré činnosti na to jsou čtení, meditace nebo večerní procházka.

  6. Udržujte ložnici relativně chladnou a dobře větranou. Určitě se vyhněte vytopené ložnici. Nebude se vám v ní dobře spát. Příjemnou atmosféru krásně doladí i doplňky jako tapeta nebo plakát s přírodním motivem

  7. Odstraňte si ze zorného uhlu hodiny nebo budík. Neustálé kontrolování a sledování času vám usnout sotva pomůže. Budete jen zbytečně v stresu.

  8. Jezte několik hodin před spaním. Vyhněte se těsně před spánkem jezení těžkých jídel, ale i sladkostem a ovocem.

  9. Stravte aspoň půl hodiny na denním světle každý den. Nejlépe brzo ráno.

  10. Těsně před spaním nepijte hodně tekutin, aby váš spánek nebyl rušený potřebou chodit na toaletu.

  11. Pokud i náhodou budete muset jít přes noc na záchod, tak si nezapínejte světlo. Také mějte v ložnici úplnou tmu. Pomoct vám v tom může i maska na oči. Protože světlo vám může narušit činnost mozku a tím i váš spánek.

  12. Vyhněte se stimulátorům jako je kofein nebo nikotin v odpoledních hodinách. Jako je káva nebo čaje, které obsahují stimulující látky, čokolády (hlavně tmavé), ale i zmrzlině, ve které se nacházejí kousky čokolády nebo kávy.

  13. I když vám alkohol v některých případech může pomoct rychle usnout, tak na druhé straně vám může způsobit buzení se uprostřed noci a také zamezuje hlubokému spánku. Proto alkohol před spaním není dobrá volba.

  14. Před spaním se nevěnujte práci 1-2 hodiny. Nechte ať si váš mozek trochu odpočine, aby se veděl lépe soustředit na spánek. Pokud vám budou po rozumu před spaním chodit různé myšlenky, můžete si je zapsat a vyřešit je ráno. Tak se budete moci lépe uvolnit a rychleji usnout. Proto mějte po ruce zápisník.

  15. Pokud nemůžete usnout po 15 - 20 minútach, běžte do jiné místnosti, nebo si čtěte na pokojném místě pomocí slabého osvětlení až se budete cítit hodně ospalí. (Nedívejte se na televizi a nepoužívejte jasné světla.)

  16. Nezapomínejte na správnou volbu oblečení na spaní. Ideální jsou prodyšná pyžama nebo volné spodní prádlo.

Inspirujte se těmito tipy a zlepšíte si kvalitu svého spánku. Dobře víte, že pro kvalitní spánek je důležité mít i skvělou matraci, která vyhovuje vašim požadavkům.

Najděte si správnou matraci přesně pro vás nebo navštivte naši poradnu Jak vybrat matraci.

Google+