Zkusili jste si zdřímnout přes pracovní dobu? Prozradíme vám, proč to stojí za to

Pokud pracujete z domova, jistě se vám už stalo, že vás během práce začal přemáhat spánek. Bojovat s únavou většinou není moc efektivní. Zkuste si místo toho dopřát 15 až 30 minutový odpočinek. Možná budete překvapeni, jak se zvýší vaše produktivita.

spaní u laptopu

Home office už není ničím neobvyklým

Pro mnohé lidi vypadá pracovní den úplně jinak než před rokem. Z několika důvodů je to velmi výhodné. Nemusíte se ráno převlékat, dokonce vůbec nemusíte vstávat z postele. Vyhnete se ranním zácpám, kolonám a ušetříte i na cestovném. Dokonce si při práci můžete užít sluníčko na terase.

Jednou z takových pozitivních změn, které vznikly v důsledku toho, že stále více lidí pracuje z domova, je i fakt, že lidé si během pracovního dne mohou zdřímnout. Nezáleží na tom, zda se jedná o odpolední siestu, nebo o 15 až 30 minutový odpočinek. Faktem je, že spánek během práce se stal běžnou součástí života.

Tip: Spánek přes den - ano nebo ne?

Zdřímnutí není žádným prohřeškem

Věděli jste, že někteří zaměstnavatelé, jako například Google, Cisco a Zappos, přijali zásady podporující zdřímnutí v práci už před pandemií? Pokud to uznaly za vhodné takovéto pokrokové společnosti, pak se nemůžeme divit, že na krátkém odpočinku během práce něco bude.

žena dřímá

Je pravda, že práce z domova nabízí šanci dopřát si krátký odpolední spánek beze strachu, že by z toho mohl váš zaměstnavatel vyvodit negativní důsledky. A možná touhu zdřímnout si zvyšuje lákadlo v podobě pohodlné postele nebo měkkého gauče, které jsou umístěny ve vaší blízkosti. Nebo je to zkrátka jednoduchý fakt, že jste si uvědomili výhody zdřímnutí během práce, stejně jako to, jak vám to může pomoci zvládnout zbytek dne. Nemusíte se proto cítit vinnými, pokud si dopřejete krátký odpočinek.

Výhody odpočinku během pracovního dne

To, že krátký „šlofík“ dokáže člověka nabudit, nejsou žádné výmysly. Výzkumy dokázaly, že odpočinek v práci s sebou přináší několik plusů:

  • pomáhá udržet, dokonce zlepšit kognitivní výkonnost
  • zvyšuje schopnost zapamatovat si a vybavit si fakta, která jste se naučili během dne
  • pomáhá snížit pocity frustrace
  • osvěžuje mysl

Jak si naplánovat zdřímnutí v práci

Ideální délka zdřímnutí během pracovního dne představuje přibližně 30 minut. Samozřejmě, optimální čas takového odpočinku se může mírně lišit v závislosti na věku a celkovém stavu spánku. Za zmínku však stojí fakt, že zdřímnutí trvající mnohem déle než půl hodiny může způsobit, že se po probuzení budete cítit ospalí. Navíc si jím můžete narušit i svůj noční spánek.

muž spí

Pokud chcete dosáhnout nejlepší délky spánku, vyhraďte si na odpolední siestu přibližně 15 - 20 minut a promyslete si, jak tento čas můžete strategicky zařadit do svého pracovního rozvrhu. Nezapomeňte, že nejvhodnější doba je kolem druhé hodiny odpoledne, protože tento čas se nejlépe shoduje s vašimi přirozenými cirkadiánními rytmy. Můžete k tomu například využít pozdější polední přestávku.

Tipy, jak se připravit na krátký odpočinek

Určitě to znáte. Někdy se vám oči zavírají samy od sebe, jindy jste sice unavení, ale vytoužený spánek prostě nepřichází. Abyste čas strávený mimo telefon a notebook využili co nejlépe, snažte se relaxovat. To vám pomůže uvolnit se a snáze a rychleji usnete.

Postarejte se, ať vás nic neruší. Ztište si upozornění na mobilu i notebooku. Pokuste se meditovat nebo se zaměřte na dechová cvičení. Někomu může pomoci i aplikace pro tvorbu bílého šumu. Možná neusnete, ale váš mozek získá příjemnou, klidnou přestávku na zresetování, a ke své práci se vrátíte mnohem odpočatější i svěžejší. Zjistíte, že se vám pracuje snáze a možná si také uvědomíte, že najednou máte hlavu plnou skvělých nápadů.

Tip: Zdřímnutí, kofein, nebo kvalitní spánek?

Google+