Trápí vás noční můry? Poradíme vám, jak se zbavit špatných snů a začít klidně spát

I vy patříte k lidem, kteří ve snech prchají před neznámou hrozbou a přitom se sotva pohnou z místa, padají z velké výšky, ztrácejí zuby nebo bloudí osamoceni na místech, která vůbec neznají? Mnohé z těchto snů jsou přitom tak živé, že se z nich budíte s nepříjemnými pocity, které vám brání znovu usnout. Noční můry rozhodně nesmíte brát na lehkou váhu. V dnešním článku se proto podíváme na to, co špatné sny způsobuje, jaké se vyskytují nejčastěji a na to, jak jim úspěšně předcházet.

vyděsená žena

Co je to noční můra

Noční můry jsou definovány jako sny vyvolávající silné pocity strachu, hrůzy nebo úzkosti. Bývají živější nebo intenzivnější než zlý sen a často způsobují to, že se člověk skutečně probudí a prožívá stejně intenzivní pocity i po probuzení. Lidé, kteří se probouzejí během noční můry, si pravděpodobně vzpomenou na jednotlivé podrobnosti.

Noční můry se obvykle vyskytují během REM fáze odpočinku a projevují se v druhé polovině spánku. Ve fázi REM (Rapid Eye Movement) vykazují mozkové vlny aktivitu podobnou bdění a mozek spotřebovává tolik energie, nebo snad ještě více, než když jste bdělí. Oči se pohybují rychle (odtud je odvozen i název), avšak svaly jsou ochrnuté. Tato dočasná paralýza má svůj význam, protože během fáze REM mozek neustále vydává příkazy v motorické kůře podle toho, jak se pohybujete ve světě snů.

Nejčastější noční můry, které trápí dospělé

  • Pády - sny, ve kterých padáme z velké výšky.
  • Útěk před nebezpečím - honička, ve které nás pronásleduje vrah, útěk před přírodní katastrofou.
  • Paralýza - nepříjemný pocit ve snu, kdy se nemůžeme pohnout.
  • Zpoždění - sny, ve kterých nic nestíháme, bojujeme s časem.
  • Smrt blízké osoby - noční můry, ve kterých zažíváme úmrtí přítele nebo někoho z rodiny.

Co vyvolává noční můry

O tom, proč sníme, se obecně příliš neví, ale populární teorie sahají od řízení podvědomých myšlenek přes třídění vzpomínek a naučených informací až po čistě náhodné chemické signály. Stejně tak nemáme ani mnoho informací o tom, proč se některé sny stanou nočními můrami. Svůj podíl na tom může mít bolest, například migrény či poruchy spánku. Předpokládá se však, že důležitou roli zde mohou hrát i některé faktory z průběhu dne.

spící žena

  • Zážitky - nejběžnější časové rámce na začlenění epizodických událostí a zážitků do snů jsou 1 až 2 dny nebo 5 až 7 dní. Sny také běžně zahrnují předchozí zkušenosti a dlouhodobé vzpomínky.
  • Úzkost a stres - současné a minulé stresující zážitky, jako např. zkoušky, ztráta člena rodiny, stěhování apod.
  • Média - zprávy o nešťastných událostech, thrillery a hororové filmy.
  • Prostředí - spánek na pohodlné matraci snižuje frekvenci otáčení se a převracení, čímž zlepšuje kvalitu spánku.
  • Léky - antidepresiva a barbituráty, které ovlivňují REM fázi spánku, mohou vyvolávat noční můry.
  • Pojídání před spaním - konzumace nevhodného, ​​těžkého, mastného nebo kořeněného jídla před spaním zatěžuje metabolismus, což může vést k nočním můrám.

Koho trápí špatné sny a noční můry

Ačkoliv se noční můry a zlé sny spojují především s dětstvím, nezřídka trápí i mnoha dospělé. Odhaduje se, že 10 – 50 % dětí ve věku od tří do šesti let zažívá noční můry, které negativně ovlivňují kvalitu spánku. Přitom více než 80 % dětí ve věku od 7 do 9 let mívá občas zlé sny.

žena na posteli

Zjistilo se, že 85 % dospělých uvádí v předchozím roce nejméně jednu noční můru, 8 – 29 % má noční můry alespoň 1x do měsíce a 2 – 6 % uvádí, že mívají noční můry 1x týdně. U starších dospělých je pravděpodobnost výskytu nočních můr o 20 – 50 % nižší ve srovnání s mladšími dospělými.

Jak předcházet nočním můrám

  • Praktikujte vhodnou spánkovou hygienu - ložnice by měla být tmavá, chladná a tichá, bez rušivého vlivu televize, rádia nebo tıkajícího budíku.
  • Řekněte nebo napište, co se vám zdálo - pokud jste se právě celí roztřesení probudili z noční můry s bušícím srdcem, vstaňte a napište nebo řekněte někomu, co se vám zdálo. Konec přitom můžete změnit tak, aby bylo vše v pořádku.
  • Vypořádejte se se stresem - po těžkém dni si dopřejte horkou koupel, relaxační masáž nebo uvolňující dechové cvičení, kterým odbouráte nahromaděný stres.
  • Poraďte se s odborníkem - pokud se vám noční můry zdají často a mají nepříznivý dopad na váš život a zdraví, neváhejte a svěřte váš problém do rukou odborníků.

TIP: Jak ústní hygiena ovlivňuje kvalitu spánku

Google+