Ovlivňuje úplněk Měsíce náš spánek?

Během spánku může člověka rušit množství věcí, od štěkajícího psa či hlučných sousedů přes elektroniku až po plačící dítě. Všechny tyto faktory dokážeme odstranit nebo alespoň zčásti eliminovat. Ovšem věděli jste, že na spánek může mít vliv nebeské těleso - Měsíc?

úplněk Měsíce

Pokud se i vám včera nedařilo usnout, podívejte se do kalendáře, možná za to mohl úplněk, ačkoliv jste o něm ani nevěděli. Jak může na člověka mít vliv obyčejný Měsíc? Přesněji řečeno, děje se to pouze tehdy, když je Měsíc v úplňku. Člověku nepomohou ani zatažené závěsy, protože na člověka během úplňku nemá vliv jen jeho světlo.

Vliv Měsíce na spánek potvrdil i výzkum

Švýcarští vědci zkoumali v spánkových laboratořích, jak úplněk Měsíce ovlivňuje člověka a přišli k velmi zajímavému výsledku. Výzkum se uskutečnil na dobrovolnících, kteří spali v přísně kontrolovaných laboratorních podmínkách, kde strávili dvě noci. Neznali důvod výzkumu a spali v místnostech bez oken. Nemohlo je tedy ovlivnit ani měsíční světlo a fáze, ve které se Měsíc nachází.

žena s maskou

Během Měsíce v úplňku dobrovolníci usnuli o 5 minut později a spali o 20 minut kratší dobu než obvykle. Jejich spánek nebyl tak kvalitní a strávili o 30 % méně času v hlubokém spánku. Výsledky zkoumání prokázaly to, co si mnozí už dávno mysleli, že úplněk Měsíce člověka opravdu ovlivňuje. Prodlužuje se čas usínání, oddaluje se nástup snového spánku, takzvané REM fáze, a zkracuje se hluboký spánek. Jelikož se výzkum uskutečnil v zatemněné laboratoři, naznačuje, že fyziologická reakce člověka na úplněk může být vrozená. Tedy lunární cyklus ovlivňuje spánek člověka i tehdy, když nevidí, v jaké fázi se právě nachází.

Vědci sledovali dobrovolníkům i mozkovou aktivitu, zaznamenávali pohyby končetin, očí i hormonální pochody. Účastníci výzkumu měli také popsat, jak se vyspali. Mnozí z nich zmiňovali horší spánek a cítili se méně odpočatí.

Vědci zjistili, že během úplňku je mozková kůra citlivější a aktivita mozku spojená s hlubokým spánkem se během úplňku snižuje téměř o třetinu. Získaná data z výzkumu naznačily, že měsíční fáze ovlivňují naše biorytmy a vědci předpokládají, že máme v mozku tzv. cirkalunární hodiny, které fungují ve stejném centru, které řídí cirkadiánní rytmy - vnitřní hodiny těla.

TIP: Zjistěte, jak spolu souvisí nedostatek spánku a poruchy zraku.

Nízká hladina melatoninu

Zhoršená kvalita spánku během úplňku může souviset s nižší hladinou spánkového hormonu - melatoninu. Na jeho produkci má podle všeho vliv právě úplněk. Během něj je měsíc největší a tak klesá hladina tohoto hormonu. Jeho nedostatek může způsobovat poruchy usínání a spánku, i narušení správné funkce našich orgánů.

zívající žena

Ne každý je na Měsíc citlivý

Člověk je tvor velmi individuální. Proto i pokud jde o spánek, jsou velké rozdíly mezi lidmi, například v rychlosti usínání nebo v počtu snů během noci. To, co někomu při spánku překáží, jinému nevadí. A stejně tak je to i s citlivostí na fáze Měsíce. Někteří lidé Měsíc na obloze vůbec nevnímají, jiní zase za úplňku nedokážou usnout. Lunárně citliví lidé pozorují na sobě i změny nálad či soustředění, proto sledují lunární kalendář a už dopředu vědí, kdy se špatně vyspí.

Existuje ještě mnoho nezodpovězených otázek, jak může úplněk ovlivňovat spánek lidí, jisté ale je, že zamezení výhledu na Měsíc nepomáhá. Podle mnohých jde zřejmě o dědictví z dávných dob, kdy naši předkové byli nejaktivnější v době, kdy měsíc nejvíce svítil. Za jasné noci se lépe lovila zvěř, nebo bylo třeba dávat pozor na predátory.

TIP: Máte problém s usínáním? 15 tipů, jak se vyhnout nespavosti.

Google+