Nedostatek spánku a poruchy zraku spolu souvisí. Zjistěte, jak se to projevuje

Člověka, který se v noci pořádně nevyspal, poznáme na první pohled. Tmavé kruhy pod očima, oteklá nebo povislá víčka jsou neklamnými příznaky nedostatečného nočního odpočinku. Ačkoliv jsou jeho účinky viditelné i navenek, rizika, která se za ním mohou skrývat, jsou často mnohem nebezpečnější. Přečtěte si o nich více.

žena s brýlemi

Noční bdění má přímý vliv na zdraví očí

Je známo, že nedostatek spánku může vyvolat únavu, podrážděnost a neschopnost soustředit se. Pokud jde o vnější vzhled očí, častým projevem jsou oteklá víčka, tmavé kruhy a váčky pod očima. Mnohem důležitější jsou však zdravotní rizika, která v důsledku příliš krátkého nebo chybějícího odpočinku postihují přímo zrak.

Podobně jako mozek a tělo, i oči se během spánku zotavují z celého dne. Pokud se v noci pořádně nevyspíte, stává se, že oči produkují méně slz, než je potřeba k jejich zvlhčení. Oči se tak stávají suchými, svědí, případně otečou a vy se nevyhnete tomu, abyste si je neustále netřeli nebo nemnuli. Takové chování však může způsobit zanesení infekce a spolu s nedostatečným omýváním oka slzami může vyústit až do zánětu očí.

Tip: Jak imunita ovlivňuje kvalitu spánku?

Nedostatek spánku přímo souvisí s poruchami zraku

Patří mezi ně zejména tyto poruchy:

  • Oční spazmy - přestože jsou nepříjemné a znervózňují vás, ve skutečnosti zrak nijak nepoškozují. Křeče, známé také jako myokymia, vznikají v důsledku toho, že oko není dostatečně odpočaté. Navíc může následné namáhání očí při zaostřování situaci ještě zhoršit.
  • Citlivost na světlo a rozmazané vidění - vyskytují se jako vedlejší příznaky při syndromu suchého oka, který vzniká v důsledku toho, že oči nejsou dostatečně zvlhčovány. Spánek je totiž obdobím, kdy jsou oči vydatně hydratované. Tekutina, která je v té době zvlhčuje, je zároveň čistí a chrání před infekcemi. Je tedy zřejmé, že čím déle spíte, tím zdravější a hydratovanější budou vaše oči.

žena a kvapky

  • Glaukom - je dalším očním onemocněním, které může být vyvoláno nedostatečným spánkem. Vzniká tehdy, když se v oku nahromadí příliš velký tlak, který poškodí zrakový nerv a nejprve ovlivní periferní vidění. Pokud se neléčí, může vést k úplné ztrátě zraku. Naštěstí existuje léčba, která zastaví jeho postup. Pokud si však oči přes noc pořádně neodpočinou, nezvlhčí se a nezregenerují po celém dni, vystavujete je zátěži, která může později vyvolat vznik glaukomu. Toto je pouze jeden ze způsobů, jak může nedostatek spánku vést k úplné ztrátě zraku.
  • Problémy se zaostřováním - jedním z nejnepříjemnějších příznaků, které doprovází nespavost, je rozmazané vidění. Pokud příliš dlouho bdíte, stává se, že zapomínáte mrkat. To (samozřejmě, není to jediný důvod) může způsobit rozmazané vidění.
  • Syndrom suchého oka - považuje se za běžný příznak nedostatku spánku. Jak jsme již zmínili výše, během optimálně trvajícího nočního odpočinku mají totiž oči k dispozici dostatek času na zvlhčování; pokud jim tento čas odepřete, ráno vás potrestají nepříjemným dráždivým pocitem a svěděním.

Praktické rady pro lepší spánek

žena s maskou

Dopřejte svým očím šanci na odpočinek a pro léčení tím, že si dopřejete doporučené množství spánku. Dospělí by měli pravidelně spát sedm a více hodin za noc. Pokud tedy chcete podpořit své celkové zdraví a zdraví svých očí, vyzkoušejte tyto tipy na zdravý spánek:

  • Přibližně hodinu před spaním ztlumte světla v domácnosti. Tím dáte tělu a mysli signál, že je čas na odpočinek.
  • Pravidelné cvičení je dalším osvědčeným krokem ke zdravému spánku, ale nezapomeňte si zacvičit už během dne. Cvičení během 3 hodin předtím, kdy se chystáte uložit k odpočinku, působí spíše kontraproduktivně.
  • Snažte se chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu, a to i během víkendů. Pravidelný harmonogram pomůže vašemu tělu regulovat spánek i hladinu energie.
  • Udržujte svou ložnici co nejtmavší. I malé světélko může spánek citelně narušit. Nemusí vás vždy probudit, ale dokáže zhoršit kvalitu spánku. Na okna používejte závěsy, zakryjte všechny svítící knoflíky nebo světla, a pokud vás vyrušuje světlo, které nemůžete zatemnit, použijte masku na oči.
  • Pokud bydlíte na hlučném místě, spěte s ventilátorem nebo jiným zdrojem bílého šumu v ložnici. Může vám to pomoci usnout a neprobouzet se.
  • Udržujte svůj pokoj v chladu. Ve většině případů lidé spí lépe, když se teplota v místnosti pohybuje v rozmezí 15 - 20 °C.
  • Jakékoliv světlo může narušovat spánek, ale světlo z obrazovek je obzvláště škodlivé. Vyhněte se dívání na obrazovky přibližně dvě hodiny před spaním. Specifické modré světlo z počítače, televizoru, telefonu nebo tabletu může narušit tvorbu melatoninu, což je chemická látka, která vám pomáhá usnout.
  • Nejezte alespoň 3 hodiny před spaním. Trávení vyžaduje hodně energie a může ztížit usínání.

Tip: Co dělat, když nemohu usnout?

Google+