Jak sny ovlivňují kvalitu spánku + tipy pro krásnější sny

Dobrou noc a sladké sny – tak si obyčejně přejeme před spaním. Přestože neexistuje jednoduché vysvětlení významu a účelu snů, v dnešním článku si povíme více o tom, co můžete podniknout, abyste spali lépe.

žena spí

Co jsou to vlastně sny

Není pochyb o tom, že sny jsou jedním z nejzajímavějších a nejzáhadnějších aspektů spánku. Představují sérii obrazů, příběhů, emocí a pocitů objevujících se během jednotlivých fází spánku. Nejčastěji jde o vizuální představy, avšak sny mohou zahrnovat všechny smysly. Zajímavé přitom je, že některým lidem se zdají barevné sny, zatímco jiným černobílé.

Koncem 19. století upozornil na potenciální význam snů Sigmund Freud, čímž položil základy pro vznik rozsáhlého výzkumu zaměřeného na oblast neurologie a psychologie snů. Avšak i přes tyto pokroky ve vědeckých poznatcích toho zůstává o spánku a snech ještě mnoho neobjeveného.

TIP: Jak se zotavit po probdělé noci?

Všichni sníme každou noc, ať už si sny pamatujeme, nebo ne

Snění je normální a zdravá součást spánku. Většina lidí sní v průměru přibližně 2 hodiny za noc. Snění se může vyskytnout během kterékoli fáze spánku, ale nejživější a nejintenzivnější sny, (které si navíc zapamatujete) se zdají během REM fáze. Je to proto, že během fáze REM spánku se mozková aktivita výrazně zvyšuje v porovnání s fázemi mimo REM. Právě to je důvodem, proč jsou tyto sny obvykle fantastičtější či bizarnější, i když mohou obsahovat prvky z bdělého života.

žena v posteli

Většina spánku REM přitom probíhá ve druhé polovině normálního spánku, což znamená, že sny se nejčastěji zdají v hodinách před probuzením. Naproti tomu sny, které se zdají mimo fázi REM, mají často ucelenější obsah, který zahrnuje myšlenky nebo vzpomínky spojené s konkrétním časem a místem.

O čem nejčastěji sníme

Existuje spousta teorií o tom, jaké sny se nám zdají a proč. Jedním z předpokladů je, že sny jsou často určitým způsobem, jakým si rekapitulujeme události, které se odehrály během dne. Například se někomu během dne stane něco stresujícího nebo mimořádně smutného, ​​existuje velká šance, že se mu o tom bude v noci zdát. Ať je ovšem pravda jakákoli, podstatné pro nás by nemělo být to, co se nám zdá, ale jak to ovlivňuje kvalitu našeho spánku.

Jaké typy snů známe

  • Noční můry - jsou negativním typem snu, který je spojen s náhlým probuzením a souvisí se spánkovým cyklem REM. Častý výskyt nočních můr může narušovat spánek a způsobovat poruchy myšlení a změny nálad během dne. I nedostatek spánku může způsobit nárůst nočních můr.
  • Zlé sny - jakýkoli hrozivý, děsivý nebo obtěžující sen. Na rozdíl od nočních můr jsou normální a obvykle neškodné.
  • Lucidní nebo živé sny - se vyskytují tehdy, když člověk sní a zároveň si aktivně uvědomuje, že se mu to jen zdá. Takové sny mají obzvláště realistický nebo srozumitelný obsah.
  • Opakující se sny - zahrnují stejné obrazy (místa, lidi, předměty), které se opakují ve více snech v průběhu času.

Jak sny ovlivňují spánek

Klasické snění je normální a žádoucí, jelikož sny mohou mimo jiné napomáhat schopnosti člověka zpracovat pozitivní emoce jiných. Díky tomu má jedinec vyšší úroveň sociální kompetence. Pokud se vám v noc sny nezdají, může to znamenat, že nedosahujete spánku REM, a proto pociťujete vyšší míru ospalosti, deprese a zdravotních problémů.

unavená žena

Občas se také mohou vyskytnout různé abnormality narušující spánek nebo celkové duševní zdraví. Jednou z nich je i spánkové onemocnění zvané narkolepsie, při kterém člověk prožívá živé sny krátce poté, co upadl do spánku. Za nežádoucí považujeme i noční můry. Kromě toho, že mohou ztěžovat usínání a způsobovat problémy při přechodu mezi spánkovými cykly, mohou časté noční můry také způsobovat, že je člověk později během dne ospalý a mrzutý.

Naučte se, jak snít sladké sny

Sladké sny málokdy přijdou na zavolání. Existují však jednoduché způsoby, jak se vyhnout špatným snům a přivolat si ty příjemné:

  • Dodržujte stabilní spánkový režim. Jděte spát a probouzejte se ve stejnou dobu každý den, včetně víkendů nebo jiných dnů, kdy byste si mohli pospat déle.
  • Omezte alkohol a kofein. Alkohol může zvýšit riziko nočních můr a kofein je zase schopen narušit spánkový režim a udržet mozek v bdělosti.
  • Před spaním se vyhněte strašidelnému, znepokojujícímu nebo akčnímu obsahu v knihách nebo filmech.
  • Vytvořte si v ložnici ideální prostředí pro spaní. Mělo by být tmavé, tiché, bez rušivých vjemů a s příjemnou teplotou.
  • Večer před spaním se snažte uvolnit své tělo a mysl například lehkým strečinkem, hlubokým dýcháním nebo jinými relaxačními technikami.

Tip: 7 špatných návyků, které vám kazí zdravý spánek + tipy, jak se jich zbavit

Google+