Inteligentním osvětlením k lepšímu spánku

Možná si to ani neuvědomujeme, ale světlo ovlivňuje náš každodenní život. Naše spánkové návyky přirozeně řídí východ a západ slunce. Znamená to, že při východu slunce se naše tělo aktivuje a na konci dne dochází k jeho útlumu. Co však dělat, když potřebujeme v noci rozsvítit a nechceme nikoho rušit? Jaké noční osvětlení zvolit, abychom se ráno cítili odpočatí?

čtení před spaním

V posledním období se často setkáváme, jak je kolem nás všechno smart. Existují například smart domácnosti, které usnadňují lidem každodenní život, proto pokud jste už i vy přemýšleli nad nějakým smart řešením do vašeho bytu, nejpravděpodobněji bude váš první krok směřovat k osvětlení. V dnešním článku si řekneme něco o tom, jak dokáže inteligentní osvětlení vyřešit problémy spojené s nočním svícením.

Jak na inteligentní osvětlení

Instalace inteligentního osvětlení je velmi jednoduchá. V první řadě byste se měli rozhodnout, zda chcete kontrolovat samotné žárovky nebo vypínače. Pokud se rozhodnete pro inteligentní žárovky, je potřeba vyměnit všechny žárovky v celém domě, což může být ne právě nejlevnější investice. Pokud se však rozhodnete pro vypínače, bude to lepší a ekonomičtější alternativa. Jedním smart vypínačem budete ovládat skupinu žárovek najednou. Výhodou smart vypínače bude i to, že všechna světla lze ovládat na dálku přes aplikaci ve vašem smartphone, postačí vám připojení k internetu.

smart žárovka

Díky inteligentním asistentům, jako jsou Alexa od Amazonu nebo Siri od Apple, můžete smart osvětlení ovládat pomocí vašeho hlasu. Stačí, když z pohodlí postele, když se chystáte jít spát, řeknete "Siri, vypni všechna světla" a světla se sama zhasnou.

Noční osvětlení potlačuje produkci melatoninu

Je mnoho situací, kdy potřebujeme v noci rozsvítit světlo. Potřebujeme jít na toaletu, nebo nás překvapí neutuchající žízeň a musíme se jít do kuchyně napít. I rodiče malých dětí velmi často potřebují v noci rozsvítit. Ať už při pravidelné kontrole svých ratolestí, nebo kvůli jejich špatným snům. Mnoho rodičů nechává rozsvícené světlo u malého dítětě během celé noci. Je to správně?

čtení pohádky

Pokud potřebujete v noci svítit, při výběru nočního osvětlení je důležitá nejen jeho barva, ale i intenzita. Hladina melatoninu se zvyšuje po setmění a nejvíce uprostřed noci. Příliš intenzivní světlo zastavuje produkci spánkového hormonu - melatoninu. Pokud nedopřejete svému organismu dostatečnou tmu v noci, potlačuje se produkce melatoninu, který je zodpovědný za zdravý spánek a hezké sny. Ke snížení hladiny melatoninu dochází při vystavení organismu monochromatickému modrému světlu v tzv. studené bílé barvě. Tvorbu melatoninu zastavují světelné zdroje s teplotou kolem 5 000 K, označované jako day light. Podobně je to i v případě, že se vystavujete v nočních hodinách modrému světlu, například z obrazovky elektroniky. Naopak k nočnímu svícení a relaxaci je vhodné světlo žluté a červené barvy s chromatičnosti 2 000 - 3 000 K.

TIP: Časné ranní vstávání nemusí být vždy problém

Osvětlení přizpůsobte činnosti

Při čtení a učení potřebujete jinou intenzitu světla než při relaxaci. Systém inteligentního osvětlení dokáže měnit barvu světla podle toho, co právě děláte. Ovládáte tak nejen jas, ale i maximální či minimální intenzitu světla. Dokonce si můžete nastavit, jak rychle se světlo rozsvítí nebo ztlumí.

Jednoduché nastavení může vypadat tak, že během dne se vybrané osvětlení rozsvítí na 100 % v tmavých místnostech, například na toaletě. V místnosti, která je dobře osvětlená denním světlem, se světlo nerozsvítí. S příchodem večera se světlo rozsvěcuje s výkonem podle vašich konkrétních potřeb a nastavení. Větší výkon na 100 % budete potřebovat v dětském pokoji a méně například v obývacím pokoji či předsíni. V noci si nastavíte automatické zapnutí světla na úroveň například 15 % v chodbě nebo na záchodě, aby vás světlo příliš neoslnilo a nerušili jste ostatní členy rodiny.

noční lampa

Nastavení světla oceníte, pokud nemůžete večer usnout a chcete se unavit čtením. Intenzitu světla přizpůsobíte své činnosti a po uplynutí naprogramované doby se světlo může automaticky vypnout. Takové stmívání oceníte i u malých dětí, které se bojí usínat potmě. Noční lampu jim ponecháte rozsvícenou během celé noci, ale s tlumeným světlem, které neruší spánek, nebo naprogramujete jeho automatické vypnutí po usnutí dítěte.

Aktivování nočního osvětlení

Noční osvětlení můžete aktivovat stlačením či dotykem. Ideální je aktivovat ho například položením nohou na podlahu. Takové ovládání nočního osvětlení vás nevytrhne ze spánku a spolehlivě vás bude provázet po bytě, aniž byste rušili svého partnera. Ideální jsou LED pásky, které můžete umístit kolem své postele, či kolem schodiště. Mají zabudovaný senzor pohybu a dobu osvětlení či jas světla lze přizpůsobit vašim potřebám. Díky senzorům pohybu se světla mohou rozsvítit ve chvíli, kdy vcházíte do koupelny, kuchyně nebo jiné místnosti.

Inteligentní osvětlení můžete využít i jako budík s pomalu rostoucí intenzitou světla. Citlivě vás probudí a vaše tělo neutrpí takový šok jako při klasickém probuzení pomocí zvuku.

TIP: Moderní svět technologií je rozmanitý. Přečtěte si, jak moderní aplikace pomáhají k lepšímu spánku.

Google+