Únavu za volantem není radno podceňovat. Vyzkoušejte naše tipy, jak řídit bezpečně

Usínání za volantem představuje vážný a životu nebezpečný fenomén. Ohrožuje totiž nejen řidiče samotného, ale i ostatní účastníky silničníhoprovozu. V tomto článku jsme se zaměřili na možné následky jízdy unaveného řidiče a nabídneme vám také rady, co dělat v případě, že se za volantem cítíte unavení nebo ospalí.

žena za volantem

Řízení v ospalosti může zabíjet

Není pochyb o tom, že únava za volantem výrazně zvyšuje riziko dopravních nehod. Největší nebezpečí přitom představuje mikrospánek. Je to vlastně stav, kdy člověk usne jen na několik sekund, ale pokud k němu dojde během řízení, snadno se může stát, že auto sjede ze silnice nebo se srazí s jiným vozidlem. Škody způsobené těmito nehodami se ještě znásobí, pokud k nim dojde ve vysoké rychlosti. Ani zdaleka to ale není všechno. Řízení v ospalosti je nebezpečné, i když člověk ve skutečnosti neusnul. Nedostatek spánku totiž vede k psychickým poruchám, které jsou podobné stavům opilosti. To má za následek, že člověk hůře vnímá své okolí a zpomaluje se jeho reakční doba, takže je obtížnější vyhnout se nebezpečí na silnici.

Tip: Můžete spát méně než 7 hodin za noc a cítit se odpočatí? Zjišťovali jsme za vás

Kdy spánek nejvíce ohrožuje řidiče?

Bylo zjištěno, že lidé častěji usínají za volantem v době, kdy si jejich tělo řízené cirkadiánním rytmem myslí, že by měli spát. Jedná se především o časné ranní hodiny, zejména mezi druhou a šestou hodinou ranní, nebo těsně po obědě, mezi 14. a 16. hodinou, kdy pozornost a bdělost opět klesá.

šofér pije kafe

Za nejlepší způsob, jak se vyhnout usínání za volantem, se považuje vyhýbání se řízení v době, kdy je vysoká pravděpodobnost, že budeme ospalí. Doporučuje se například vyhýbat se řízení v časných ranních hodinách nebo těsně po obědě, případně kdykoli, když víme, že jsme se v noci dostatečně nevyspali. Pokud je to možné, je vhodnější, pokud v tomto případě využijeme veřejnou dopravu nebo se na cestu vůbec nevydáme,
nelze-li použít alternativu k jízdě autem.

Nejčastější příčiny způsobující ospalost při řízení

Při ospalosti obvykle hraje roli několik faktorů:

  • Nedostatek spánku: Přestože je známo, že dospělí by měli každou noc spát 7 až 9 hodin, značný počet lidí tento čas běžně nedodržuje.
  • Poruchy spánku: Mnoho spánkových poruch, jako je obstrukční spánková apnoe, způsobuje, že spánek je nedostatečný, přerušovaný a nekvalitní. Navíc mnohé zůstávají nediagnostikované, a pokud sa neléčí, mohou způsobovat denní ospalost.
  • Časné ranní, pozdní noční a odpolední hodiny: K dopravním nehodám v důsledku ospalosti dochází nejčastěji mezi půlnocí a šestou hodinou ráno nebo v poledních hodinách, kdy ospalost obecně vrcholí.
  • Dlouhá, monotónní jízda: Problémem může být i nezáživná jízda (například po dálnici), která může být uspávací ve srovnání s jízdou ve městě a na klikatých silnicích.
  • Léky: Ospalost způsobují také některé léky. Patří mezi ně nejen léky na spaní, včetně léků na předpis, ale také volně prodejné léky a doplňky stravy, které se užívají v noci, a mohou tak způsobit přetrvávající ospalost následující ráno.
  • Alkohol: To, že alkohol za volant nepatří, nemusíme dále rozvádět. Můžeme pouze zdůraznit to, že alkohol může vyvolat ospalost a také ovlivnit reakční dobu a rozhodování.

Jak poznáte, že byste raději neměli řídit

Uvědomte si, že během jízdy jste málokdy schopni přesně určit, nakolik se cítíte unavení. Avšak příznaky, jako jsou padající víčka, zívání, odbočování ke krajnici nebo pocit, že se nedokážete řádně soustředit, jsou jasnými známkami toho, že jste ospalí.

muž spí za volantem

Zaznamenali jste dokonce, že vám hlava na vteřinu klesla na hrudník? Tady už končí všechna legrace – je to známka toho, že jste za volantem skutečně usnuli a vaše jízda se stává životu nebezpečnou.

4 tipy, co dělat, pokud před nebo během jízdy pocítíte únavu

1. Pokud se právě chystáte řídit a máte pocit, že trpíte nedostatkem spánku, zvažte možnost využití veřejné dopravy nebo cestu autem odložte
2. V případě, že již řídíte a pocítíte únavu, zastavte a zaparkujte na bezpečném místě, například na čerpací stanici.
3. Kupte si silnou kávu nebo energetický nápoj s kofeinem, který vás probudí a dodá vám energii.
4. Krátce si zdřímněte. Jakmile nápoj dopijete, vraťte se do auta, sklopte sedadlo, zavřete oči a zkuste si zdřímnout. Krátký 15 – 20 minutový spánek vás osvěží a zmírní vaši ospalost, navíc po této době se kofein dostane na místo určení a vy se budete cítit bdělejší.

Tip: Co je mikrospánek a proč může být nebezpečný?

Google+