Hyperhidróza + tipy, jak bojovat s pocením během spánku

Pokud se v noci hodně potíte, a není vám horko, může jít o onemocnění zvané hyperhidróza. Projevuje se nadměrným pocením, které může mít negativní dopad i na kvalitu spánku. Přečtěte si více o tom, co ji způsobuje a co je pro ni typické. Přinášíme vám dobré rady, jak si můžete pomoci.

nadměrné pocení

Co to je hyperhidróza

Pocení je normální tělesná funkce, která plní životně důležitou funkci ochlazování organismu. Většinou ji vyvolává vyšší teplota nebo stresové situace. Pokud však dochází k pocení i v případě, že je organismus v klidu a teplota vnějšího prostředí není zvýšená, může jít o onemocnění zvané hyperhidróza (anaforéza, polyhidróza, hydrodermia).

V zásadě existují dva typy hyperhidrózy:

  • primární (idiopatická) hyperhidróza - obvykle se nazývá i fokální, protože postihuje konkrétní části těla, například dlaně, podpaží, chodidla nebo části obličeje. Jde o onemocnění s dědičnou predispozicí, které se poprvé manifestuje v období puberty.
  • sekundární hyperhidróza - souvisí s jiným onemocněním (například s cukrovkou, srdečními či respiračními poruchami, obezitou, dnou či poruchou štítné žlázy) nebo hormonálními změnami (těhotenství, menopauza).

Tipy, jak zvládnout nadměrné pocení v noci

Trpět na hyperhidrózu ještě neznamená, že se musíte vzdát a trávit noci v propoceném ložním prádle. Vyzkoušejte některé z ověřených způsobů, jak bojovat s nadměrným nočním pocením, abyste si dopřáli lepší a kvalitnější spánek.

1. Noste pyžamo z přírodních materiálů

Pro spánek bez potu rozhodně doporučujeme vzdát se pyžama z polyesteru a jiných syntetických materiálů. Umělé tkaniny totiž špatně absorbují pot. Ideální volbou jsou pyžama vyrobená z přírodních materiálů, jako je čistá bavlna, bambus, nebo prodyšné hedvábí. Také je důležité, abyste do postele nenosili ponožky, pokud je skutečně nepotřebujete. Pokud se bez nich nedokážete obejít, ujistěte se, že jsou vyrobeny ze 100 % bavlny.

žena v nočním úboru

2. Vyměňte povlečení

Někdy může být důvodem, proč sebou v noci přehazujete a otáčíte se, právě ložní prádlo, ve kterém ležíte. Podobně, jako je tomu v případě pyžama, i zde byste si měli zvolit prodyšné plachty a přikrývky vyrobené z přírodních materiálů. Navrstvěte si ložní prádlo tak, abyste jej mohli snadno odstranit v případě, že vám bude horko.

Tip: Čistá matrace jde ruku v ruce s čistým povlečením

3. Před spaním se ztište a relaxujte

I když se zdá, že jste nestihli udělat vše, co jste si v daný den umínili, nesnažte se dohánět zmeškané povinnosti těsně před tím, než půjdete spát. Pokud jste měli náročný den, prožitý stres může vést k nadměrnému pocení. Proto se snažte před spaním uklidnit. Místo kontroly e-mailů v mobilu nebo přemýšlení o tom, co musíte udělat zítra, si zkuste přečíst něco z knihy nebo si udělejte voňavou koupel.

muž s ventilátorem

Tip: Nemůžete spát? Naučte se, jak bojovat proti stresu

4. Použijte antiperspirant

Aplikace antiperspirantu před spaním je účinnější než během dne, protože jsou potní žlázy prázdné, což zajišťuje jeho maximální absorpci. Antiperspiranty totiž fungují tak, že ucpávají potní žlázy, čímž blokují uvolňování potu.

Nezapomeňte před nanesením antiperspirantu vysušit místa, na které ho plánujete nanášet. Existují výzkumy, které prokázaly, že při různých druzích hyperhidrózy, zejména pokud jde o podpaží, pomáhá nanášení roztoku chloridu hlinitého.

5. Spěte na správné matraci

žena spí

Zdravý spánek při hyperhidróze můžete podpořit i použitím chladivé latexové matrace, která obvykle lépe odvádí tělesné teplo než matrace z paměťové pěny.

6. Vyvarujte se konzumaci určitých jídel

Pravdou je, některá jídla nebo nápoje zvyšují pocení, proto byste je neměli konzumovat před spaním. Jde zejména o kořeněná jídla a alkohol. Měli byste se vyhnout i cigaretám.

7. Otevřete okna nebo zapněte  ventilátory

Zvažte, zda by ve vašem případě nebylo vhodné nechat během noci otevřené okno. Pokud máte k dispozici klimatizaci nebo ventilátory, můžete udržovat cirkulaci vzduchu s jejich pomocí.

Tip: Přečtěte si o zdravém režimu spánku

Google+