10 věcí, které můžete dělat z postele během lockdownu

Druhá vlna koronaviru je už dávno tady a s ní spojená omezení či nouzový stav, který může trvat nejen tři týdny, ale i dva či tři měsíce. Děsí vás ta představa? Mnozí nemohou chodit do práce, jiní pracují z domu, a dokonce ani studenti nechodí do školy. Aby se člověk nezbláznil, měl by se naučit odpočívat a věnovat se všemu, co poslední roky zanedbával. Nabízíme vám několik tipů, které můžete dělat během lockdownu z pohodlí vlastní postele.

muž čte knihu

1. Přečtěte si zajímavou knihu

Pamatujete si, kdy jste naposledy četli nějakou dobrou knihu? Že ne? Je nejvyšší čas to napravit. Pokud je to možné, můžete navštívit knihovnu v blízkosti vašeho bydliště a vybrat si knihu, která vás zaujme. Ale klidně můžete navštívit nějaký e-shop a knihu si objednat přímo domů na adresu.

Nechcete do nákupu knih hodně investovat? Pořiďte si e-book, neboli elektronickou knihu, která je plnohodnotným ekvivalentem tištěné knihy. A co je nejdůležitější, nemusíte nikam chodit nebo čekat na zásilku a máte jistotu, že se titul nikdy nevyprodá. Stáhnete si knihu a můžete číst. Ve srovnání s klasickou knihou lze e-knihy snadněji vyhledávat, zvýrazňovat text, dělat si poznámky, nebo si pomoci s výkladem neznámého pojmu.

2. Podívejte se na výborný film nebo seriál

Podívejte se z pohodlí postele na výborný film nebo seriál a určitě přijdete na jiné myšlenky. Že v programu nic nedávají? Nevadí, předplaťte si některého poskytovatele internetových streamovacích médií u nás. V jejich nabídce najdete filmy a seriály různých žánrů, od komedií, kriminálek, romantických filmů, sci-fi až po horory. Také můžete sáhnout po historických, přírodopisných či naučných dokumentech a přímo z postele se trochu vzdělávat.

3. Dopřejte si s partnerem snídani v posteli

snídaně v posteli

Hýčkejte se a nechte svého partnera, aby vám přinesl snídani do postele. Jindy ho můžete takto překvapit i vy. Momentálně je to velmi vhodné, protože většina z nás pracuje z domu, takže čas potřebný na dojíždění do práce ušetříme, čímž si dopřejeme lahodnou snídani alespoň teď, jindy na to není čas. Dejte však pozor na matraci, abyste ji nepolili nebo neušpinili. Jinak byste ji museli pracně vyčistit. Jak na to, se dočtete v našem článku, jak vyčistit matraci a odstranit skvrny.

4. Zavolejte svým přátelům pomocí sociálních sítí

žena poslouchá hudbu

Neviděli jste své přátele, známé, kolegy či členy rodiny pořádně dlouhou dobu? Je dost možné, že během následujících týdnů lockdownu, je ještě nějakou tu dobu neuvidíte. Psaní si přes sociální sítě či telefonování není to pravé ořechové. Z pohodlí postele navštivte své známé prostřednictvím Skypu, Instagramu či jiné sociální sítě a určitě přijdete na příjemné myšlenky, nebo strávíte příjemný čas se svými známými. Přitom nemusíte ani vykročit z pohodlí své postele, nemusíte řešit, co na sebe a můžete vést najednou i několik rozhovorů.

5. Zdřímněte si

Potřeba spánku u každého jednotlivce je individuální. Je však nad slunce jasné, že během pracovních dní a běžného pracovního života nemáme čas na spánek a mnohdy se můžeme cítit unavení právě kvůli jeho nedostatku. Ranní vstávání, abychom stihli začátek vyučování, nebo přišli do práce včas i v dopravní špičce, je během lockdownu pasé. Mnozí z nás mají tzv. home office či distanční vzdělávání, a proto nyní máme příležitost trochu si odpočinout a dohnat všechny ty chvíle, které jsme spánku nevěnovali. Proto využijte příležitost a klidně si ráno pospěte o trochu déle, nebo si odpoledne zdřímněte.

Tip: Přečtěte si zajímavý článek o spánku přes den.

6. Naučte se kreativitě

Kreativita je schopnost vytvářet něco nového a můžeme ji rozvíjet i tehdy, když si myslíme, že jsme beznadějně anti-kreativní člověk. Své pocity, myšlenky, nápady promítněte do něčeho hmatatelného. Na začátek můžete jen tak psát o svých cílech na nejbližší měsíce, nebo si začněte psát deník či nějaký diář zážitků a vzpomínek na něco hezkého, co jste během minulých let zažili. Doplňte ho o fotografie, jejichž velký počet určitě najdete na svém smartphonu. Vyselektujte si momentky z mobilu a dejte si je vyvolat v nějakém e-shopu, klidně z pohodlí své postele.

Nikdy jste se kreativní tvorbě nevěnovali? Nevadí, na internetu najdete různé návody, jak na to. Tak šup-šup do toho, na začátek si vlastnoručně vytvořte vánoční ozdoby či dekorace.

8. Nakupujte online

Nechoďte na nákupy, pokud nemusíte, vždyť v dnešní době se dá všechno koupit na internetu. Doporučujeme začít nákupem pořádné kvalitní matrace, protože v tomto období nejvíce času strávíte doma v posteli.

9. Meditujte

V současnosti množství lidí pociťuje úzkost či strach z nového a nepoznaného, ​​které pramení ze strachu z nákazy koronavirem či samotného lockdownu. Sociální izolace, osamělost, omezení svobody i činnosti, které jsme předtím prováděli se samozřejmostí, přinesly do mnoha životů neklid či deprese.

žena s maskou

Skvělým způsobem, jak zrelaxovat svou mysl a tělo, je meditace. Pomáhá snižovat stres, reguluje úzkost, zlepšuje spánek. Dokonce pomáhá lépe se soustředit, vybudovat si odstup od svých myšlenek, vjemů či úsudků. Díky meditaci vidíme věci takové, jaké jsou. Pravidelné meditování pomůže lépe pochopit životní situaci, která nás v tomto těžkém období postihla. Nevíte, jak začít? Na začátek postačí pohodlně se usadit a uvolnit celé tělo. Zavřete oči, ztlumte světlo, vezměte sluchátka s relaxační hudbou a snažte se nepřipustit si žádné myšlenky. Pokud se vám to nepodaří a začnete znovu přemýšlet, zkuste to znovu. Všechno chce cvik. S přibývajícím časem budou chvíle bez myšlenek stále delší.

Tip: 7 špatných návyků, které vám kazí zdravý spánek + tipy, jak se jich zbavit

10. Zacvičte si

Nemůžete si jít zacvičit do fitka, protože je zavřené? Nevadí, i tak můžete pravidelně cvičit v klidu svého domova, dokonce i přímo po probuzení v posteli a bez zbytečné přípravy. Na začátek vám pomohou tipy na ranní cviky v posteli.

Google+