Těchto 12 zlých návyků může zkrátit životnost vašich matrací!

Koupili jste nové matrace a s potěšením konstatujete, že tím máte na dlouhý čas o noční pohodlí postaráno? Máte pravdu, ale nebude to úplně bez námahy. I matrace totiž, pro zachování životnosti a kvality, vyžaduje údržbu. Z části je to o potřebě správného uložení, čistění a větrání.

 

Rozlitá káva na posteli.

Stejně tak je nutné vyhnout se některým, pro matrace méně prospěšným, aktivitám na posteli a v ložnici. Tady jsou některé zlé návyky, které můžou zkrátit životnost vaší matrace - bez toho, aby jste o tom dokonce věděli.

1. Pro dlouhodobé zachování ideálního tvaru je důležité, aby matrace nebyly na slabém, ohebném podkladu. Různé typy vyžadují různé podklady, a proto vám nejspíš nejlépe v tomto ohledu poradí prodejce, nebo přímo výrobce. Vy sami se ale ujistěte, že vaše postel není ve zlém stavu, dřevěné části nejsou nalomené, některé díly nevyčnívají a drží pevně pohromadě.  

2. Matrace nevystavujte vlivu cizorodých látek a neulehčujte tak průnik prachu a roztočů. Nepoužívejte matrace bez chráničů (např. postačí i tenký pratelný potah, ale ideální je s nepromokavým povrchem), které zabraňují propouštění prachu, vlhkosti a pod. Oceníte je i v případě, že náhodou rozlijete tekutinu na postel.  

3. I když máte na matracích chrániče, nezanedbávejte pravidelnou výměnu ložního prádla. Pokud ho necháváte navlečené dlouho, vstřebává kožní maz, úlomky vlasů a drobné kousky odumřelé kůže. Vytváří se tak prostředí pro množení bakterií a roztočů, které můžou narušit strukturu matrací. Ideální je měnit ložní prádlo minimálně jednou za dva týdny až měsíc.

4. Z hygienických důvodů si nepouštějte do postele ani domácí mazlíčky. Kromě chlupů a slin mají i ostré drápky, přenášejí široké spektrum cizopasných organismů a jsou náchylní k různým „nehodám“. Nic z toho samozřejmě matracím neprospívá. U těžších psů může přijít k poškození matrace i důsledkem hmotnosti.

5. Vyhněte se konzumaci jídla a nápojů v posteli a kouření v ložnici. Představa snídaně, servírované do pohodlné postele, je velice lákavá, ale dřív nebo později se určitě stane, že něco rozlijete. Stejně tak drobky určitě nezůstanou bez povšimnutí menšího hmyzu. Od kouření matrace hodně rychle zapáchne a zežloutne.

Muž skáče po matraci a sklenička vína je položená na matraci


6. Nezapomínejte ani na čistění matrace. Nejlepší je postupovat podle návodu od výrobce. Ten vám doporučí vhodné čistící prostředky na skvrny a vysvětlí šetrné techniky jejich aplikace. Pokud návod nemáte, jednoduše matraci vysávejte s použitím nástavců určených na čalounění, nebo jen hadicí bez nástavce. Určitě vám pomůže i náš článek - jak se správně starat o matraci.

7. Velikým nepřítelem matrací je vlhkost. Nelehejte si proto s mokrými vlasy a pokud něco omylem na postel vylijte, matraci ihned vysušte, například fénem. Monitorujte stav vlhkosti v místnosti. Skvělou prevencí proti navlhnutí, pachům a roztočům je občas vynést matrace na čerstvý vzduch. Dbejte ale na to, aby bylo slunečné a suché počasí.

8. Bohužel, na vaši matraci byste neměli přestat myslet ani když spíte mimo domov a dát si pozor na ploštice. Jejich rozšíření má epidemický rozměr, postihuje i nejlepší hotely a mnozí návštěvníci jim nevěnují pozornost. Před objednáním ubytovaní si přečtěte recenze a na místě potom prohlédněte kraje a záhyby matrace. Při jakémkoliv podezření žádejte výměnu pokoje, nebo rovnou hotelu. Všechno oblečení pak vyperte při vysoké teplotě. Pokud ploštice objevíte doma, o jejich odstranění se ihned poraďte s odborníkem.

9. Matrace je optimalizována pro horizontální rozložení zátěže. Neprospívá ji skákání, ani posedávání na okraji postele. Nedovolte proto dětem používat ji jako trampolínu a vy na matraci nestoupejte vždy, když potřebujete dosáhnout na vyšší skříň, nebo poličku. Při bodovém přetížení nemusí pokřivení matrace zabránit ani posilněné kraje.

10. Nerovnoměrné zatížení vzniká i nedostatečným otáčením matrací. Horizontálně rotovat je možné téměř všechny typy. Co se pěnových (případně sendvičových) matrací týká, ty vyžadují i pravidelné překlopení na druhou stranu. Dochází tím k regeneraci povrchu používané strany díky nižší zátěži - při pravidelném otáčení matrace vydrží mnohem déle. Pěnovou matraci překlopte minimálně každé tři měsíce. Vhodná příležitost na rotaci je v čase převlékání peřin a lépe vám to půjde ve dvou.

11. Při manipulaci matrace nepřelamujte a vždy je přenášejte kolmo k zemi, abyste předešli jejich případné deformaci. Pokud máte k dispozici pouzdra, které někdy patří k jejich příslušenství, určitě je používejte. Chrání před poškozením a disponují také úchyty, přizpůsobenými na pohodlný přenos.

12. Pokud nákup matrací jen plánujete, nezapomeňte se o jejich životnosti předem informovat. Ta se totiž může, v závislosti od materiálů, ze kterých jsou vyrobené, výrazně měnit. Stejně dobré je seznámit se i s údaji o rozměrech a maximální nosnosti.

I když specifikace údržby se bude měnit podle typu a účelu konkrétní matrace, obecné pravidla platí pro všechny stejně - zabezpečte čistotu postele, ochranu před poškozením, pevnou podporu ze spodní strany a často matraci otáčejte. Při dodržení těchto principů vám matrace vydrží nejdéle.

 

Google+