Stará matrace jako pelech pro domácí mazlíčky

Uvažujete, že vyměníte starou matraci za novou a nevíte si rady kam s tou starou? Vlastníte i pejska, který si vzal do hlavy, že se v jeho polštáři určitě něco skrývá a tak do něj vykousal více děr? Nebo si snad vaše štěňátko na svém pelíšku nejraději zkouší ostrost drápků?

Štěňátka labradora retrievera na pelechu

Řešení, co s matrací, se vám pak nabízí samo - proměňte ji na komfortní psí pelech (použitelný, samozřejmě, i pro kočky). Nebo rovnou vyrobte několik menších a některé věnujte sousedům, nebo psímu útulku. Alternativně, pokud se vám právě nechce pouštět do nového "udělej si sám" projektu, můžete se zeptat v okolních zvířecích charitách, jestli nemají zájem o vaši starou matraci tak, jak je.

Protože z větších matrací bude potřeba vyřezat menší kusy různých velikostí a tvarů, vhodným typem jsou zejména pěnové matrace, ideálně z paměťové pěny. Matrace z dětských postýlek není nutné řezat. Anatomické matrace budou vyhovovat starším a větším pejskům, protože poskytnou úlevu od zátěže kloubům. Naopak, z pohledu bezpečnosti a rizika poranění, pružinové matrace jsou na tento účel vysloveně nevhodné.

  • Předtím než začnete, zvažte, kam hotový pelech umístíte. Podle toho pro něj pak vyberte přiměřený tvar - ke zdi se hodí obdélníkový, nebo půlkruhový, do rohu místnosti zase čtverec a pod stůl klidně i kruhový. Tvar zbytečně nekomplikujte, aby se dal jednoduše navlékat.
  • Pěnovou matraci lze bez větší námahy rozřezat i kuchyňským nožem. Pohledem na průřez se ujistěte, že struktura není narušená nebo navlhnutá. Hotové menší kusy, které budete dále používat, je dobré z hygienických důvodů povysávat a na několik hodin vystavit na slunce.
  • Následně zvolte materiál, do kterého odřezanou matraci zabalíte. Bez ohledu na to, jestli ji plánujete používat venku nebo uvnitř, textilie by měla být odolná a co nejméně propustná. Pokud vám však nepřekáží častější praní a měnění, můžete zužitkovat například i starší plachty.
  • Co se barvy týče, nejlepší jsou neutrální tmavé barvy jako hnědá, tmavošedá nebo sytě bordová. Jednak kvůli skvrnám na povrchu a také, aby nepůsobily příliš nápadně.
  • Dalším krokem je výroba návleku. Podle svých zručností a hygienických nároků si vyberte, jestli chcete, aby se návlek dal uzavřít nebo může zůstat otevřený. Délka textilie by určitě měla být více než dvojnásobná ve srovnání s nejdelší stranou matrace. Pokud má návlek zůstat na jedné straně otevřený (podobně jako je to u některých polštářů), délka látky by měla být dostatečná na vytvoření vnitřního záhybu, do kterého se matrace schová.

Hnědý labrador leží na ortopedické matraci

  • Začněte tím, že látku položíte vnější stranou dolů a shora na ni přiložíte matraci. Následně přeložením látky přes matraci získáte dobrou představu o tom, kolik bude potřeba odstřihnout, aby dobře přiléhala. Podle toho ji sestříhejte.
  • V případě, že nebudete našívat zip, látku na jednom konci zahněte směrem dovnitř a sešijte po okrajích. Vznikne tak vnitřní kapsa, do které by měla matrace zapadnout. Zasuňte ji dovnitř a látku opět přeložte. Pokud všechno pěkně sedí, látku už jen sešijte po podélných stranách a návlek je hotový.
  • Při alternativě našívání zipu se nejdříve rozhodněte, jestli zvolíte standardní nebo suché zipy a také, jestli preferujete, aby byly po celém obvodu. Podle potřeby pak textilii částečně sešijte po stranách nebo rozstřihněte na dvě poloviny. Ne každý má potřebné krejčovské zkušenosti nebo jistotu v práci se šicím strojem, proto pokud je to potřebné, nechejte si poradit.
  • Šití se dá vyhnout vícero způsoby. Prvním je použití samolepicích suchých zipů, no ty mají jeden výrazný limit - vydrží praní jen do teploty 40 °C. Můžete také nejdříve koupit dostatečně velký návlek na zahradní sedačku a matraci vyřezat podle jejich rozměrů. Jiným dobrým tipem na náhradu výroby návleku, vhodným zejména při dětských matracích, je použít staré plachty na gumu. Ty jsou zpravidla vyrobené z tenčích materiálů, a proto je potřeba jich kombinovat více přes sebe nebo s ochranným matracovým obalem.
  • Co ještě zůstává, je volba rámu celého pelechu. V mnoha případech bude zřejmě postačující jen samotná matrace. Pokud však chcete zůstat věrni recyklaci, ideální bude dřevěná zásuvka z vyřazené komody nebo zužitkování staré palety.

 

Google+