Správný výběr matrace podle materiálu a složení

Výběr matrace: důležité je složení, určuje vlastnosti matraceSpánek je velice důležitou součástí našeho života, je to přirozený způsob, jak si naše tělo může odpočinout, zregenerovat síly a uvolnit se. Kvalitu spánku je možné ovlivnit výběrem vhodné matrace, případně roštu.

Vhodně zvolená matrace poskytuje v kombinaci s podkladem dostatečnou vzdušnost a zaručuje dokonalé rozložení hmotnosti, čím je zaručena ideální anatomická poloha páteře a uvolnění kostního svalstva v době spánku.

Druhy matrací    

Sendvičové matrace zahrnují širokou škálu matrací od standardních až po vysoce komfortní. Jsou tvořené z několika vrstev a typů materiálů. Výsledná kombinace dává matracím jedinečné vlastnosti v tuhosti, vzdušnosti a anatomii.

Pružinové matrace

Hlavní předností pružinových matrací je dokonalá větratelnost, nejlepší ze všech typů matrací. Můžete ji umístnit jak na pevnou desku, tak i na pevný laťkový rošt, případně nepolohovatelný lamelový rošt. Pružinové matrace jsou vhodné pro široké spektrum zákazníků.

Taštičkové matrace

Jsou luxusní pružinové matrace. Jádro těchto matrací obsahuje cca 400 ks jednotlivých pružin v samostatných taštičkách. Taštičkové matrace mají velmi dobrou bodovou elasticitu a vynikající ortopedické vlastnosti.

Uložení matrací může být jak na pevnou desku, tak na pevný rošt, případně na nepolohovatelný lamelový rošt minimálně s 26 lamelami.

PUR pěna

Skladba a složení polyuretanové (PUR) pěny zaručuje dobré kopírovací vlastnosti, vzdušnost a při vyšší hustotě pěny i pevnost a nosnost. Tento materiál prošel v poslední době mimořádnými změnami, které zabezpečily její zdravotní nezávadnost a vhodnost pro širokou skupinu uživatelů.

PUR pěnu nejčastěji najdeme v pružinových a sendvičových matracích, kde se využívá hlavně jako komfortní vrchní vrstva. Tyto matrace jsou velmi žádané kvůli výhodné ceně.

Matrace ze "studené" HR pěny

HR pěna je modernější jako klasická PUR pěna - vyrábí se metodou za studena, proto se jí často říká i "studená" pěna. Zkratka "HR" je z anglického high resiliency - jedná se o vysoce odolnou a tužší pěnu. Modernější technologie výroby má zásadní dopad na konečné vlastnosti matrací:

  1. Větší póry umožňují ideální ventilaci vzduchu, čím zabraňují kumulaci nežádoucí vlhkosti, proto je možné matrace z HR pěny uložit i na pevnou desku.
  2. Pěna je elastičtější a pružnější v porovnání s klasickou PUR pěnou. Matrace z kvalitní HR pěny se vyznačují výbornými ortopedickými vlastnostmi.

Tip na matraci ze studené pěny: ATLANTA matrace ze studené pěny (AKCE -20%)

Latexové matrace

Latexová matrace zdravotní LATEX 5 EXCLUSIVE

Latexové matrace jsou charakteristické výbornou bodovou deformací. Prohloubí se jen v místě největšího tlaku, ale okolí není tímto tlakem ovlivněné. Povrch latexových matrací je rozdělený na anatomické zóny s rozdílnou tvrdostí a díky tomu se výborně přizpůsobí každé části těla samostatně (fyziosystém).

Celkově se latexové matrace řadí mezi měkčí matrace. Směs syntetického a přírodního latexu dává matracím 100% antialergické vlastnosti. Latex nabízí výborné ortopedické vlastnosti a dlouhou životnost. Latexové matrace je nutné uložit na vzdušný podklad - kvalitní lamelový rošt (optimálně 26 lamel a víc).

RE pěna

RE pěna je slisovaná, má vysokou hustotu, a proto je hodně tvrdá. Podobně jako kokos se používá na zvýšení tuhosti a nosnosti matrací.

Kokosová matrace 1+1 Kokosové vlákno

Velmi často používané pro odvětrávání matrací. Zvyšuje nosnost a tvrdost matrací.

Ovčí rouno 

Používá se hlavně na zimní straně matrací pro svoje hřejivé vlastnosti.

 

Lenivá pěna (tzv. paměťová pěna)

Viscoelastická (termoaktivní) hmota, která při kontaktu s lidským tělem reaguje na zvýšenou teplotu snížením svojí tvrdosti a optimálně se přizpůsobí tvaru těla, podepře ho do anatomicky správné  polohy. Matrace z paměťové pěny jsou velmi vhodné pro dlouhodobě ležící pacienty.

Google+