Roztoče v posteli - jak se jich zbavit?

Roztoči jsou nechtěnými obyvateli každé domácnosti, ať už se nám to líbí, nebo ne. I když je nevidíte, určitě vám v domě dělají společnost. Boj s takovým neviditelným nepřítelem je velmi obtížný. Ačkoli nepřenášejí žádné závažné nemoci, mohou komplikovat život zejména lidem s astmatem, alergiemi nebo i malým dětem či starším lidem. Prachoví roztoči jsou sami o sobě neškodní, ale nejškodlivější pro vás mohou být jejich výkaly. Po vdechnutí dráždí sliznice dýchacích cest.

Jak se zbavit roztočů

Roztočům se daří v kobercích, přikrývkách, polštářích, peřinách, oblečení, plyšových hračkách a samozřejmě v posteli. Pokud vás ráno trápí rýma, kašel a svědění očí, může za to vaše postel plná roztočů. Roztoči dělají z nejútulnějšího místa v domě zdroj alergií, kožních a respiračních onemocnění. Nechceme vás strašit, ale je to holý fakt. V tomto článku vám chceme poskytnout několik rad a tipů, jak se roztočů zbavit.

Kde se roztočům najlépe daří?

Roztočům se daří na místech, kde trávíte nejvíce času - na gauči, v peřinách, matraci a posteli. Proč v posteli? Mají nejideálnější podmínky k rozmnožování, vyhovuje jim teplo, tma, vlhkost vzduchu mezi 60 a 80 % a v neposlední řadě mají dostatek potravy. Když dýcháte a potíte se, vytváříte na posteli zvýšenou vlhkost, a tím ideální prostředí pro roztoče. Poté se živí odumřelými šupinami kůže. Čím více času strávíte v posteli, tím více "čerstvé potravy" jim poskytnete.

Odstranění roztočů v posteli

Boj s roztoči je velmi obtížný a rozhodně není možné je zcela odstranit. To není možné, s tím se musíte smířit. Jejich počet však můžete výrazně snížit především úpravou podmínek v bytě tak, aby nebyly vhodné pro roztoče a jejich množení.

Hlavní opatření:

  •     nepřeplňujte místnosti v domě,
  •     snížit vlhkost v domě,
  •     pravidelně větrejte,
  •     vystavovat matrace a postele slunci,
  •     vystavit peřiny mrazu,
  •     často prát ložní prádlo,
  •     pravidelně utírejte prach a zbavte se huňatých koberců.

Pokud máte ve zvyku v zimě přetápět místnosti v domě, vytváříte ideální prostředí pro množení roztočů. Milují teplo a nejlépe se jim daří při teplotách kolem 22-25 °C. Proto by maximální teplota v domě neměla překročit 22 °C, zatímco v ložnici, kde spíte, postačí teplota 18-20 °C.

Roztoči milují vlhkost, která je pro ně nejlepším prostředím k rozmnožování. Pokud máte doma vysokou vlhkost, roztoči se u vás budou množit. Pořiďte si odvlhčovač vzduchu a zejména v ložnici udržujte vlhkost v rozmezí 40-50 %. Vlhkost pod 50 % je pro ně velmi nepříznivá, roztoči pak vysychají a hynou.

Pravidelné větrání je nezbytné, proto každé ráno důkladně a intenzivně vyvětrejte, protože roztočům vadí čerstvý vzduch a sucho. Překvapíte je také dobrým průvanem. Pokud jste byli naučeni ustlat si postel a pěkně ji uklidit hned po probuzení, už to nedělejte! Vytvořili byste tak pouze příznivé prostředí pro roztoče. Zakryli byste vlhkost, která se v noci usadila v posteli. Důkladně vyvětrejte ložnici a nechte peřiny řádně vyvětrat. Do postele bude po celý den proudit čerstvý a suchý vzduch, což roztočům neprospívá. Dobré je také pravidelně větrat a otáčet matrace, protože se v nich hromadí vlhkost a pot.

Slunce a sucho roztoče ničí, proto vystavte ložnici slunečnímu světlu a teplu. Roztáhněte co nejvíce záclony, závěsy nebo žaluzie a nechte do ložnice proudit sluneční paprsky. Skvělé je umístit přikrývky a polštáře na balkon nebo do okna. Vždyť vaše babičky dávaly peřiny do oken každý den. Stejně tak odkládejte matrace venku na slunci.

Možná budete překvapeni, ale pořádný mráz roztoče spolehlivě zahubí. V zimě je nechte jednou zmrznout, otevřete okna a roztoči uhynou. Výborným způsobem je vyhodit peřiny a matrace z okna nebo na balkon v době mrazů. Pravidelné praní ložního prádla je jistě samozřejmostí. Měňte je proto co nejčastěji a perte je alespoň na 60 °C.

Prach pravidelně utírejte vlhkým hadříkem, aby se nerozšiřoval do místnosti. Roztoči nesnášejí eukalyptový olej, takže ho můžete použít při utírání prachu. V jednom gramu prachu se totiž nachází až 15 000 roztočů. Usazuje se především na nábytku, pod postelemi nebo v kobercích. Pokud se bez koberce v domácnosti neobejdete, vyberte si koberce s krátkým vlasem.

Existují také přípravky na odstranění roztočů z vašeho domova, ale obsahují velké množství chemických látek. Můžete si také pomoci jednoduchým, ale účinným přípravkem z jedlé sody. Dejte jedlou sodu do zavařovací láhve a pokapejte ji svým oblíbeným esenciálním olejem. Uzavřete a dobře protřepejte. Každou matraci nebo jiný povrch pokryjte sodou, jako byste cukrovali dort. Nechte několik hodin působit a poté vše dobře vyluxujte. Nejenže roztoče zaženete, ale zabráníte i jejich návratu.

Praním prádla a snímatelných potahů matrací při 60 °C se odstraní 99,9 % roztočů.

Roztoče v matracích

Je samozřejmé, že roztoči se vyskytují především v matracích. Věděli jste, že roztoči se v nové matraci usídlí do čtyř měsíců? Díky vylučování potu a odumřelé kůže se stávají vhodným prostředím pro roztoče. Můžete proti nim bojovat stejným způsobem, jaký jsme popsali výše. Pravidelně větrejte, vystavujte slunci a mrazu atd.

Pokud se chystáte koupit novou matraci a máte doma alergika, určitě zvažte antibakteriální matraci s úpravou proti roztočům, která je ideální pro alergiky i astmatiky. Antibakteriální matrace jsou vyrobeny z kombinace materiálů, které eliminují roztoče nebo bakterie, a poskytují tak účinnou a dlouhodobou ochranu proti roztočům, plísním nebo jiným mikroorganismům. Jedná se především o moderní pěny se speciální antibakteriální úpravou, jako je ULTRA-FRESH, která eliminuje roztoče a mikroorganismy.

Antialergické potahy mohou také pomoci

Nejlepší jsou matrace s pratelným antialergickým potahem, například z Aloe Vera nebo se stříbrem. Ve vlhkém prostředí stříbro potlačuje růst mikroorganismů nebo je zcela zabíjí. Antialergické potahy matrací jsou utkány z husté tkaniny, kterou roztoči ani jejich výměšky neproniknou. Roztoči neproniknou do lůžkovin a jejich potrava, šupinky vaší kůže, se do matrace nedostanou. Ojedinělí roztoči tak zahynou. Matracový kryt slibuje snížení velkého počtu roztočů. Do těchto antialergických potahů můžete obléknout i starší matrace. Alergeny tak zůstanou uvnitř a nedostanou se na povrch.

 

Výhoda snímatelných, pratelných potahů: praním ložního prádla a snímatelných potahů matrací při 60 °C se odstraní 99,9 % roztočů.

Je možné se roztočů v posteli zbavit?

Roztočů se zcela nezbavíte, ale naše doporučení je alespoň omezí na minimum. Zbavit se roztočů je běh na dlouhou trať, vyžaduje pravidelnost a ošetřování výše uvedenými způsoby. Pomocí těchto jednoduchých opatření lze dlouhodobě snížit výskyt roztočů až o 70 %, což bude mít příznivý vliv na zdraví všech členů domácnosti.

Google+