Víte, jaký je rozdíl mezi pružinovou a taštičkovou matrací?

Vyznat se ve spleti různých názvů a termínů dá někdy pořádně zabrat. A to dokonce i při tak běžné věci, jakou je matrace. Tím spíš, že matrace nekupujeme každý den či rok, ale jednou za několik let. To, co platilo před několika lety, dnes už nemusí platit, protože vývoj i v oblasti matrací jde velmi rychle kupředu.

Příklad vnitřku pružinové matrace

Mnoho lidí si zaměňuje názvy matrací a někdy ani netuší, které jsou které. I mezi pružinovými nebo taštičkovými matracemi je to podobně, někteří lidé si je navzájem pletou. I když taštičková matrace je vlastně pružinová matrace, neplatí to naopak, ne každá pružinová matrace je i taštičková. Víte, jaký je rozdíl mezi klasickou pružinovou a taštičkovou matrací? Jak to opravdu s těmito matracemi je, se dozvíte v dnešním článku.

Historie pružinových matrací

Pružinové matrace jsou mezi námi už velmi dlouho. Ty nejstarší se datují do 18. - 19. století. Pokud se chcete dozvědět více o historii matrací, tak si přečtěte článek "Historie matrace - věděli jste, že...". Samozřejmě v minulosti pružinové matrace mohli vrzat a s těmi dnešními mají společné jen to, že mají ve svém jádru pružiny.

Postupem času se změnila zejména kvalita používaných materiálů a sila drátu, ze kterého jsou jádra pružinových matrací vyrobené. Tak nehrozí zlomení pružin, co se v minulosti běžně stávalo. Dnešní pružinové matrace vůbec nevržou, ale tento mýtus "vrzajících matrací" přetrval dodnes. Ve skutečnosti neobsahují nic, co by mohlo vydávat zvuky, vrzání je často zapříčiněné například konstrukcí roštu nebo samotné postele.

Pružinové matrace se dělí na 2 varianty:

  • klasické pružinové matrace, tzv. bonell
  • taštičkové matrace

Rozdíl mezi nimi je podstatný. Zejména v provedení, užitných vlastnostech, životnosti a samozřejmě i ceně. Aby jste pochopili, v čem konkrétně spočívá jejich rozdílnost, pokusíme se je blíže představit a přiblížit.

Klasické pružinové matrace - Bonell

Klasické pružinové matrace se nazývají i bonellové. Jsou vyrobené z tenčích ocelových drátů, které jsou mezi sebou navzájem pospojované do jednoho celku. Díky tomu zabezpečí stejnou tvrdost matrace v průběhu dlouhé doby. Když si na ní lehnete, tlak se rozloží mezi vícero pružin.

Při koupi se doporučuje každému partnerovi kupovat samostatnou pružinovou matraci, spíš než jednu velkou dvojmatraci. Tím, že jsou pružinky navzájem propojené dráty po celé šířce dvojmatrace, tak je možné každý pohyb jednoho z partnerů cítit i na straně druhého partnera - tušíte správně, že to ruší klidný spánek.

Pružinové matrace jsou vhodné pro ty, kteří upřednostňují středně tuhé až extra tvrdé matrace. Na pružinovém systému jsou kromě ochranné sítě proti protlačení pružin uložené i vrstvy pěn. Měkčí pružinové matrace obsahují na povrchu měkčí pěny a tvrdé obsahují spíš tvrdé pěny s vysokou hustotou. Pružinové matrace mohou obsahovat i vrstvu kokosového vlákna na zpevnění.

Výhody pružinových matrací bonell:

  • dokážou správně reagovat na tělo i na pevné desce
  • příznivá cena
  • nemusíte při nich řešit problémy s odvětráním vlhkosti

Nevýhody pružinových matrací bonell:

  • nižší nosnost, maximálně do 120 kg
  • nejsou vhodné jako dvojmatrace
  • stlačením jedné pružiny se stlačí i ostatní v okolí

Detail jádra taštičkové matrace - pružiny nejsou sešněrované pomocí drátů, taštičkové pružinky jsou uložené pěkně vedle sebe v textilních taštičkách

Taštičkové matrace

Taštičkové matrace na rozdíl od klasických pružinových matrací nemají pružiny navzájem sešněrované pomocí drátů. Pružinky jsou uložené samostatně v malých textilních taštičkách. Takto vznikl název "taštičkové". Propojené jsou mezi sebou jen taštičky, ne pružiny. A toto je ten největší rozdíl mezi pružinovými matracemi bonnell a taštičkovými matracemi. Každá pružinka může samostatně reagovat, při stlačení jedné pružiny zůstanou ostatní v nezměněném stavu.

Když si lehnete na taštičkovou matraci, dochází k deformaci jen těch pružin, na které je vyvíjen přímý tlak. Tyto matrace mají vysokou bodovou elasticitu, je to schopnost kopírovat nerovnosti lidského těla. Čím je vyšší hustota těchto pružin, tím vyšší je bodová elasticita. Samozřejmě to znamená, že čím vyšší počet pružin má taštičková matrace, tím dokáže podepřít i vyšší váhu a je dražší. Při porovnávání dvou taštičkových matrací je potřebné porovnávat stejnou veličinu, tedy hustotu pružin. Nesmíme přitom zapomínat, že je rozdíl mezi celkovým počtem pružin matrace a mezi hustotou pružin, tedy počet pružin na 1 m2.

Tip: Vyberte matraci na starou postel.

Standardní taštičkové matrace mají hustotu cca 256 ks/m2 a uspokojí většinu zákazníků. Tzv. MULTI-POCKET taštičkové jádra mají až 650 ks pružin na m2 a proto jsou vhodné i pro vysoké zatížení, stejně jako MICRO-POCKET, které obsahují ještě 2x více pružinek. Vyšší počet pružinek také zvyšuje stabilitu jádra, které pak celkově méně pruží.

V porovnání s klasickými pružinovými matracemi obsahují už i základní taštičkové matrace dvojnásobný počet pružinek, jedná se luxusnější výrobky a tedy i cenově dražší. Jejich životnost se počítá až na desítky let. Díky jejich odolnosti splňují vysoké nároky na nosnost a dokážou dlouhodobě podepřít váhy 120 - 150 kg.

I na taštičkovém jádru je uložená zpevňující textilie, která chrání matraci proti protlačení pružin. Měkčí taštičkové matrace obsahují na povrchu měkké pěny a ty tvrdší obsahují na zpevnění například vrstvu kokosové desky.

Výhody taštičkových matrací:

  • mají vysokou bodovou elasticitu
  • možnost kombinovat pružinky s rozdílnou silou drátu (zónování)
  • jsou velmi vzdušné, nemusíte u nich řešit větrání
  • dokážou podepřít váhu člověka od 120 do 150 kg

Nevýhody taštičkových matrací:

  • jsou cenově dražší
  • velký počet pružinek má za následek jejich vysokou hmotnost

Tip: Vybíráme taštičkovou matraci.

Vzdušnost taštičkových i bonellových matrací

Každý člověk se přirozeně potí a všechen pot vsakuje do matrace. Taštičkové i bonellové matrace jsou velmi vzdušné a rozdíl v tomto porovnání není žádný. Oběma druhům matrací se daří rychle vlhkost odvést pryč, můžete je bez obav uložit i na plnou desku a nemusíte se bát odvětrání zbytkové vlhkosti. Pružinové bonellové i taštičkové matrace "dýchají" při každém pohybu a tak jsou určené i do prostorů s vyšším rizikem vlhkosti, jako jsou víkendové chaty.

Doufáme, že jsme vám alespoň z části přiblížili rozdíly mezi taštičkovou a pružinovou matrací. Pokud máte ještě nějaké otázky ohledně tohoto tématu, neváhejte nás kontaktovat. Jsme vám plně k dispozici v Poradně, kde Vám s radostí odpoví náš tým odborníků.

Google+