Poruchy spánku u mužů + tipy pro lepší odpočinek

Spánek je životně důležitý pro každého, ale věděli jste, že spánek mužů a žen se navzájem liší? Navíc mnoho mužů nemá dostatek kvalitního spánku, přestože v posteli stráví dostatek hodin. Často jsou příčinou poruchy spánku.

Jak poruchy spánku ovlivňují zdraví mužů

V případě, že se poruchám spánku nevěnuje dostatečná pozornost a neléčí se, mohou různým způsobem ovlivnit zdraví mužů. Kromě výkyvů nálady může nedostatek spánku zvýšit riziko zdravotních problémů či negativně ovlivnit plodnost. Nedostatek spánku může u mužů nepříznivě ovlivňovat i náladu a duševní zdraví. Způsobuje například zvýšené riziko deprese, úzkosti a mnoho jiných problémů spojených s duševním zdravím.

pár spí

Pokud jde o specifické účinky spánku na zdraví mužů, bylo prokázáno, že nedostatečný nebo nekvalitní spánek má vliv například na syndrom neklidných nohou, spánkovou apnoe, depresi, erektilní dysfunkci, onemocnění dolních močových cest, hypogonadismus (poruchu funkce mužských pohlavních žláz), nízkou hladinu testosteronu a mužskou neplodnost.

Podobně i obstrukční spánková apnoe (OSA) se u mužů vyskytuje častěji než u žen. Jedná se o závažnou poruchu spánku, která způsobuje útlum dýchání během spánku. Pokud trpíte OSA, může mít nedostatek kyslíku, který vaše tělo během spánku dostává, dlouhodobé následky na vaše zdraví. Neléčená OSA zvyšuje riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, mrtvice, cukrovky a deprese.

Tip: 7 špatných návyků, které vám kazí zdravý spánek + tipy, jak se jich zbavit

Co se považuje za optimální spánek pro muže

Nemyslete si však, že spánek představuje čas, kdy se tělo „vypne“. Během odpočinku je mozek stále zaměstnán a dohlíží na biologickou údržbu, která udržuje tělo v kondici a připravuje ho na další den. Bez potřebného počtu hodin regeneračního spánku člověk není schopen pracovat, učit se, tvořit a komunikovat na úrovni, která by se alespoň přibližovala jeho skutečnému potenciálu. Navíc při dlouhodobém zkracování spánku hrozí psychické i fyzické zhroucení.

muž spí

Existuje velký rozdíl mezi množstvím spánku, kterého se vám dostane, a množstvím, které potřebujete k optimálnímu fungování. Průměrný počet hodin spánku potřebný pro optimální zdraví dospělého člověka je 7 až 9 hodin. Značná část dospělých mužů však tento požadavek nesplňuje. Kromě toho mohou problémy způsobovat i nestandardní pracovní směny, které se výrazně odchylují od cirkadiánních vzorců, což dále zvyšuje riziko špatné kvality spánku.

Nejčastější příznaky nedostatečného spánku

  • Nezbytně potřebujete budík, abyste se vzbudili včas.
  • Často posouváte budík o několik minut později, abyste si mohli pospat o něco déle.
  • Máte problém ráno vstát z postele.
  • Odpoledne se cítíte unavení a vyčerpaní.
  • Jste ospalí po těžkých jídlech nebo při řízení.
  • Usínáte během sledování televize nebo večerního odpočinku.
  • Cítíte potřebu pospat si o víkendech déle.
  • Usnete do 5 minut poté, co jste si lehli do postele.

Rady pro lepší spánek u mužů

Spousta mužů zjišťuje, že začnou lépe a kvalitněji spát, pokud si osvojí zdravé spánkové návyky. K tomuto zlepšení odpočinku mohou přispět jednoduché každodenní úkony, jako například:

  • pravidelné cvičení
  • zvýšení denního vystavení slunečnímu záření
  • omezení času stráveného u obrazovky před spaním
  • vyhýbání se alkoholu před spaním – požití alkoholu před nočním odpočinkem vyvolává časté noční probouzení, přičemž může také zhoršit závažnost problémů s dýcháním během spánku, například chrápání
  • dodržování pravidelného času usínání a vstávání
  • úprava ložnice – měla by být tmavá, tichá, chladná a samozřejmě, neměla by v ní chybět pohodlná postel s kvalitní matrací
  • snížení příjmu kofeinu během dne a úplné vyloučení kofeinu v odpoledních a večerních hodinách.

Tip: Ověřené tipy pro lehké spáče, které vzbudí i nejmenší hluk

Google+