Jak vybrat matraci pro ležící pacienty

Sami víme, jak pečlivě si vybíráme matraci, na které budeme trávit spoustu času. Co ale musí splňovat matrace, která je určena pro ty, kteří na ní musí trávit nejen noci, ale i celé dny? Řeč je o matracích pro ležící pacienty, které svým složením a ortopedickými vlastnostmi usnadňují pacientům dlouhodobý pobyt na lůžku. Umožňují dokonalé kopírování křivek těla, poskytují oporu svalům a páteři a zabraňují i ​​vzniku proleženin.

antidekubitní matrace

Dlouhodobé ležení a dekubity u imobilních ležících

Proleženiny, odborně nazývané dekubity, jsou strašákem, který ohrožuje všechny, kteří jsou přinuceni trávit na posteli dlouhé hodiny bez pohybu. Častokrát postihují staré lidí, ale rizikoví jsou všichni, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžko v důsledku vážné nemoci či úrazu. Vznikají vlivem déletrvajícího tlaku, přičemž predilekčními místy jsou oblasti s tenkou vrstvou tuku nebo svalů, kde kost tlačí na podložku.

Ze začátku dochází ke vzniku drobných, nenápadných ran, velmi rychle se však jejich stav zhoršuje a rány se prohlubují. Otevřené rány představují vstupní bránu pro infekci, a pokud se s léčbou nezačne včas, může dojít až k otravě krve, zánětu kostí a následné smrti pacienta. Nejčastěji se s dekubity setkáváme na křížích, loktech, ramenou, patách nebo kyčelních kloubech. K předcházení vzniku proleženin se používají antidekubitní matrace.

Komu doporučujeme antidekubitní matrace

  • rekonvalescentům po úrazu
  • dlouhodobě nemocným upoutaným na lůžko
  • imobilním starým lidem
  • ležícím pacientům s ortopedickými problémy

matrace pro ležící

Antidekubitní matrace jsou speciální zdravotní matrace

Antidekubitní matrace se používají nejen v nemocnicích, hospicích a zařízeních sociálních služeb, ale nejsou ničím výjimečným ani v domácnostech. Ideální zdravotní antidekubitní matrace dosahuje hodnoty tlaku na rizikových místech pod hodnotu 32 mm Hg - 4,27 kPa. To je totiž tlak, při kterém dochází vlivem nedostatečného prokrvení některých oblastí kůže k uzavření drobných kapilár a následnému vzniku dekubitů. Obecně se matrace proti proleženinám rozdělují na dvě skupiny, a to na aktivní a pasivní.

  • Aktivní antidekubitní matrace jsou složeny z několika vzduchových komor, které mají za úkol zajistit, aby tlak nepůsobil výhradně na jedno místo na těle. Tím efektivně zamezují vzniku dekubitů a pomáhají i při jejich léčbě. Množství vzduchu v jednotlivých komorách se dá měnit kompresorem, v důsledku čehož je tlak na tělo ležícího člověka proměnlivý. Nejčastěji je vzduchem naplněna každá druhá vzduchová komora, přičemž každá první je prázdná. Po určitém čase se náplň v komorách vystřídá. Dokonce existují matrace, u kterých lze nastavit čas, po kterém dojde k výměně komor. 
  • Druhou skupinu tvoří pasivní pěnové matrace z kvalitní pěny typu ANTIDEKUBIT HR nebo z tvrdších pěnových materiálů se speciální úpravou. Antidekubitní pěnová matrace se vyznačuje tím, že má po celé ploše vytvořeny podélné i příčné zářezy. Díky nim se tlak těla na podložku rovnoměrně rozloží a zabraňuje tomu, aby se soustředil na jedno místo. Některé druhy matrací jsou oboustranné, přičemž každá strana matrace má jinou tvrdost.

matrace pro ležící pacienty

Výhody antidekubitních ortopedických matrací

  • Působí preventivně proti vzniku proleženin.
  • Pomáhají při léčbě dekubitů.
  • Mnohé disponují masážním efektem.
  • Aktivně podporují krevní oběh u ležících pacientů.
  • Mnohé jsou vhodné pro klasické i polohovací postele.

Potahy na matrace proti proleženinám

Matrace proti proleženinám bývají chráněny potahem, který je ukončen zipem s chlopní, chrání matraci proti přetečení (znečištění). Díky zipu lze potah lehce sundat a vyprat i při vysokých teplotách. Snímatelný potah na matraci často bývá antibakteriální, někdy má dokonce zdravotnickou voděodolnou povrchovou úpravu nebo je paropropustný.

Rošty vhodné pod antidekubitní  matrace

Antidekubitní matrace je povětšinou možné uložit na polohovatelné, ale i na klasické rošty. To, na jaký rošt je vhodné matraci položit, by měl uvádět přímo výrobce dané matrace. Převážnou většinu dlouhodobě ležících pacientů je však nezbytné pravidelně polohovat, proto doporučujeme zvolit si polohovatelný rošt.

Vybrat si pak můžeme z takových roštů, u kterých se dá polohovat pouze hlava nebo nohy, případně takové, které se dají polohovat na více místech. Polohovací rošty jsou oproti klasickým výhodné i v tom, že usnadňují krmení, mytí nebo ošetřování ležícího pacienta.

TIP: Přečtěte si, jak se dobře vyspat, ikdyž ležíte v nemocnici.

Google+