Globální krize na trhu pěn a její vliv na výrobu a expedici matrací

Jak jste si už možná všimli, současná situace na trhu s matracemi je mimořádně nepříznivá. Akutní nedostatek vstupních surovin potřebných pro výrobu pěn má dalekosáhlé důsledky. Nedostatek se podepsal i na zvýšení cen a prodloužení dodacích termínů vyrobených matrací. Zákazníci tak nyní nedostávají objednané zboží v lhůtách, jak to bylo běžné za normálních okolností.

Nedostatek výrobních surovin a jeho příčiny

Pro výrobu matracových pěn se jako hlavní suroviny používají látky MDI, TDI a polyol, které vyrábějí německé společnosti BASF SE, Covestro AG a americká společnost The DOW Chemical Company. Ty ohlásily snížení výrobních kapacit těchto surovin až do takové míry, že nejsou schopny naplnit požadované kapacity odběratelů. Svůj podíl na těchto opatřeních mají i americké sankce uvalené na státy produkující ropu, ale zejména COVID-ové lockdowny, které přerušili výrobu na celé týdny.

Aktuální nedostatek některých typů pěn celkově nabourává náš systém a postupy ve výrobě, proto nejsme vždy schopni zjistit, v jakém stádiu výroby se konkrétní matrace nachází (aktuálně jsou v pořadí tisíce matrací ve výrobě). Prosíme zákazníky o trpělivost, jakmile bude matrace předána přepravní společnosti, nebo připravena na osobní odběr, budeme Vás informovat na uvedený kontakt.

V důsledku toho rychle dochází ke snižování skladových zásob těchto výrobních materiálů a ke zpomalení výroby matrací. Situace je častokrát skutečně nepřehledná a mnohdy nemáme k dispozici potřebné informace o dostupnosti jednotlivých pěn. Znamená to, že v mnoha případech nejsme schopni stanovit, ba dokonce ani předpokládat, jaký bude termín dodání matrací. V souvislosti s tím vás prosíme o pochopení vzniklé situace a trpělivost při delších dodacích lhůtách.

TIP: Porovnání matrací s paměťovou pěnou

Aktuální všeobecné informace ohledně výroby a expedice

Na základě současného stavu a podmínek, v jakých se momentálně nachází výroba matracových pěn, dochází u některých objednávek k opoždění vyřizování a prodloužení předpokládané doby dodání. Ačkoli nás tato situace velmi mrzí, výrobce nám často nedokáže garantovat přesný termín expedice. To je také důvodem, proč nejsme schopni sdělit zákazníkům konkrétní datum dodání matrace.

matrace z pěny

Objednávky průběžně expedujeme, avšak při výpadku konkrétního materiálu potřebného pro výrobu daného produktu, se samotná výroba o několik dní prodlouží, dokud není dodán potřebný materiál. Smutná pandemická realita posledních měsíců má za následek, že momentálně nedokážeme expedovat zboží do 5-10 dnů, jak tomu bylo kdysi. Tyto výpadky, kdy výroba trvá déle, než výrobce standardně deklaruje, se snažíme řešit. Přesto je pro nás situace, ve které nedokážeme naplňovat očekávání našich zákazníků, velmi nepříjemná.

Změny týkající se dodacích lhůt

Objednávky jsou vyráběny a expedovány v pořadí, v jakém po sobě následují. Na základě počtu objednávek v pořadí se tak snažíme pravidelně aktualizovat i dodací lhůty. Jde o orientační údaj založený na tom, jak jsou objednávky standardně vyráběny, takže není na 100 % přesný. Uváděnou dodací lhůtu samozřejmě konzultujeme i s kolegy z výroby.

Zároveň tím, že se jedná o výrobu, není v našich silách poskytnout zákazníkům přesné informace o dodání, jak je tomu u e-shopů, které prodávají zboží přímo ze skladu. Můžeme je informovat, až když nám kolegové ve výrobě potvrdí, že je zboží vyrobeno a expedováno.

Znamená to, že jsme doslova odkázáni na to, jak rychle se daří kolegům z výroby expedovat a nejsme schopni do toho nijak zasahovat. Prodloužení dodací lhůty nás skutečně velmi mrzí, ale nejsme schopni ji ovlivnit. Všem svým zákazníkům děkujeme za projevenou důvěru a za nepříjemnosti spojené s delším čekáním se omlouváme.

TIP: Zónové matrace pro kvalitní spánek v poloze na boku

Google+