Využijte extra slevy na matrace BENAB s dárkovým poukazem BENAB5. Akce platí do 31.7.2024.

Potřebujete poradit? +420 534 534 397, obchod@ortopedickematrace.cz

Jak vybrat matraci podle polohy při spaní

Jak vybrat matraci | 12.03.2015

Jak nejraději spíte? Na zádech, na břiše nebo na boku? Případně měníte často polohy? Pokud je čas na novou matraci, měli byste to při jejím výběru rozhodně zohlednit.

žena na břiše

Kdy je čas na novou matraci

Je mnoho důvodů ke koupi nové matrace. Určitě mezi ně patří i tyto skutečnosti:

  • Pokud máte pružinovou matraci, vnímáte, jak pružiny při otočení vržou, případně vám brání najít si pohodlnou polohu na spaní.
  • Matrace je příliš pružná, příliš měkká nebo příliš tvrdá a nedovolí vám pořádně se vyspat.
  • Matrace se prohýbá, když si lehnete do postele.
  • Ráno se probouzíte unavení a ztuhlí. Pociťujete bolesti zad, krku a kloubů, jste nevyspalí a podráždění.

Tip: Kdy vyměnit matraci a jak vybrat tu správnou?

Vyberte si matraci podle polohy, v jaké spíte

Výběr matrace ovlivňuje řadu faktorů. Jedním z nich je přitom určitě také preferovaná poloha při spánku. Pokud totiž spíte na matraci, která vám při dané poloze neposkytuje správnou oporu, může to výrazně přispět ke špatnému spánku a ranním či dlouhodobějším bolestem.

Matrace vhodné pro lidi, kteří rádi spí na zádech

Odborníci tvrdí, že spánek na zádech je nejlepší polohou pro zachování přirozeného zakřivení páteře. Lidé spící na zádech mají tendenci vyvíjet tlak především na spodní část zad, což znamená, že pokud je matrace příliš tvrdá, záda se nemohou dostatečně prohnout. Naopak, pokud je matrace příliš měkká, mohou záda tvořit tvar písmene U, což může vyvolat napětí.

žena na zádech

Pokud nejčastěji spíte na zádech, měkčí matrace pro vás pravděpodobně nebudou nejvhodnější. Jde o to, že vám neposkytnou dostatečnou oporu k tomu, abyste měli páteř během spánku v rovině a ve správné poloze. Při výběru se proto zaměřte na matrace z tvrdší pěny nebo kombinované matrace.

Matrace ideální pro osoby spící na boku

V případě, že dáváte přednost spánku na boku, matrace vytváří tlak na vaše ramena a boky. Proto byste se rozhodně měli poohlédnout po měkčí matraci, která díky použitým materiálům účinně pomáhá zmírnit tlak v těchto klíčových bodech. Velice vhodné jsou například matrace s paměťovou pěnou, poskytující ideální kombinaci pohodlí a opory.

Doporučené matrace pro ty, kteří preferují spánek na břiše

Na úvod bychom rádi upozornili, že pokud patříte k lidem, kteří rádi spí na břiše, měli byste tuto polohu na spaní změnit. Spaní na břiše totiž velmi zatěžuje vaši páteř a později může vést k bolestem zad a krku. Pokud se však této polohy nedokážete vzdát, ujistěte se alespoň, že spíte na vhodné matraci.

Ideální jsou například pružinové matrace, které poskytují rovnoměrnou oporu po celé ploše matrace. Případně vyzkoušejte pěnové matrace vyrobené buď z paměťové pěny, polyuretanové pěny, latexové pěny nebo jejich směsi.  

Vhodné matrace pro spáče, kombinující různé polohy

Pokud se během spánku často otáčíte, ujistěte se, že vám matrace umožňuje cítit se pohodlně v jakékoli poloze. Měli byste si proto vybrat středně tvrdou matraci, která vám může nabídnout ideální kombinaci pohodlí a opory. Nespoléhejte se ani na matrace z paměťové pěny, protože jejich měkký povrch může ztěžovat změnu polohy.

žena na boku

Další možností je latex nebo jiné druhy pěny, které dobře reagují na pohyb. Dobrou volbou jsou také kombinované matrace, které kombinují podpůrné vnitřní pružiny s měkkými pěnovými vrstvami.

Jak vybrat správný typ matrace

Při výběru typu matrace se zaměřujeme především na výplň matrace. Různé typy matrací nabízejí různé výhody, jako je například chlazení, zmírnění tlaku nebo hypoalergenní vlastnosti.

  • Pružiny – jsou vhodné pro lidi, kteří spí na zádech nebo na boku, také pro osoby spící na zádech.
  • Paměťová pěna – podporuje vyrovnání páteře a zmírňuje tlak, ideální pro ty, kteří spí na boku nebo na zádech, osoby trpící bolestmi zad
  • Latex – má hypoalergenní vlastnosti, proto je optimální pro lidi s alergiemi, hodí se pro lidi spící na boku a na zádech, pomáhá předcházet bolestem zad
  • Přírodní výplně, jako jsou bavlna a vlna, koňské žíně – jsou to prodyšné tkaniny s antibakteriálními vlastnostmi, hodí se pro osoby spící na boku a na zádech, osoby trpící alergiemi nebo osoby, které se v noci přehřívají

Tip: Jaká matrace je nejlepší neboli co dělat, pokud je matrace příliš měkká nebo tvrdá

heurekashoproku
Obrovský výběr — Odborné poradenství — Výhodné ceny — Doprava zdarma