Jak usnout, pokud jste rozrušení z něčeho, co vás čeká následující den

Je to nepříjemné, ale je tomu tak. I když normálně nemáte problém s usínáním, jakmile se objeví skutečný důvod, proč se potřebujete dobře vyspat, nemůžete ani „zamhouřit oči“. Díky našim radám se však můžete naučit, jak rychle usnout a dostatečně si odpočinout před velkým dnem.

žena s polštářem

Příčiny nespavosti před náročným zítřkem

Když se blíží velká událost, tělo i mysl se v rámci příprav nastartují, aby byly připraveny. Nezáleží na tom, zda se jedná o náročnou zkoušku, účast  v soutěži, pracovní pohovor nebo prezentaci v práci. Čím více se snažíme
uvolnit a usnout, tím více se pro nás spánek stává nedosažitelným. Zatímco během dne nás většina obav možná ani nenapadne a pokud by se i vyskytly, bylo by snadné je logicky potlačit, jakmile ležíme v noci v posteli, je mnohem těžší jasně uvažovat.

Každá významná událost, dokonce i ta pozitivní, vyžaduje, abychom byli připraveni na akci. Jedná se o takzvaný mechanismus „fight or flight - bojuj, nebo uteč. S blížící se nocí se to však může obrátit proti nám. Vzrušení, které je automaticky spojeno s touto reakcí organismu na daný podnět, může převážit ospalost, takže je mnohem obtížnější usnout.

Tip: Ověřené tipy pro lehké spáče, které vzbudí i nejmenší hluk

Jedna probdělá noc ještě nic neznamená

Zní to možná neuvěřitelně, ale pokud ležíte vzhůru s myšlenkou, že potřebujete usnout, a bojíte se, že to nejde, aktivuje se v mozku centrum ohrožení a mozek vám sám zabrání usnout. Mnohem lepší je říct si: „Jistě,
bylo by skvělé, kdybych se mohl dobře vyspat, ale když se pořádně nevyspím, nic hrozného se nestane.“

žena nemůže usnout

Faktem zůstává, že většina z nás dokáže docela dobře fungovat i poté, co se jednu nebo dvě noci pořádně nevyspí. Své by o tom mohli vyprávět nejen studenti, kteří se poslední noc před zkouškou bdí nad skripty, ale také například rodiče pečující o nemocné dítě. Z toho vyplývá, že i když je kvalitní spánek ideální, je mnohem pravděpodobnější, že se dobře vyspíte, pokud se paradoxně nebudete starat o to, zda se vám vůbec podaří usnout.

Jak se dobře vyspat před velkým dnem

1. Dodržujte spánkovou hygienu během dne předem

Pokud nechcete strávit noc zíráním do stropu před zítřejším velkým dnem, snažte se od odpoledne vyhýbat kofeinu, večer ztlumte světla, hodinu před spaním nesledujte televizi ani nepoužívejte notebook nebo mobilní telefon a pořiďte si pohodlnou matraci, povlečení a polštáře.

2. Zachovejte svou obvyklou rutinu před spaním

Ačkoli se to může zdát lákavé, pokud byste večer před velkou událostí změnili něco ve své běžné rutině jen proto, abyste si prodloužili dobu spánku, udělali byste chybu. Pokud tedy máte ve zvyku před spaním meditovat, dát si teplou koupel nebo popíjet horké mléko, nevynechávejte to ani večer před velkým dnem. Dobrému spánku prospívá rutina a není důvod, proč byste ji měli narušit, pokud vám vyhovuje.

3. Vyhraďte si čas na srovnání se s tím, co vás trápí

Naplánujte si během dne čas, kdy budete přemýšlet o všem, co vám dělá starosti nebo vás stresuje.

žena se probouzí

Nejprve si sepište seznam všeho, co musíte udělat, včetně všech problémů nebo obav, které máte. Poté si napište další krok, který povede k vyřešení problému nebo dokončení úkolu. To vám umožní připravit se na vše dopředu, takže je méně pravděpodobné, že na tyto věci budete myslet později uprostřed noci.

4. Nekontrolujte, jak ubíhá čas

Ačkoli to může být lákavé a těžko se tomu odolává, zůstávat v posteli a dívat se na hodiny vám nepomůže rychleji usnout ani zmírnit vaše obavy. Ve skutečnosti to jen prohlubuje stres, kterému jste vystaveni, protože s plynutím času nemůžete nic udělat. Místo toho raději vstaňte.

5. Pokud nemůžete dlouho usnout, vstaňte z postele

Pokud nemůžete usnout, nezůstávejte v posteli déle než 20 až 30 minut. Místo toho vstaňte z postele a dělejte něco, nejlépe něco tichého a monotónního při tlumeném osvětlení (čtěte si knihu, poslouchejte tichou hudbu nebo skládejte puzzle), dokud nezačnete znovu usínat. Pak se vraťte do postele.

Tip: 7 zlozvyků, které vám kazí spánek + tipy, jak se jich zbavit

Google+