Jak sport ovlivňuje kvalitu spánku?

Spánek patří mezi základní fyziologické potřeby, během kterých se naše tělo dobíjí a nastavuje na další den. Pokud je jeho kvalita narušena, může trpět nejen celé tělo, ale i mysl. Poctivý spánek bychom neměli podceňovat, protože bez něj není možné dlouhodobě plnohodnotně fungovat. Mezi faktory, které mají na spánek největší negativní vliv, patří stres, chaotický životní styl nebo špatná životospráva. Naopak některé pozitivní návyky jej mohou podpořit a zlepšit.

Dobrým pomocníkem je sport. Cvičení pozitivně ovlivní mysl i tělo a přispěje k rychlejšímu a nerušenému usínání. Zejména profesionální sportovci potřebují spát kvalitně a pravidelně, jelikož spánek se odráží na jejich sportovních výkonech a schopnosti regenerovat svalstvo.

1. Vyšší výkon

Kvalitní spánek v pravidelných intervalech napomůže lepšímu sportovnímu výkonu. Bez ohledu na to, jakou fyzickou aktivitu provozujete, snažte se svůj spánkový režim uhlídat. Díky pravidelnému a kvalitnímu spánku pocítíte zvýšení energie, koncentrace a intenzity tréninku.

2. Lepší usínání

Při fyzické aktivitě se naše tělo posiluje a zároveň vyčerpává. Laicky řečeno, sportem doplňujete novou a vybíjíte přebytečnou energii. Cvičení je užitečné zejména pro lidi se sedavým zaměstnáním, kterým po dlouhém dni v kanceláři prospívá rozhýbat tělo a unavit ho fyzicky, nejen psychicky. To zase přispěje k hlubokému spánku v noci. Pravidelný pohyb tedy může zlepšit spánek a jeho fáze.

Tip: 12denní výzva pro lepší a kvalitnější spánek. Vyzkoušejte ji i vy

3. Budete se cítit šťastnější

Většina lidí zná ten skvělý pocit po cvičení, kdy se cítíte lépe a zdravěji. Po přiměřené sportovní aktivitě se cítíme v dobré kondici i psychické pohodě. Není divu, že s výkonem se pojí i pocit fyzické a emocionální rovnováhy. Jedná se o uvolnění endorfinů, tedy hormonů štěstí a jakousi euforii, kterou zažívá při sportu snad každý. Pravidelným pohybem si tak vyčistíte hlavu, naberete sebevědomí a zmírníte pocity úzkosti. Odrazí se to nejen na snazším usínání, ale zejména na lepším zvládání stresových situací.

4. Ranní cvičení je zdravější

Ranní či dopolední cvičení má pro člověka mnoho výhod, zejména pokud jde o spánek. Díky němu se totiž budete cítit svěžejší, soustředěnější a plní energie po celý den. Nicméně, ne každý je ranní ptáče a návštěva posilovny či pár kilometrový běh po probuzení nepřichází v úvahu. Nikdo však neříká, že kvůli pohybu je třeba opustit pohodlí svého domova. Pozitivní účinky získáte i obyčejným strečinkem a nenáročnými cviky, které můžete provádět v ložnici či dokonce na posteli. Ať už si vyberete cokoli, pokud si pohyb v časných ranních hodinách oblíbíte, získáte tím hlubší spánek v noci.

5. Zlepšíte celkovou výkonnost během dne

Cvičení je velmi zdravé pro lidi všech věkových kategorií. Pokud máte problémy s usínáním nebo kvalitou spánku, zkuste do svého dne zařadit pravidelné pohybové aktivity, které jsou přizpůsobeny vašim zdravotním možnostem. Nemusí jít o náročné sporty, stačí když své tělo začnete rozcvičovat například chůzí, jógou, plaváním a podobně.

6. Intenzivní trénink pozdě večer narušuje spánek

I když je sport skvělý ve všech směrech, pozdní noční trénink může poškodit váš spánkový rytmus. Tělo je totiž cvičením nabuzeno ještě několik hodin. Výslovně negativní vliv večerního tréninku na spánek však zatím nebyl vědecky potvrzen. Ale v případě, že trpíte zhoršeným usínáním a probouzením, zkuste přesunout cvičení spíše na ráno.

Tip: 7 špatných návyků, které vám kazí zdravý spánek + tipy, jak se jich zbavit

Spánek je důležitou potřebou každého jedince. Jeho nedostatek způsobuje podrážděnost, nervozitu, zhoršené soustředění a únavu. Nemluvě o tom, že tělo se bude snažit chybějící energii doplnit větším hladem. Pokud však chceme fungovat zdravě, je dostatek pohybu a kvalitní spánek pro naše tělo opravdu nezbytný.

Google+