Jak se vyspat s miminkem? Praktické tipy pro novopečené rodiče

Příchod dítěte do rodiny s sebou přináší několik změn. Jednou z nejvýznamnějších je konec běžného spánkového režimu rodičů. Vyzkoušejte naše osvědčené rady a naučte se, jak se s miminkem dobře vyspat.

máma s dítětem

Spánek rodičů novorozenců by se neměl podceňovat

Pokud byste se zeptali novopečených rodičů, co jim po narození miminka chybí nejvíc, určitě by se většina z nich zmínila o spánku. Nový člen rodiny výrazně mění zaběhnutou rutinu a narušuje dosavadní spánkový režim.

Ať je to však jakkoli náročné, rodiče spánek potřebují, proto je důležité mít na paměti tyto tipy a maximálně je využít. Koneckonců, pokud budete mít dostatek spánku, budete moci lépe plnit své nové rodičovské povinnosti. Zároveň budete mít větší trpělivost s plačícím miminkem a celkově se budete cítit mnohem vitálnější.

Tip: Kolik by mělo spát miminko a proč je pro něj spánek tak důležitý

9 tipů pro lepší spánek rodičů

1. Spěte, když vaše dítě spí – pokud je vaše novorozeně vzhůru, pravděpodobně strávíte veškerý čas péčí o něj. Proto je důležité spát, kdykoli máte možnost.  Možná budete v pokušení místo spánku dělat domácí práce nebo se dodívat na svůj oblíbený seriál, ale pokud vám můžeme poradit, nedělejte to. Moudřejší je odložit všechny povinnosti stranou a zdřímnout si spolu s miminkem.

2. Dětskou postýlku umístěte blízko své postele – umístěním postýlky nebo kolébky vedle postele si můžete usnadnit noční péči o dítě i následné usínání.

matka a dítě

3. Nepřehánějte to s kofeinem – je sice pravda, že nápoje s obsahem kofeinu, jako je káva nebo černý čaj, vás mohou ráno probudit a povzbudit, avšak konzumace kofeinu později během dne může mít negativní vedlejší účinky. V kombinaci s již tak nestálým a nepravidelným spánkovým režimem, který je pro novopečené rodiče typický, může kofein nakonec způsobit více škody než užitku. Rovněž i jeho nadměrná konzumace může zakrýt vaši potřebu odpočinku a zabrání vám usnout.

4. Nestyďte se požádat o pomoc – nebojte se požádat rodinu, přátele či blízké o pomoc. Pokud máte nablízku někoho, kdo je ochoten podat vám pomocnou ruku, určitě toho využijte. Mohou ho například vzít na procházku s kočárkem a vy si můžete na chvíli zaslouženě odpočinout.

5. Nesdílejte s novorozencem postel – pokud se chcete vyspat, nechte dítě v postýlce nebo kolébce. Je to rozhodně lepší řešení, než kdybyste se s ním dělili o postel. Budete mít kvalitnější spánek a také jistotu, že děťátko náhodou nezalehnete. Samozřejmě je naprosto normální, že si dítě berete do postele s sebou na kojení; před spaním byste ho však měli přenést do postýlky nebo kolébky.

6. Střídejte se při nočním krmení – novorozence je třeba krmit ve dne i v noci, což může kojící maminky ukracovat na nočním spánku. Jakmile však dítě přejde na láhev, můžete se s partnerem při nočním krmení střídat.

miminko spí

7. Pomozte děťátku vytvořit si zdravé spánkové návyky – ačkoli s tím možná nebudete souhlasit, pokud se vyhnete houpání a uspávání dítěte v náručí, zabráníte tomu, aby si na to vypěstovalo návyk. Děti se pak naučí usínat v postýlce samy.

8. Naučte své dítě, aby se uklidnilo samo – není vhodné zvedat dítě pokaždé, když pláče. Pokud mu dáte čas, aby se samo utišilo a znovu usnulo, pomůžete mu vytvořit si správné spánkové návyky, které vám jako rodičům pomohou k lepšímu odpočinku.

9. Zařaďte do svého denního režimu relaxační aktivity – to, co děláte přes den, může mít na dítě ještě větší vliv než to, co děláte před spaním. Najděte si každý den čas na to, abyste dělali něco, co vás baví. Může to být cokoli malého, například procházka kolem bloku, teplá koupel nebo rozhovor s kamarádkou. Pokud do svého dne zařadíte nějakou relaxační činnost, pomůže vám to udržet stresové hormony pod kontrolou, což vám pomůže lépe spát.

Tip: Jak se zotavit po probdělé noci? Zvládněte důsledky, které s sebou přináší nedostatek spánku

Google+