I malá ložnice může být útulná a účelná: Poradíme vám, jak na to

Pokud chcete, aby vaše malá ložnice byla pohodlná a praktická, musíte co nejlépe využít prostor, který máte k dispozici. Inspirujte se našimi tipy a triky, které vám pomohou vykouzlit v ložnici dokonalou oázu odpočinku.

žena v ložnici

Důležitý je výběr správné velikosti postele

Větší postele jsou sice skvělé k natažení, ale mohou způsobit, že už tak malá ložnice bude působit nepříjemně stísněně. Vzhledem k tomu, že postel je pravděpodobně největším kusem nábytku v ložnici, bude mít velký vliv jak na vzhled a atmosféru z prostoru, rovněž i na jeho každodenní používání. V malých prostorech často velikost určuje také orientaci postele.

Obecně však doporučujeme umístit postel do středu hlavní stěny a zajistit, aby pokud možno nezakrývala žádné okno. Pokud je čelo postele umístěno uprostřed stěny, máte snadný přístup k oběma stranám postele pro úkony, jako je stlaní postele a výměna povlečení, což je nejfunkčnější varianta.

Tip: 10 rostlin, které se vyplatí pěstovat v ložnici pro lepší spánek

V jednoduchosti je krása i nápaditost

Při zařizování ložnice s omezeným prostorem je někdy nutné omezit nábytek na minimum. Zároveň je třeba pečlivě zvážit velikost jednotlivých kusů nábytku. Vyvarujte se přeplnění nebo naopak nedostatečného zaplnění všech čtyř stěn místnosti.

Přidejte zrcadla – opticky zvětšíte prostor

Zrcadla jsou skvělým způsobem, jak opticky zvětšit a rozjasnit i malé ložnice, proto se vyplatí je do uspořádání malé ložnice zahrnout, pokud je to možné.

moderní ložnice

Pokud je umístíte naproti oknu nebo v jeho blízkosti, dosáhnete optimálního odrazu světla v celé místnosti. Můžete je také vložit do výklenků a zkombinovat je s nápaditým osvětlením ložnice, abyste maximalizovali rozptyl světla a zútulnili celou místnost po setmění.

Toaletního stolku se nemusíte vzdát úplně

Oblíbený toaletní stolek často představuje luxus, který si mohou dovolit jen větší ložnice. Pokud však po něm toužíte a nechcete o něj přijít, s poněkud netradičním umístěním ho můžete bez problémů vtěsnat i do menší ložnice.

Například jej můžete umístit do výklenku za dvoukřídlými dveřmi vestavěné skříně sahající od podlahy po strop. Snadno se do něj vejde spousta polic a po použití ho lze snadno zavřít, aby nebyl vidět, takže prostor ložnice zůstane světlý, otevřený a bez nepořádku.

Nástěnná svítidla šetří cenné místo

Přestože jsou stolní lampy umístěné na nočních stolcích po obou stranách postele oblíbeným doplňkem ložnice, mohou zbytečně zabírat místo. V malých ložnicích je mnohem praktičtější používat nástěnná svítidla místo lampiček na nočním stolku.

útulní ložnice

Koneckonců menší pokoje nevyhnutelně vyžadují menší noční stolky, a pokud celou desku stolu zabírá stolní lampa, rozhodně to není praktické řešení. Kromě toho je dnes k dispozici mnoho různých možností nástěnného osvětlení, ať už kabelového, nebo zapojeného do zásuvky.

Využijte celou výšku stěny pomocí vestavěných skříní

Při nedostatku místa je důležité zvážit možnosti ukládání všech nezbytných věcí, aby výsledný prostor zůstal bez nepořádku. Za nejvhodnější způsob považujeme vyhrazení části ložnice pro skladování pomocí skříněk od podlahy až po strop, což prostoru dodá nádech čistoty a prostornosti. Abyste umocnili iluzi většího prostoru, zvolte jednoduchý design dveří šatní skříně, například s perem a drážkou, a natřete je stejnou barvou, jakou má i stěna.

Několik osvědčených rad na závěr:

1. Držte se omezené palety barev – pokud vám bílá nevyhovuje, použijte své oblíbené barvy, ale nekombinujte více než dvě nebo maximálně tři barvy.
2. Nechte světlo proniknout dovnitř – v malém prostoru se snažte využít co nejvíce přirozeného světla. Pro zajištění soukromí použijte jednoduché rolety nebo na okna zavěste hladké záclony.
3. Maximalizujte úložný prostor – například díky vestavěné skříni od podlahy po strop.
4. Omezte se na jednoduché doplňky – v malých ložnicích je málo místa, proto volte jednoduchý nábytek. Zaměřte se pouze na jeden výrazný, osobitý prvek, například jedinečné čelo postele, umělecký obraz nebo nápaditou lampu.
5. Zvažte výběr vhodného rámu postele – v malé ložnici slouží postel jako ústřední bod v místnosti, takže zvolený rám bude mít největší vliv na vzhled a celkový dojem z
prostoru.

Tip: Baldachýn nad postelí není jen estetickým doplňkem

Google+