Co by se stalo, kdybyste nespali 11 dní? Několik šokujících experimentů z minulosti

Jak už všichni určitě víte, spánek je pro naše tělo neuvěřitelně důležitý. Zdravý dospělý člověk by měl spát 7 - 8 hodin, děti by si měly pospat ještě o něco déle. Spánek není jen o tom, aby si vaše tělo odpočinulo, a načerpalo nové síly. Mozek právě v tom čase podstupuje “úklid” a regeneruje se nám nervový systém. Co se může stát, kdybyste tuto, pro mnoho lidí oblíbenou činnost, na delší čas vynechali?

Experiment - 11 dní bez spánku

V dnešní době není nedostatek spánku ničím výjimečným. Je více povolání, které se vykonávají zejména v noci a lidé jsou ochotni pracovat i každou noc po sobě. A když je tělo zvyknuté spát v noci, těžko se pak zmeškané hodiny dobíhají za dne. Nedostatkem spánku nebo krátkým spánkem trpí každý třetí člověk. Kromě pracovní doby je tu i další problém - insomnie neboli nespavost. Lidé s touto poruchou mívají plytký a krátký spánek.

Problémy spojené s nedostatkem spánku

Možná jste si už všimli menší změny mezi tím, když spíte jako batole aspoň 8 hodin a tím, když se sotva vyspíte 3 – 4 hodiny. Nedostatek spánku nejčastěji způsobuje podrážděnost, náladovost nebo nedostatečnou koncentraci. Dopad to může mít v práci a ve škole, protože po krátkém spánku nastává i zhoršení paměti a slabší schopnost učit se.

Nedostatek spánku není spojen jen s těmito každodenními problémy. Pokud se bude opakovat krátký pobyt v posteli, nastat můžou i vážnější problémy, jakými jsou vysoký krevní tlak, záněty, hormonální změny, obezita a dokonce i cukrovka. Zvyšuje se také riziko srdečního infarktu a to až o enormních 450%. Nedostatek spánku vás může stát život, doslova.

TIP: Znáte fáze spánku a co se během nich děje?

11 dní bez spánku v roce 1964

Historie zná hodně extrémů a mezi ně patří i experimentování se spánkem a dobou bez něj. Nejdelší doba bez spánku byla 264,4 hodin – tedy dlouhých 11 dní a 24 minut. Tak dlouho vydržel jen 16letý student, Randy Gardner, který se s dalšími dvěma kamarády rozhodl zapojit do školního projektu. Tato studie proběhla také pod dohledem dvou lékářů; W. C. Dementa, který na celý proces dohlížel a J. J. Rosse, který vyhodnocoval Randyho zdravotní stav.

Foto z experimentu bez spánku

Randy měl za sebou první probdělou noc, a už po ní pociťoval zásadní změny. Cítil ztrátu soustředění a měl problémy s rozpoznáváním předmětů. Po druhé noci se objevila extrémní náladovost a problémy s mluvením. Po čtvrtém dni se nedostatek spánku projevil i fyzicky. Objevily se mu totiž krvavé žilky na očních bulvách. Z duševního hlediska začal mít halucinace a pomýlené myšlení.

Další dny a noci byli ještě horší. Musel se s kamarády a s hlasitou hudbou vozit po měste a pořád si povídat, protože už jen nepatrné lehnutí si na postel nebo klid by způsobilo Randyho okamžité vypnutí. Neustále měl halucinace, výpadky paměti a nevěděl ani pořádně napočítat do 100. Při sprchování nebo běžných potřebách ho museli neustále kontrolovat.

Začal také trpět vazokonstrikcí (jinak řečeno sužovaním cév). Teplota jeho kůže se snížila a tlak se mu zvýšil. Po 11 dnech si šel konečně lehnout a spal „pouhých“ 14 hodin a 40 minut. Po spánku zůstal vzhůru 24 hodin a následující dny se jeho spánkový režim vrátil do normálu. Po této zkušenosti se Randy Gardner objevil 11. května 1964 i v relaci To Tell the Truth (následující video).

Další (neoficiální) spánkové rekordy

Rekord Randyho Gardnera není tím nej, protože se ho další roky snažilo hodně lidí překonat, a také se jim to podařilo. Je to ale jediný experiment, který byl sledován a zapisován a tak je považován za oficiální světový rekord. Jim Tomas překonal Randyho o dvě hodiny hned v roce 1966. O měsíc na to vydržel Soini ještě o něco déle bez spánku, a to 276 hodin. Neoficiální rekordérkou v čase bez spánku je Maureen Weston, která v roce 1997 údajně vydržela bez spánku neskutečných 449 hodin, což je 18 dní a 17 hodin.

Na nedostatek spánku opravdu můžete i zemřít. Důkazem toho je 26-letý Jiang Xiaoshan. Ten v roce 2012 zemřel po 11 dnech bez spánku (zdroj). Nespal, protože celé dny pracoval a v noci sledoval Mistrovství Evropy ve fotbale. Fotbal byl příčinou i další smrti, a to v roce 2014. Jistý Číňan zemřel už po dvou dnech bdění a sledování Mistrovství světa v noci.

Takže, spánek netřeba brát na lehkou váhu, a pokud nechcete dopadnout právě takto, dopřejte si pravidelný, dostatečně dlouhý spánek. O spánku a projevech jeho nedostatku se můžete víc dozvědet ve skvělém videu od TED Ed.    

Ani hodně, ani málo

Co dodat na závěr? Spát je nutné s rozumem. Pokud jste milovníkem spánku a dokážete prospat celý den, nemyslete si, že to není pro tělo škodlivé. I to má na tělo dopad, riskujete tím různá onemocnění, předčasné stárnutí, nebo nižší výkon mozku. Spánek je velký pomocník a je důležitou součástí každého dne. Vždyť přece až celou jednu třetinu života prospíme!

TIP: Co způsobuje nedostatek spánku u mužů?

 

Google+