Čistá matrace jde ruku v ruce s čistým povlečením.

I na první pohled čistá matrace či povlečení nemusí být bezpodmínečně čisté. V noci se potíme a všechen pot pohltí lůžkoviny spolu s matrací. Povlečení nebo prostěradlo se snadněji čistí a můžeme je tak čistit kdykoliv. Ale co s matrací, přikrývkou či polštářem?

stlání postele

Čisté povlečení a prostěradlo

Povlečení a prostěradlo můžeme prát kdykoliv, ale doporučuje se pravidelné praní každé dva týdny. I když se to nezdá a povlečení na první pohled vypadá čisté, není tomu tak. V posteli strávíme denně přibližně 8 hodin, přitom se navíc potíme a veškerý pot či částečky kůže zůstávají v povlečení, kde se množí roztoči. Proto pokud patříte k alergikům a astmatikům nebo když jste nemocní, je třeba povlečení prát častěji, alespoň 1x týdně.

Obecně se doporučuje při praní volit teplotu od 40 °C - 60 °C, přičemž bílé bavlněné povlečení lze prát až na 95 °C. Informaci o ošetřování a tedy i o praní najdete na etiketě každého výrobku. Podobně je to i s žehlením, kde je napsáno, zda povlečení můžeme žehlit a na jakou teplotu.

Jak často čistit matrace?

Matrace nejsou levnou záležitostí, je potřeba se o ně pravidelně starat a čistit je. Na péči totiž závisí jejich hygienická životnost. Během spánku se všechny odumřelé kožní buňky, pot i maz z těla dostávají do matrace. Proto při každém převlékání peřin je vhodné matrace pořádně vysát, čímž ji zbavíte prachu a smetí. Pokud se na matraci objeví nějaké skvrny, je potřeba je ihned vyčistit. Každé ráno nechte matraci vyvětrat, nestelte peřiny, ale otevřete okno a nechte matraci vychladnout, protože roztoči mají v oblibě teplo i vlhko. Věděli jste, že do jedné postele se jich vejde až jeden milion? Jsou neviditelní, a dokážou způsobit velké problémy zejména alergikům.

žena spí

Matraci můžete nechat vyvětrat na balkoně nejen během pěkného letního počasí, ale i během mrazů v zimě, kdy teploty klesnou na - 5 až - 15 °C. Stáhněte dolů potah, nechte matraci vymrznout, díky tomu ji automaticky zbavíte roztočů a potom ji důkladně vysajte.

Vynikající je, když má matrace snímatelný potah, který lze vyprat v pračce, čímž zabezpečíte větší hygienu lůžka. Některé jsou dokonce z takových materiálů, které poskytují ochranu proti plísním, jsou antibakteriální a antiroztočové.

TIP: Přečtěte si naše další rady, jak čistit matraci.

Skvělý pomocník – chrániče na matrace

Do základní výbavy každé ložnice patří chrániče na matrace. Chrání matraci před znečištěním a tím prodlužují její životnost. Jsou skvělé pro ty, co se v noci nadměrně potí, protože zabraňují pronikání vlhkosti a potu do matrací. Pot v matracích se sice vypařuje, ale zanechává v matraci sůl či biologické látky. Tím se v matraci zvyšuje vlhkost, což je živná půda pro roztoče. Používáním chrániče prodloužíte životnost matrace i o několik let. Chrániče jsou skvělé, protože se dají prát a tím zabezpečíte ničení bakterií i všech nečistot. Jak často prát chránič matrace? Perte ho vždy spolu s ostatními lůžkovinami. Nejméně každé dva týdny.

TIP: Přečtěte si, jak se v domácnosti zbavit roztočů

Prát povlečení nestačí

sušení prádla

Abyste zachovali hygienu svého lůžka, nestačí pouze čistit matrace či prát povlečení s prostěradlem. Vyčistit je třeba i samotné peřiny. Ideální je tak 2krát ročně. Alergici a ti, kteří se velmi potí, by to měli udělat častěji, například 4krát ročně.

Nejprve je potřeba se ujistit, zda je možné prát přikrývky i polštáře v pračce. Informaci o tom najdete na štítku spolu s doporučující teplotou praní. Pokud se vám přikrývka či polštář do pračky nevejdou, nebo je není možné prát v pračce, dejte je vyčistit do čistírny. Přikrývky a polštáře z peří nedoporučujeme prát doma, dejte je vyprat do specializovaných čistíren peří, které najdete v každém větším městě.

Každý den ráno ložnici vyvětrejte, aby se z polštářů a přikrývek vytratila vlhkost, živná půda pro roztoče. Také je hned nepřikrývejte přehozem, ale udělejte to až po důkladném vyvětrání.

TIP:  Pro alergiky pak doporučujeme speciální antibakteiální matrace.

Google+