Matrace pro dva nebo raději dvě zdravotní partnerské matrace?

Pohodlí je při spaní velice důležité. Někdo potřebuje měkkou matraci, jiný zase tvrdší. Jak to ale sladit v případě, že má každý z partnerů rozdílné nároky? Ukážeme vám, jaké výhody má jedna velká partnerská matrace a proč někteří nedají dopustit na dvě menší.

matrac pre dvoch

Matraci pro partnery vybírejte i podle postele

Nemůžete se rozhodnout, která možnost je lepší? Zkuste se na věc podívat z hlediska postele. Na postel s nízkými boky je vhodná velká matrace. Ta se na rozdíl od dvou menších rozloží na celou plochu postele, nebude se posouvat do stran, a tvořit tak uprostřed mezeru.

V případě, že s vámi spí dítě, je jedna velká a pevná matrace pro partnery dobrou volbou. Postel bude pro všechny pohodlnější a bez mezer. Taková matrace na dvoulůžko je také vhodnější pro ty, kteří jsou zvyklí se k sobě tulit, a mezera uprostřed by jim překážela.

Velká matrace má však i své nevýhody

Tak jako všechno má i velká partnerská matrace své nevýhody.

  • Rozdílné nároky partnerů na tvrdost matrace

Protože partneři mohou mít rozdílný zdravotní stav, jejich nároky na matraci mohou být jiné. Někteří mohou mít problémy s páteří způsobené sedavým zaměstnáním nebo namáhavou fyzickou prací. V takových případech se doporučuje používat ortopedickou matraci. Je to nejlepší řešení z několika důvodů. Člověku, který trpí zdravotními potížemi, pomůže a zároveň zdravému neublíží.

  • Deformace matrace způsobená vyšší hmotností

Partneři mezi sebou někdy mívají výrazný rozdíl v hmotnosti. Ten může mít za následek deformaci matrace člověkem s vyšší váhou, což negativně ovlivňuje kvalitu spánku toho druhého. Dlouhodobější spaní na zdeformované matraci má také negativní vliv na páteř a může způsobit závažné zdravotní problémy.

  • Rušivé obracení během noci

Časté otáčení jednoho z partnerů je na jedné velké matraci o hodně znatelnější než na dvou oddělených matracích. Citlivý člověk vnímá i nejjemnější otřesy způsobené obracením se toho druhého. To ho může znervózňovat a vyrušovat.

  • Namáhavější manipulace

Potahy na partnerské matrace je třeba prát a samotné matrace pravidelně větrat. V případě velkých matrací to může být náročné, a to zejména pro ženy. Velké matrace jsou totiž zároveň i těžké a překlápět je, otáčet je a sundávat z nich potahy rozhodně není nic jednoduchého. Navíc v případě, že se něco vylilo jen na část matrace, je u velké matrace nezbytné vyprat kompletně celý potah.  

  • Finančně náročnější výměna

Málokdy se obě strany matrace opotřebují stejně rychle. Obvykle se na jedné straně vytvoří proleželá nebo otlačená místa dříve než na druhé. Důvodem pro výměnu matrace může být zmiňovaná vyšší hmotnost jednoho z partnerů, případně i změna zdravotního stavu. I v tomto případě je levnější a ekonomicky výhodnější vyměnit jen jednu ze dvou menších matrací než celou velkou partnerskou matraci.

partnerský matrac

Partnerské matrace

Stejně jako při výběru jakékoliv jiné matrace i zde platí, že výběr partnerské matrace byste měli přizpůsobit svým požadavkům. Důležitými parametry je tvrdost, profilace, složení, ortopedické vlastnosti apod. Velkou výhodou v případě dvou menších matrací je to, že každý si může zvolit matraci s takovými vlastnostmi, jaké mu vyhovují. Někdo totiž upřednostňuje matraci s paměťovou pěnou, jiný zase vyžaduje zónovou matraci, další trvá na pěnové matraci.

  • Složení, vlastnosti a tvrdost podle potřeby

Dvě partnerské matrace ideálně zohledňují rozdílné potřeby partnerů. Každý si může vybrat matraci podle svých preferencí.

Náš tip: Máte raději měkčí matrace? Přečtěte si, jak vybrat měkkou matraci.

  • Pohodlnější nerušený spánek

Díky odděleným matracím se partneři nebudou vzájemně rušit. Otřesy způsobené otáčením zůstanou omezené na matraci neklidného spáče. Druhý z partnerů tak může snít nerušeně dál.

  • Méně náročná údržba

Údržba dvou matrací je komfortnější než jedné velké. To snadno zjistíte během obracení matrace nebo praní potahů. Menší potah se snadno vejde do pračky a bude schnout rychleji a pohodlněji.

  • Delší životnost matrací

Nemusíte čekat, až se vám zdeformuje i druhá půlka matrace nebo vyměnit celou matraci, i když je poškozená jen na jedné straně. Pokud máte dvě menší partnerské matrace, jejich výměnu zajistíte individuálně podle toho, kdy to budete potřebovat. Příkladem matrací s delší životností jsou sendvičové vysoké matrace Veronika 1+1.

  • Možnost obracení matrací

Další skvělou výhodou dvou menších partnerských matrací je i to, že se mohou v případě potřeby obracet. Díky různým materiálům mají totiž strany výrobku různou tuhost, proto je možné matrace otáčet podle pohodlí. Ideálním příkladem je oboustranná matrace King s dvojitou tuhostí, která je vhodná zejména pro páry s větším váhovým rozdílem.

Náš tip: Vyzkoušejte ranní cviky pro pohodlné.

Google+