Poradíme vám, jak se vyrovnat se změnou času

Dnešní člověk se musí každoročně vyrovnávat s pravidelnou změnou času. A to ne jednou, ale hned dvakrát ročně. Jak tento posun času zvládnout bez újmy na zdraví? Čtěte dál, dozvíte se více.

ranní vstávání

Střídání letního a zimního času

S nápadem střídání zimního a letního času přišel Benjamin Franklin v roce 1784. Záměrem bylo šetřit na spotřebě svíček. Tento nápad se však ujal až během druhé světové války, kdy se jednotlivé země snažily ušetřit energetické zdroje. Dnes však už posouvání hodin nemá takové opodstatnění a začalo se častěji mluvit o zrušení posunu času. V roce 2018 navrhla Evropská unie, aby se jednotlivé státy rozhodly, jaký čas si ponechají, zda letní, nebo zimní. Zatím se tak nestalo, ne každé zemi totiž vyhovuje stejný čas a bude potřeba mnohé ještě doladit.

Čas se tak pravidelně mění každého půl roku. Na jaře se mění zimní čas na letní v poslední březnovou neděli a posouvá se čas z druhé hodiny nad ránem na hodinu třetí. Tedy tato noc je kratší o jednu celou hodinu. Čas se po pololetí vrátí do normálu na podzim, kdy se zase mění v poslední říjnovou neděli, přičemž posouváme hodinky zpět ze třetí hodiny na druhou. Tedy je noc o hodinu delší.

žena vstává

Ne každý však reaguje na posun času pozitivně. Někdo ho totiž vnímá citlivěji a může trpět poruchami spánku. Podzimní posun vnímají hůře lidé, kteří jsou zvyklí jít do postele dříve a je pro ně typické časné ranní probouzení. Pro ty, kteří si rádi ráno pospí a večer jsou vitálnější do pozdních nočních hodin, je nepříjemný jarní posun času.

Jak se vyrovnat s přechodem na letní čas

Při přechodu na letní čas mohou mít problém ti, kterým se večer nechce jít spát a naopak ráno si rádi pospí. Kvůli posunutí času jsou tak někteří lidé nuceni vstávat ve chvíli, kdy na to tělo není ještě připraveno. Patříte mezi ně? Večerní ponocování je třeba zkrátit a jít do postele dříve, jak na to?

1. Spánkový režim

Aby se vám podařilo rychleji a kvalitněji usnout, jedním z faktorů může být i vynechání dívání se na televizi či práce na počítači. Obrazovky vyzařují modré světlo, které má nepříznivý vliv na spánek. Co takhle sáhnout raději po dobré knize? Ta vám určitě pomůže dříve usnout.

2. Pravidelný režim

Při kvalitě spánku a rychlosti usínání hraje důležitou roli pravidelný režim. Spánkový režim si nastavte tak, aby vyhovoval vám a dodržujte ho nejen během pracovních dnů, ale i během víkendů.

3. Příjemné prostředí

K důležitým faktorům, které ovlivňují kvalitu spánku, patří také prostředí, ve kterém spíte. Dobře větraná ložnice, čerstvý vzduch, správná teplota 17 - 21 °C jsou samozřejmostí. Důležité je zamezení vnikání světla z pouličního osvětlení kvalitními roletami. Nesmíte ani zapomínat na správný výběr matrace či přikrývky. Na léto mějte vyhrazenou tenčí přikrývku, abyste se příliš nepotili, a naopak v zimě hrubší. Důležitá je správná kombinace roštu s matrací. Všechny tyto věci a mnohé další mají vliv na kvalitu spánku.

čtení v posteli

Jak zvládnout přechod na zimní čas

Posun na zimní čas zvládají hůře lidé, kteří jsou zvyklí chodit spát velmi brzy a zároveň se velmi brzy probouzejí. Po posunu času mohou často vstávat už o hodinu dříve než obvykle.

Ostatní si můžou myslet, že přechod na zimní čas je nijak neomezuje, protože budou spát o hodinu déle. Není to ale pravda. I když budeme spát déle o jednu hodinu, je to jen jeden den. Ostatní dny to bude znamenat, že večer se bude dříve stmívat, což někteří lidé dost špatně snáší. Možná se to nezdá, ale rychlé stmívání může člověka velmi omezovat, bude mít neustále pocit, že má na všechno velmi málo času. Časný příchod tmy může u lidí vyvolávat smutnou náladu a depresivní myšlenky. V neposlední řadě delší zimní večery mají za následek to, že lidé jdou dříve spát a tak se ráno velmi časně budí a nemohou už usnout.

Důležité je zvyknout si na brzkou tmu a samozřejmě stejně tak jako při posunu na letní čas je důležitý pravidelný spánkový režim nejen během pracovních dnů, ale i během volna. Pestrá strava, zdravý životní styl, vhodná matrace nebo příjemné prostředí jsou těmi faktory, které musíte brát v úvahu, protože mají vliv na váš spánek.

Tip: Narušuje vám změna času spánek? Vyzkoušejte další rady a zapomeňte na nespavost

Google+