Autismus ovlivňuje i spánek. Přečtěte si, co by měli vědět rodiče takových dětí

Více než polovina autistů trpí chronickými problémy se spánkem. Dobrou zprávou však je, že pokud začnete již dnes, možná pomůžete svému dítěti osvojit si správné spánkové návyky na celý život.

holčička spí

Nejčastější problémy se spánkem při autismu

Lidé s autismem mají tendenci trpět nespavostí. Usínání jim trvá v průměru o 11 minut déle než ostatním lidem a mnozí se během noci často budí. Dokonce se u některých lidí s tímto onemocněním objevuje i spánková apnoe, která způsobuje, že během noci několikrát přestanou dýchat.

Tyto poruchy spánku se ještě častěji objevují u dětí s poruchami autistického spektra. Vědci odhadují, že přibližně 40 až 80 % dětí s autismem má problémy se spánkem. Mezi největší z nich patří:

  • potíže s usínáním – u těchto dětí spánek nastupuje cca o 11 minut později, což může být způsobeno tím, že po denních aktivitách se hůře ukládají ke spánku
  • nekonzistentní režim spánku
  • spánková apnoe – spánková apnoe opakovaně omezuje přísun kyslíku do mozku, čímž může zpozdit vývoj mozku a zhoršit příznaky chování, jako je podrážděnost a vzrušivost
  • neklid nebo špatná kvalita spánku
  • prodloužení REM fáze spánku – REM fáze je klíčová pro učení a uchovávání vzpomínek. Děti s autismem stráví jen 15 % času spánku ve fázi REM v porovnání s 23 % u neurotypických dětí.
  • časné probouzení
  • časté noční buzení – příčinou může být mimořádná citlivost na hluk, světlo nebo jiné přirozené vjemy

Tip: Nemůžete dítě uspat? Poradíme vám jak na to

Problémy se spánkem dítěte ovlivňují celou rodinu

Nedostatek kvalitního spánku může ovlivnit nejen dítě, ale i všechny členy rodiny, přičemž nepříznivě ovlivňuje kvalitu rodinného života. Různé problémy se spánkem mohou ovlivnit i chování těchto dětí během dne. Rovněž mohou zhoršovat příznaky autismu, jako jsou zhoršené sociální interakce, omezená komunikace a omezený repertoár chování, zájmů a činností.

dítě se hrá

Přestože na problémy se spánkem u autistů zatím neexistuje konkrétní lék, včasné odhalení a léčba mají pozitivní výsledky. Jak dítě roste, problémy se spánkem se mohou zmírnit, ale nikdy úplně nevymizí. Proto je důležité, abyste se jako rodiče vzdělávali o autismu, jeho včasných příznacích a o tom, co můžete pro své dítě v této souvislosti udělat.

Příčiny problémů se spánkem u autistů

Ačkoli autismus a problémy se spánkem spolu souvisí, skutečná příčina těchto obtíží stále není známa. Přesto existuje několik teorií týkajících se možných příčin problémů se spánkem u lidí s autismem.

  • Genetika: Genetická mutace u lidí s autismem vyvolává problémy s usínáním, probouzení během noci a brání dosažení kvalitního spánku, během kterého se regeneruje organismus. Poruchy spánku u autistických dětí mohou souviset s mutací genu SHANK3, který reguluje 24hodinové biologické hodiny.
  • Zvýšená smyslová citlivost: Většina autistických dětí je přecitlivělá na smyslové podněty. Dokonce i lehký dotek nebo šepot mohou způsobit, že se dítě náhle probudí.

čtení knížky

  • Nedostatek vnímavosti: Činnost mozku je u lidí s autismem odlišná, proto si nedokážou uvědomit, že je čas jít spát, a tak jejich tělo a mysl nejsou připraveny ke spánku.
  • Nedostatek melatoninu: Při autismu je hladina melatoninu vyšší během dne a nižší v noci.
  • Psychologické poruchy: S autismem se často spojuje úzkost a deprese. Podobně přibližně 40 % autistických dětí vykazuje i ADHD, které způsobuje hyperaktivitu v době, kdy je třeba jít spát.
  • Vedlejší účinky léků: i mnohé léky na autismus mohou mít vedlejší účinky, které mohou narušit spánkový cyklus. Například SSRI (inhibitory zpětného vychytávání serotoninu) mohou způsobit podrážděnost a některá antipsychotika mohou vyvolat ospalost během dne, což způsobuje zpoždění nástupu spánku v noci.

Tip: Tipy, jak bojovat s poruchami spánku při depresi

Tipy pro zlepšení spánku u autistického dítěte

Bez ohledu na to, zda dítěti s autismem podáváte léky nebo ne, pro dlouhodobý úspěch je nezbytné, abyste mu vštípili správné spánkové návyky:

  • Udržujte ložnici chladnou, tmavou a tichou – tlusté zatemňovací závěsy mohou bránit přístupu světla a tlumit zvuky zvenčí. Proti zvukům zevnitř můžete vyzkoušet špunty do uší, přístroje pro tvorbu bílého šumu nebo uklidňující hudbu.
  • Pomozte dítěti cítit se klidně a bezpečně – umístěte do dětského pokoje noční lampičku nebo zapalte svíčku s vanilkovou vůní ke zklidnění. Některé děti se cítí bezpečně, pokud mají nablízku matčino pyžamo s její jedinečnou vůní.
  • Vytvořte si spánkový rituál – každodenní opakování činností, jako je teplá koupel, oblékání pyžama, mytí zubů, vzetí oblíbené hračky do postele, čtení pohádky a zhasnutí světla, pomáhají navodit nástup spánku.
  • Dodržujte pravidelný čas spánku a buzení – dbejte na to, aby autistické dítě chodilo spát a vstávalo každý večer ve stejnou dobu, i o víkendech. Pomůže to normalizovat cirkadiánní rytmus dítěte a cyklus spánku a bdění.
  • Vyhněte se stimulujícím látkám před spaním – nejméně 4 hodiny před spaním se vyhýbejte nápojům s kofeinem nebo sladkým jídlům.
  • Cvičte s dítětem během dne – pro autistické děti je typický neklid a hyperaktivita. Během dne je zapojte do vysoce intenzivních aktivit a cvičení, aby ze sebe vydali co nejvíce energie.
Google+