Znáte těchto 10 typů partnerských poloh při spánku? Zjistěte, co prozrazují o vašem vztahu

Ukázalo se, že poloha při spánku vzhledem k poloze partnera častokrát odhaluje, co se děje v našem podvědomí. Reakce našeho těla na partnera nám totiž mohou hodně napovědět o stavu našeho vztahu. Pokud jste zvědaví, co vaše poloha vypovídá o vašem vztahu, čtěte dál a dozvíte se to.

pár v posteli

Podle nejnovějších výzkumů existuje souvislost mezi určitými osobnostními rysy a polohou během spánku. Rovněž existuje souvislost mezi spánkovou polohou při sdílení postele s partnerem a úrovní vztahu, jaký mezi sebou máte. Podívejme se na to blíže.

Tip: Vyrušuje vás partner při spaní?

1. Poloha tzv. lžičky

Tato klasická párová poloha je typická pro pár, který se nemůže nabažit jeden druhého. Zároveň je kontakt kůže na kůži emocionální a fyzicky uklidňující a symbolizuje ochranu a hlubokou intimitu. Nejčastěji spí žena na vnitřní straně a muž ji chrání z vnější strany. Pokud si tyto pozice vyměňujete, naznačuje to vyrovnaný a rovnocenný partnerský vztah.

2. Dotýkání se zády

Páry, které usínají zády k sobě, prozrazují, že oba partneři jsou nezávislí, ale zároveň jsou si blízcí. Páry, které spí zády k sobě, se chtějí navzájem dotýkat, ale zároveň chtějí mít dostatek pohodlí. Tyto páry si rovněž cení své nezávislosti i svého vztahu.

3. Poloha tváří k sobě

Spaní s partnerem tváří k sobě svědčí o prosperujícím vztahu. V této pozici se hlavy obou partnerů nacházejí na stejné úrovni, přičemž jejich ruce mohou být přehozeny přes sebe.

Tato intimní poloha signalizuje, že oba jedinci mají podobné smýšlení a v jejich vztahu vládne atmosféra porozumění a přijetí. Výzkumy však ukázaly, že spaní tváří v tvář není mezi páry moc oblíbené. Jen 4 % párů uvedly, že spí tímto způsobem.

4. Hlava položená na rameni partnera

dvojice spí

V této poloze spí oba partneři na zádech, přičemž jeden z partnerů má položenou hlavu na rameni toho druhého. Svědčí to o vysoké míře sounáležitosti, která nabízí jednomu z partnerů přijmout úlohu „ochránce“ a dávat pozor na toho druhého. Tato poloha naznačuje jistotu a důvěru ve vztahu.

5. Poloha známá jako „hvězdice“

Zabírá váš partner celou postel? Pokud ano, tak spí v poloze hvězdice, což je poloha, kdy se jeden z partnerů komfortně natáhne a zabere přitom většinu postele. Spaní v této poloze naznačuje, že tito partneři mohou být ve vztahu sobečtí.

6. Milovníci svobody

Spaní zády k sobě, přičemž se partneři navzájem nedotýkají, se může zdát jako spánková poloha, která signalizuje problémy. Zajímavé přitom je, že podle průzkumů až 42 % párů spí právě takovýmto způsobem.

Pokud vy a váš partner upřednostňujete tuto polohu před jinými, není důvod k obavám z nedostatku intimity ve vašem vztahu. Pokud jste však nedávno přešli z intimnější polohy na tuto, možná bude lepší, pokud přehodnotíte, zda se ve vašem vztahu neobjevily nějaké problémy.

7. S domácím mazlíčkem uprostřed

Spaní s domácím mazlíčkem je pro dnešní dobu typické. To, zda chcete vy a váš partner spát se svým domácím mazlíčkem, je vaše osobní rozhodnutí a obvykle není důvodem ke znepokojení.

Pozvání domácího mazlíčka ke spánku mezi vámi a partnerem může poskytnout určitý prostor a zároveň upevnit vaše pouto s domácím mazlíčkem. Vaše domácí zvíře však představuje fyzickou bariéru mezi vámi a partnerem a může poukazovat na vzájemné vyhýbání se partnerovi.

Tip: Necháváte svého psa spát s vámi v posteli? Prozradíme vám, co byste měli vědět

8. Vzájemně propletené ruce a nohy

Být vzájemně propletený se svým partnerem je mimořádně intimní a romantická poloha. Je obzvláště populární mezi novými páry, protože je vyjádřením vášně ve vztahu. Pokud přetrvává i během dlouholetých vztahů, může (ale nemusí) naznačovat, že partneři jsou na sobě potenciálně závislí.

9. Oba partneři leží na břiše

Pár, který spí na břiše, může ve vztahu bojovat s hněvem a strachem. Pokud se partneři navzájem vůbec nedotýkají, může to signalizovat i úzkost nebo nedostatek důvěry. Pokud s partnerem usínáte v této poloze, možná je vhodný čas na to, abyste si spolu sedli a popovídali si o vašem vztahu.

10. Nejprve tak a za chvíli jinak

pár odpočívá

Usínáte ve vzájemném objetí a asi po 10 minutách se od sebe odpoutáte. Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale tato poloha je charakteristická pro partnery, kteří mají mezi sebou velmi stabilní vztah. Podle odborníků jde o jakýsi kompromis mezi intimitou a nezávislostí, přičemž si obě strany poskytují dostatečný životní prostor.

Pár slov na závěr

To, zda vaše poloha během spánku odráží aktuální stav vašeho vztahu, je samozřejmě subjektivní. Žádný vztah není stejný a všichni máme své problémy. Co tedy funguje pro jeden pár, nemusí fungovat pro jiný. Pokud však nejste spokojeni s vaší polohou při spánku s partnerem, promluvte si s ním a vyřešte případné problémy dříve, než naruší váš vztah.

Google+