Ustlat, nebo neustlat ráno postel?

Ustlaná postel a pořádek v ložnici vypadají pěkně a upraveně. Všichni si jistě pamatujeme na dětství, kdy nás rodiče učili, že bychom si měli ráno dát do pořádku rozházené peřiny a ustlat si je. Možná to i my připomínáme denně svým dětem. Je to ale v pořádku?

ustlání postele

Skončete s ranním rituálem

Ustlaná postel hned ráno a k tomu přikrytá nějakým přehozem je stále v mnoha domácnostech symbolem čistoty a způsobu života. Můžeme si myslet, že tak je to správně, vždyť naše mámy nás to takhle vždycky učily. Mylně si pak můžeme myslet, že je to zas naučily jejich mámy. Ale opak je pravdou. Jen si vzpomeňte, jak naše babičky vždycky ráno vzaly peřiny, vyprášily je a nechaly je přehozené v okně nebo jen tak na nějakém zábradlí. Pěkně je nechaly na sluníčku vyvětrat, ať už bylo léto, nebo mrzlo. Mezitím se matrace a postel pěkně provětraly. A tak by to mělo být.

Nemusíte peřiny a polštáře dávat do okna dennodenně, ještě ke všemu když jste během pracovního týdne velmi zaneprázdněni. Takovéto větrání peřin a polštářů stačí dělat během víkendů. Během týdne úplně postačí, když si svou postel necháte ráno rozházenou. Ano čtete správně - doslova rozházenou.

TIP: Bolí vás ráno záda a jste celí ztuhlí? Přečtěte si, co s tím.

Ti méně pořádkumilovní vyhrávají

Britští vědci se domnívají, že v rozházené posteli přežije mnohem méně roztočů. V této bitvě vyhrávají ti, kterým se ráno nechce ustlat postel. Ačkoliv neustlaná postel není znakem vychovanosti a pořádkumilovnosti. Ale postel vystavena slunečnímu světlu i vzduchu rychle vyschne, roztoče to zabíjí, dochází k jejich dehydrataci. Proto neustlaná postel vede k dostatečnému vysušení ložního prádla i matrace. Pak v takové posteli je mnohem méně roztočů.

Roztoče a ustlaná postel

Věděli jste, že v průměrné posteli žije až milion a půl roztočů? Tito neviditelní škůdci požírají šupinky naší kůže, které se během spánku odlupují. Tyto maličké potvůrky dokáží získávat vláhu ze vzduchu díky malým senzorům, které mají šikovně rozmístěny po bocích svého těla. Když spíme, potíme se, a tak vytváříme velmi příznivé prostředí pro rozmnožování roztočů. Pokud si ráno hned usteleme postel, udržíme vlhko, tmu a ideální podmínky, ve kterých se roztočům bude více dařit.

Ustlaná postel láká

Říká se, že ustlaná postel je skvělým začátkem do nového dne a pohled na ni je jako pohlazení. Dokonce některé studie prokázaly, že pokud si večer uléháte do ustlané postele, budete mít klidnější a kvalitnější spánek. Provedl se totiž pokus, kde si jednotlivci či páry pravidelně stlali postel a měli potom klidnější spánek než ti, kteří to nedělali.

ustlana_postel

Pokud patříte mezi ty, co si nedovedou představit, že by odešli do práce a nechali lože rozestlané, máme pro vás dobrou zprávu. Můžete svou postel ustlat, ale ne hned po probuzení. Nechte peřiny řádně vyvětrat, nechte je rozestlané a pořádně vyvětrejte. Mezitím si můžete dát sprchu, běžte se obléknout nebo si dejte snídani. Vaše postel i matrace vlivem vzduchu z otevřeného okna proschne a tím zbavíte postel roztočů. Teprve potom postel ustelte. Peřiny s polštářem můžete mírně natřást, čímž do nich dostanete více vzduchu z otevřeného okna.

Ustlat, nebo neustlat postel

Na toto konstatování si musí každý z vás udělat svůj vlastní názor. Tímto článkem jsme chtěli poukázat na to, že i zdánlivý nepořádek v ložnici v podobě neustlané postele může mít svá pozitiva. Klidně si můžete postel stlát jako doposud, pokud jste tak byli zvyklí, jen s tím rozdílem, že to necháte trochu na později. Pokud se budete řídit našimi radami, určitě vám nebude hrozit záplava roztočů. A ti méně pořádkumilovní, mají další argument na to, proč to nedělají.

TIP: Přečtěte si, jak se zbavit roztočů.

Google+