Poznejte výhody a nevýhody, jaké nabízí polyfázový spánek

Většina lidí patří mezi monofázové spáče, kteří spí pouze jednou za noc. Pokud si však rádi pravidelně zdřímnete i během dne, zřejmě i vy patříte k lidem s tzv. polyfázovým spánkem. Polyfázový spánek je totiž typ spánku, při kterém se spí víckrát během dne.

žena na posteli

Monofázový, dvoufázový a polyfázový spánek

Jedno zdřímnutí během dne se považuje za dvoufázový a ne za polyfázový spánek. Pokud si však během dne dvakrát nebo vícekrát krátce zdřímnete, stáváte se polyfázovým spáčem. Polyfázový spánek je fenomén, který na začátku dvacátého století popsal psycholog J. S. Szymanski. Můžeme však prohlásit polyfázový spánek za zdravý? A vyplatí se pěstovat takové návyky? Podívejme se na tuto problematiku podrobněji.

TIP: Co dělat, když nemůžu usnout?

Polyfázový spánkový cyklus pravděpodobně zažil každý z nás

Ať už jsme to chtěli nebo ne, každý z nás měl v životě dny, kdy se řídil polyfázovým spánkovým režimem. Za první kontakt s ním se dá považovat studentské období při přípravě na zkoušku nebo před předáním seminární práce. Dalším příkladem může být řešení problémů s jet lagem (pásmovou nemocí) a dlouhými mezipřistáními během cestování.

3 nejznámější polyfázové spánkové režimy

Existuje několik typů rozvrhů polyfázového spánku. Hlavní myšlenkou všech těchto rozvrhů je naučit mozek rychleji dosáhnout REM fáze spánku, abyste méně hodin spánku nepovažovali za kompromis. Mezi nejznámější strukturované polyfázové spánkové rozvrhy patří rozvrh Dymaxion, Uberman a Everyman:

  • Rozvrh Dymaxion

Tento rozvrh, který vyvinul architekt Buckminster Fuller, zahrnuje čtyři spánky v trvání 30 minut, což představuje celkem 2 hodiny spánku denně. Je mimořádně náročné ho dodržovat, zejména po prvních dvou dnech, kdy se vytvoří spánkový deficit.

  • Rozvrh Uberman

Pokud je pro vás harmonogram Dymaxion nezvládnutelný, můžete zkusit štěstí se spánkovým cyklem Uberman, který doporučuje 6-8 zdřímnutí po 20-30 minutách. Cílem je dosáhnout minimálně 3 hodin spánku denně.

  • Rozvrh Everyman

Je pravděpodobně nejpraktičtější ze všech známých polyfázových rozvrhů. Zahrnuje 3 hodiny spánku v noci, které jsou podpořeny 3 zdřímnutími po 20 minutách během dne, což představuje celkem 4 hodiny spánku. Podobně jako u spánkového cyklu Uberman, i u tohoto si můžete vytvořit vlastní variace rozvrhu.

Je polyfázový spánek zdravý?

Klíčem k úspěšnému polyfázovému spánkovému rozvrhu je trénovat mozek a tělo tak, abyste z každého, byť krátkého spánku získali co nejvíce. To ovšem nefunguje u každého stejně. Zatímco někteří lidé se mohou zdát plní energie a vitality, jiní mohou mít problém s úzkostí, udržením pozornosti, ovládáním emocí a zhoršenou pamětí. Pokud začnete pociťovat vážnější příznaky nedostatku spánku, doporučujeme vám zvážit návrat k normálnímu spánkovému režimu.

unavená žena

Polyfázový spánek je skvělou alternativou v případech, kdy pravidelný spánkový cyklus není z různých důvodů možný. Například námořníci, vojáci, studenti a lékaři mohou úspěšně využívat výhod polyfázového spánku, protože jejich profese se vyznačují nepravidelným rozvrhem, a tím i nepravidelným spánkem. Avšak neexistují žádné vědecké důkazy, které by potvrzovaly myšlenku, že díky polyfázovému spánku se tělo dokáže přizpůsobit menšímu počtu hodin spánku.

TIP: Trpíte na spánkovou opilost?

Jak přejít na polyfázový spánek

Pokud chcete přejít z normálního monofázového na polyfázový spánek, může to zhoršit vyhlídky na dosažení vašich cílů, a dokonce to může být i nebezpečné. Na začátek se snažte spát každý den stejně 7-8 hodin. Začněte s dvoufázovým spánkem a postupně se dopracujte ke 2-3 zdřímnutím v trvání 1 hodiny během dne.

ruka s budíkem

To pomůže vašemu mozku přizpůsobit se kratším obdobím spánku. Nakonec můžete zkusit začít snižovat počet hodin spánku. Jako první cíl si stanovte 4 hodiny nočního spánku se 3 denními zdřímnutími po 30 min.

Poznejte výhody a nevýhody polyfázového spánku

Výhody:

  • Denně strávíte spánkem méně hodin.
  • Spánek během dne vás osvěží vícekrát denně místo pouze jednou.
  • Natrénujete si spánek a probouzení podle potřeby.
  • Je ideální pro lidi s nepravidelným rozvrhem.

Nevýhody:

  • Těžko se úspěšně zavádí do praxe.
  • Nelze dodržovat při 8hodinové pracovní době.
  • Přináší zvýšené riziko komplikací souvisejících s nedostatkem spánku.
  • Neexistují vědecké důkazy, že se tělo skutečně přizpůsobí menšímu počtu hodin spánku.

TIP: Znáte fáze spánku a co se během nich děje?

Google+