Proč ukolébavky dokáží uspat (nejen) miminka

Většina rodičů to dobře zná. Dítě je unavené, ale místo toho, aby spinkalo, pouze vytrvale křičí a pláče. V takových případech se mnohdy osvědčily ukolébavky, které dítě uklidní a uspí. Přečtěte si, co se skrývá za jejich silným vlivem a popularitou, která přetrvává už celá staletí.

žena s dítětem

Co to vlastně je ukolébavka

Ukolébavka je uklidňující píseň nebo hudba, která se obvykle zpívá či hraje na hudební nástroj dětem, obvykle pro to, aby rychleji a snadněji usnuly. Účel, pro který jsou jednotlivé ukolébavky určeny, se však může lišit. V některých kulturách totiž sloužily hlavně k předávání znalostí nebo tradic.

Tím nejdůležitějším cílem, kvůli kterému ukolébavky vlastně vznikly, však zůstává uspávání miminek. Právě kvůli tomu je melodie ukolébavek často velmi jednoduchá a opakuje se, aby si ji děti mohly snadno zapamatovat. V různých zemích tak najdete rozličné ukolébavky, přičemž mnohé z nich datují svůj vznik už v období starověku.

TIP: Jak dlouho by mělo miminko spát a proč je pro něj spánek tak důležitý?

Ukolébavka mluví univerzálním jazykem

Uspávání dětí není zrovna jednoduchá záležitost. Pokud přitom dítě pláče, matka se jej instinktivně snaží uklidnit tím, že k němu promlouvá tichým, chlácholivým hlasem. Tady někde bychom mohli hledat i kořeny vzniku ukolébavek.

muž s miminem

Nejstarší důkaz o existenci ukolébavky ve formě textu rytého do hliněné tabule pochází z období kolem roku 2 000 před n. l. Zatímco předmětná píseň, která varuje dítě před blížícím se démonem, svými slovy nepůsobí obzvlášť uklidňující, podstatný byl hlas rodiče, který dítě znalo již z dělohy.

Hudba, která uklidňuje a uspává

U ukolébavek se využívají i další prvky související s obdobím před narozením dítěte. Často jsou vytvořeny v 6/8 taktu, který se používá při swingové hudbě. Jemný, houpavý rytmus ukolébavky může tedy dítěti připomínat kývavé pohyby, na které si zvyklo v děloze.

těhotná žena

Je známo, že hudba dokáže stimulovat určité emoce prostřednictvím specifických nervových propojení. Proto se nesmíme divit, že ukolébavky úspěšně vytváří emocionální atmosféru jako stvořenou pro klidný spánek.

TIP: Zdravý spánek u dětí

Uklidňující zvukové asociace

Rytmus při zpívání ukolébavky zároveň usměrňuje dýchání zpívajícího, což pomáhá uklidnit i dotyčnou osobu. Bez ohledu na to, zda dítěti zpíváte konkrétní píseň nebo používáte monitor, který mu přehrává bílý šum, je jasné, že existuje souvislost mezi určitým druhem hluku a spánkem. To samozřejmě může fungovat i u dospělých. O důvod víc, proč si připomenout některé oblíbené dětské ukolébavky.

dítě v náručí

Opakující se rytmus ukolébavky má v sobě určitou hypnotizující schopnost. Právě tato zajímavost podnítila vznik výzkumů, při kterých se testovala potenciálně léčivá síla ukolébavky. V jedné studii z roku 2010 se sledovaly předčasně narozené miminka umístěné na jednotce intenzivní péče, kterým se pouštěly ukolébavky. Výsledky ukázaly, že poslech ukolébavek u malých pacientů zlepšilo okysličení krve a dýchání.

TIP: 10 rad pro lepší spánek miminek

Výhody uspávání pomocí ukolébavky:

  • Je vědecky dokázáno, že účinně pomáhají uspat děti.
  • Zpívání ukolébavek pomáhá vytvářet rutinu (a tu děti milují).
  • Zlepšují jejich jazykové schopnosti a podporují kognitivní vývoj.
  • Pomáhají dětem cítit se lépe po psychické i fyzické stránce.
  • Zmírňují stres a úzkost.
  • Posilují emocionální pouto mezi rodičem a dítětem.

Kdy můžete použít ukolébavku

Existují stovky věcí, které mohou dítě znepokojovat a bránit mu, aby usnulo, od prořezávání prvních zoubků až po bolavé bříško. Avšak bez ohledu na příčinu, ukolébavky dokáží dětem přechod do země snů výrazně usnadnit. Pokud si na to netroufáte, nemusíte ukolébavku zpívat sami. Stačí, když ji pustíte ze svého mobilu, laptopu, CD přehrávače či tabletu.

Dejte si však pozor a nenechte ukolébavky běžet celou noc, protože mozek dítěte zůstane naladěný na zvuk a nemusí se dostat do hlubokého spánku. Stačí, když hudbu pustíte přibližně půl hodiny před spaním. Dokonce ji můžete pustit už při přípravě na spánek, aby děti věděly, že je čas jít si lehnout do postýlky a spát. Navíc, ukolébavky můžete zpívat nebo pouštět posluchačům každého věku či druhu. Možná to zní překvapivě, ale i domácí zvířata a starší lidé tvoří vynikající publikum.

Google+