Mohou barvy v ložnici ovlivnit váš spánek? Výzkumy naznačují, že ano

Většina lidí si zařizuje ložnici jen na základě svých osobních estetických preferencí. Barvy nábytku a ložního prádla však mohou mít mnohem větší význam, než se předpokládalo. Proto byste při výběru povlečení měli zohlednit i psychologický vliv určitých barev.

šedé přikrývky

Barvy mají různé úlohy

To, že některé barvy působí klidněji než jiné, je dobře známý fakt. I proto mohou reálně ovlivnit to, jak dobře spíte. Různé barvy totiž mají rozličný vliv na každou místnost v domácnosti, ale na žádnou jinou ne tolik jako v ložnici.

Přestože je důležité, aby tento intimní prostor dobře vypadal, ještě důležitější je, aby na vás dobře působil. A zvolené odstíny jsou jedním z nejvlivnějších faktorů pohody v ložnici. Pokud hledáte způsob, jak lépe spát, zkuste vsadit na vhodné barvy - vaše ložní povlečení.

Tip: Víte, co o vás prozrazuje vaše pyžamo? Možná víc, než jste si mysleli

Jak modrá barva povlečení ovlivňuje spánek

Rádi spíte v modrém povlečení? Podle některých výzkumů spí lidé, kteří spávají v modrých peřinách, o něco déle. Důvod má hodně společného s očima. Specializované receptory, nacházející se na sítnici (tzv. gangliové buňky) jsou nejcitlivější právě na modrou barvu. Gangliové buňky jsou zodpovědné za přenos informací do části mozku, která řídí 24hodinový rytmus lidského těla, což ovlivňuje vše od výkonnosti až po to, jak se během dne cítíte.

Modrá barva je spojena s pocitem klidu, a když je zachycen gangliovými buňkami a přenesen do mozku, pomáhá snižovat krevní tlak a srdeční frekvenci. Právě díky tomu modrá barva napomáhá ke kvalitnímu spánku. Přestože se tyto informace týkají především barvy nátěru na stěnách ložnice, je možné, že svou roli zde může hrát i povlečení.

Bílé povlečení může působit rušivě, barevné zklidňuje

zelené přikrývky

Věděli jste, že pokud spíte na bílém povlečení, můžete svůj spánek sabotovat? Bílá barva totiž odráží světlo, čímž zastavuje tvorbu melatoninu, hormonu zodpovědného za regulaci spánku. Bílé povlečení sice vypadá svěže a čistě, ale v ložnici může působit sterilně. Pokud se nad tím zamyslíme hlouběji, bílé ložní prádlo nebo bílé prostěradlo se nejčastěji používají v nemocnicích a taková asociace rovněž nepřispívá k příjemnému odpočinku.

Zelená barva je zase klasifikována jako relaxační a uklidňující barva, protože připomíná přírodu. Díky tomu odpoutává pozornost od každodenních starostí a umožňuje na ně rychle zapomenout. Proto odborníci navrhují, aby se v ložnici často používala zelená či modrá barva. Pokud jde o specifický odstín zelené, vhodné je zvolit například šalvějový odstín, který se často spojuje s klidem a pohodou, takže je skvělou barvou do ložnice.

Šedá, levandulová a růžová podpoří kvalitní odpočinek

šedá postel

Odstíny šedé, levandulové nebo růžové jsou pro své relaxační účinky ideální volbou do ložnice. Pozor si však dejte na fialovou, protože ta má, na rozdíl od levandulové, opačný účinek. Růžová barva zase podporuje klid a radost, a přestože není pro každého, pomáhá snížit krevní tlak a zmírňuje napětí.

Těmto barvám se v ložnici raději vyhněte

  • Světlemodrou lze obdivovat pro její terapeutické vlastnosti připomínající oblohu, ale odborníci tento přírodní odstín v ložnici nedoporučují. Světle modrá je chladná barva, která může vytvořit iluzi denního světla. Proto si vybírejte raději tmavomodré ložní povlečení.
  • Ani odstíny červené nejsou do ložnice příliš vhodné. Studie ukázaly, že červená barva má tak silný pigment, že může dokonce vyvolat agresi nebo hněv, což je opak toho, čeho chcete docílit při usínání. Místo toho si jistě přejete pocit klidu a zpomalení srdeční frekvence.
  • Zatímco neutrální hnědá nebo béžová barva může v noci podpořit pocit klidu, totéž nelze říci o tmavě hnědé. Sytě hnědé ložní povlečení dokáží zanechat v místnosti pocit ponurosti a deprese, což ztěžuje usínání.
  • Černé ložní povlečení může vyvolávat negativní pocity, jako například smutek, hněv a strach, tedy to, co vám v noci nedává spát.

Malá barevná změna v ložnici neuškodí

V konečném důsledku byste si měli najít povlečení, které je pohodlné a nebudete se v něm příliš přehřívat. Použití určitých barev povlečení může mít pro váš spánek význam, ale nemusí. Pokud však máte potíže se spánkem, malá změna dekorace vám určitě neuškodí.

Tip: Jak modré světlo ovlivňuje kvalitu spánku a proč se mu raději vyhýbat

Google+