Je zívání opravdu nakažlivé? Zjistěte, proč vlastně zíváme

Už jste někdy „chytili“ zívání od někoho jiného? Nějaká osoba otevře ústa k velkému zívnutí a vy najednou zjistíte, že podvědomě děláte totéž. Proč se to děje a jak se tato zdánlivě nedobrovolná činnost přenáší z jednoho člověka na druhého? Pojďme se podívat na vědeckou podstatu zívání.

žena zíva

Co je to zívání?

Zívání je bezděčný hluboký nádech, při kterém roztáhnete čelistní svaly a poté vydechnete. Můžete zívnout, když jste unavení nebo ztrácíte pozornost, a po zívnutí se dokonce můžete cítit uvolněnější. Zívání je vlastně určitý reflex, který má každý člověk. Odborníci si však stále lámou hlavu nad tím, k jakému účelu slouží.

Tip: Spánek přes den – ano, nebo ne?

Proč vlastně zíváme?

Není to příliš lichotivé, dokonce se to často považuje za nezdvořilé, ale děláme to všichni. A když máme nepřekonatelné nutkání zívnout, často si nemůžeme pomoci. Přestože si mnozí z nás zívání spojují s ospalostí, ve hře mohou být i jiné faktory. Za prvé, může to znamenat, že krev potřebuje více kyslíku. Když zíváme, zrychluje se nám srdeční tep, což by mohlo znamenat, že se do krve dostává více kyslíku. Někteří vědci se zase domnívají, že zívání pomáhá regulovat teplotu mozku, aby se nepřehřál.

Zívání může být také znakem toho, že se tělo připravuje na akci nebo pohyb. Nebo to může znamenat, že se nudíte. Kdysi si vědci mysleli, že zívání signalizuje jen potřebu spánku. V současnosti se však domnívají, že může oznamovat ochabování bdělosti nebo nudu.

Jak nám zívání pomáhá

Odborníci rozdělují zívání na dva typy: zívání, které se objeví samo od sebe, odborníci nazývají spontánní zívání, a zívání, které se objeví poté, co ho vidíme u někoho jiného, ​​odborníci nazývají nakažlivé zívání. Přestože si vědci nejsou na 100 % jisti, proč zíváme, nabízejí několik vysvětlení. Podle některých teorií zívání například pomáhá:

  • regulovat teplotu mozku
  • probudit tělo
  • dostat do krevního oběhu více kyslíku
  • okysličit plíce
  • vyrovnat tlak ve středním uchu

Nakažlivé zívání může odrážet naši empatii

Obvykle si myslíme, že zívání je projevem únavy nebo nudy, ale někteří lidé uvádějí, že zívají častěji při cvičení nebo při zpěvu. Pokud to tedy není jen znak toho, že jsme ospalí nebo znudění, proč vlastně zíváme? Kromě toho je zívání tak nakažlivé, že ani nemusíte vidět jiného člověka zívajícího, abyste začali zívat i vy. Někdy stačí jen slyšet zívání nebo na něj myslet. Možná dokonce zíváte právě teď.

zívající pár

Někteří vědci se domnívají, že nakažlivé zívání může být měřítkem našeho soucitu nebo empatické reakce. Tato teorie předpokládá, že čím více empatie pociťujeme k druhým, tím pravděpodobnější je, že něčí zívání napodobíme vlastním zíváním. To znamená, že lze s určitostí očekávat, že si zívneme, pokud vidíme, že tak činí někdo nám blízký, například člen rodiny. Nakažlivé zívání tedy může být empatickou reakcí na zívání někoho jiného, ​​což pomáhá budovat sociální vztahy.

Zívání napomáhá termoregulaci

Lidský mozek funguje nejlépe, když má optimální teplotu. Pokud je například příliš zahřátý, může to mít negativní vliv na kognitivní výkon. V důsledku toho má naše tělo několik způsobů, jak reagovat na změny teploty. Reaguje na ně pocením nebo třesením, rozšířením nebo zúžením cév či nutkáním vyhledávat chladnější nebo teplejší vzduch nebo prostředí. (tzn. v létě jít do bazénu nebo v zimě si obléct teplé ponožky).

Také zívání často předchází zvýšení teploty v mozku, zatímco po něm následuje její snížení. Ochlazování mozku pomocí zívání by tak mohlo pomoci zajistit optimální kognitivní výkon. Avšak existují různí skeptici, kteří teorii o ochlazování mozku zíváním neuznávají.

Jak zastavit zívání

žena běží

Pokud vám zívání začne lézt na nervy, nejlepší je zastavit jej. Vyzkoušejte několik tipů, kterými se můžete pokusit zastavit otravné zívání.

1. Proberte se pohybem

Pokud zíváte, protože jste ospalí, zkuste rozproudit krev nějakým pohybem. Pokud jste celý den strávili za stolem v práci nebo ve škole, trochu poledního pohybu vám může jen prospět.

2. Vyzkoušejte hluboké dýchací cvičení

Zkuste se zhluboka nadechnout nosem a vydechnout ústy.

3. Snižte tělesnou teplotu

Teorie ochlazování mozku říká, že naše tělo zívá, aby došlo k termoregulaci. Proto můžete zkusit se ochladit, abyste zastavili zívání. Můžete také zkusit vypít sklenici studené vody, která vám pomůže ochladit se a zlepšit koncentraci.

4. Dopřejte si více kvalitního spánku

Nedostatek spánku také způsobuje, že jste během dne unavení a zívající. V takovém případě věnujte pozornost své spánkové hygieně nebo zdravým návykům v době spánku, abyste zlepšili kvalitu spánku.

Tip: Poznejte svou ideální délku spánku - zjistěte, zda spíte málo nebo příliš mnoho

Google+