10 rostlin, které se vyplatí pěstovat v ložnici pro lepší spánek

Rostliny v domácnosti neslouží jen k dekoraci. Naopak dokážou podpořit dobrou náladu, pomoci při soustředění či zvýšit kvalitu ovzduší. Prozradíme vám, jaké květiny byste měli dát do ložnice, abyste si zlepšili celkové zdraví a spánek.

monstera v spálni

Čistý vzduch a lepší spánek

Jak jsme již zmínili, rostliny dokážou být nejen vynikající dekorací, ale zvládnou i mnohé jiné věci. Většina z nás si ani neuvědomuje, že naše domácnosti ohrožují různé toxické látky, jako je formaldehyd a benzen z barev, izolace, a dokonce i z ošetřovaného nábytku.

Existují však rostliny, schopné odstranit některé z těchto toxinů z ovzduší tím, že je absorbují prostřednictvím svých listů. Proto jsme vybrali 10 nejlepších pokojových rostlin, které vám pomohou lépe spát.

Tip: Proč se někdy cítíme ospalí jen do okamžiku, než se dostaneme do postele?

1. Aloe vera

Tato dobře známá rostlinka, resp. gel z ní se obvykle používá i při drobných poraněních, popáleninách a ekzémech. Kromě účinné hydratace pokožky pomáhá také při zkvalitnění spánku a to tím, že v noci produkuje kyslík, který zlepšuje kvalitu vzduchu v ložnici. Aloe je rostlinka s mnohostranným využitím – můžete ji použít i do koktejlů pro extra hydrataci, pomáhá při zmírnění pálení žáhy a také snižuje hladinu glukózy v krvi.

Tip na péči: Aloe patří mezi sukulenty, což znamená, že nepotřebuje mnoho vody. Upřednostňuje stanoviště na nepřímém slunečním světle.

2. Levandule

Levandule je známá svou výraznou a uklidňující vůní, proto není pochyb o tom, že je jednou z nejlepších rostlin do ložnice. Její prokazatelné relaxační účinky vás zbaví stresu, pomohou vám rychleji usnout a prohlubují spánek. Pokud nemáte k dispozici živou rostlinu nebo usušené květiny, stejné výhody vám přinese i voňavý levandulový esenciální olej.

Tip na péči: Pokud chcete, aby byla vaše levandule zdravá, umístěte ji na teplé místo, nejlépe na sluneční okno a střídmě ji zalévejte. Levanduli můžete také sbírat a sušit – připravuje se z ní léčivý čaj, používá se do skříní na provonění prádla nebo se přidává do polštářků pro lepší spánek.

3. Sanseveria nebo Tchýnin jazyk

Tato trendová pokojová rostlina už na první pohled upoutá svým nápadným vzhledem. I když přezdívka „Hadí rostlina“ nezní zrovna lichotivě, nedovolte, aby vás odradila od pěstování této tropické rostlinky, která dokáže účinně čistit vzduch. Navíc se snadno udržuje a dodá ložnici elegantní vzhled.

sansevieria v spálni

Tip na péči: Sanseverii umístěte na místo s nepřímým slunečním světlem a zajistěte její střídmou zálivku. Doporučujeme ji umístit do terakotového květináče, který absorbuje přebytečnou vodu.

4. Jasmín

Jasmín je keř, který tvoří nádherné, voňavé bílé květy, šířící kolem sebe sladkou vůni. Právě vůně jeho květin prokazatelně podporuje relaxaci, navozuje spánek, snižuje stres, a dokonce dokáže zmírnit úzkost a depresi.

Tip na péči: Pokud chcete, aby byl jasmín zdravý a dobře se mu dařilo, udržujte jej na slunném místě s dostatkem vláhy

5. Areková palma

Tato tropická kráska dodá každé místnosti nádech exotiky. Navíc je jednou z nejlepších rostlin na odstraňování oxidu uhličitého ze vzduchu, jakož i benzenu, formaldehydu a trichlorethylenu.

Tip na péči: Areková palma upřednostňuje filtrované sluneční světlo a půdu s dostatečným odvodněním. Pro optimální růst ji zalévejte dešťovou vodou.

6. Zelenec chocholatý

Zelenec, nazývaný také „Spider plant“ nebo „pavoučí rostlina“ se snadno pěstuje a rozmnožuje, přičemž některé rostliny se dožívají až 50 a více let. Jedná se o poměrně nenáročnou, odolnou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje specifické podmínky. Její jedinečnost spočívá v tom, že podle NASA dokáže odstranit ze vzduchu až 95 % formaldehydu, xylenu a toluenu.

Tip na péči: Pěstujte ji v terakotovém květináči, který účinně absorbuje přebytečnou vlhkost. Umístěte ji na nepřímé světlo (na jasném světle se listy spálí).

Tip: 12denní výzva pro lepší a kvalitnější spánek. Vyzkoušejte ji i vy!

7. Dracéna

Dracéna je oblíbená pokojová rostlina pocházející z Madagaskaru a dalších ostrovů v Indickém oceánu. Název rostliny je odvozen od starověkého řeckého slova „drakaina“ neboli „dračice“. Pozornost v místnosti si získá nejen svojí dramatickou zelení s krásnými barevnými vzory, ale také faktem, že zlepšuje kvalitu ovzduší.

Tip na péči: Většina dracén snese i částečný stín, ale preferuje dostatek světla. V letních měsících ji pravidelně zalévejte a nedovolte, aby půda vyschla.

8. Potosovec zlatý 

Potosovec je další klasická pokojová rostlina, která vám může pomoci usnout. Této popínavé rostlině se daří v závěsných koších a může narůst až do neuvěřitelných 40 metrů. Potosovec čistí vzduch ve svém okolí, dokonce NASA jej vyhodnotila jako jednu z nejlepších pokojových rostlin pro čištění vzduchu a odstraňování toxinů (snižuje obsah formaldehydu, benzenu a toluenu ve vzduchu). Ovšem pozor: všechny části této rostliny jsou jedovaté, proto potosovec doporučujeme umístit mimo dosah dětí a domácích zvířat.

potosovec zlatý

Tip na péči: Potosovec je třeba polít až tehdy, když zemina proschne. Pokud bude už příliš suchý, spatříte to na jeho listech, které se začnou mírně kroutit. Po zálivce se však opět narovnají.

9. Monstera

Monstera je právem považována za jednu z nejoblíbenějších a nejvýraznějších pokojových rostlin. Tvoří velké, doslova monstrózní listy, které jsou schopny odstraňovat toxiny v ložnici. Monstera může vyrůst do obrovské výšky a její listy mohou dosáhnout šířky až 2 metry.

Tip na péči: Monstera je nenáročná rostlina, pokud jí zajistíte týdenní zálivku a průměrnou vlhkost, odvděčí se vám bujným růstem.

10. Gardénie

Výrazně voňavá květina se pěstuje především venku, ale nedávný výzkum dokázal, že bíle kvetoucí rostlina je mimořádně prospěšná pro spánek. Obsahuje totiž krocetin, látku, která může pomoci zlepšit spánek.

Tip na péči: Pěstování gardénie jako pokojové rostliny je velmi náročné. Vyžaduje totiž vysokou vlhkost vzduchu, přímé sluneční světlo a pravidelné zalévání. Umístěte je mimo průvan.

Tip: Necháváte svého psa spát s vámi v posteli? Prozradíme vám, co byste měli vědět 

Google+