Nemůžete dítě uspat? Poradíme vám, jak na to

S tímto problémem se potýkali určitě všichni rodiče malých ratolestí. Večer chtějí jít do postele, ale jejich miláček ještě ne. I když je najezený, přebalený a vše zdá se být v pořádku, místo spokojeného spánku slyšíme pláč. Univerzální metoda uspávání dítěte neexistuje. Důležité je identifikovat důvod, proč nemůže dítě usnout, a až potom se pokusit ho uspat. Nabízíme vám pár jednoduchých tipů, kterými je možné toho snadněji dosáhnout.

uspávání dítěte

Proč dítě nemůže usnout?

Aby dítě snadněji usnulo, je potřeba se zamyslet, proč vlastně nemůže spát. Je mnoho příčin, proč tomu tak je.

Mezi nejčastější příčiny patří:

  • hlad
  • bolest
  • rozházený biorytmus

Hlad – i když jste děťátko nakrmili, stále může pociťovat hlad. Možná mu mateřské mléko či náhradní výživa již nestačí. Aby bylo dostatečně syté, potřebuje nakrmit i v noci, proto se často budí.

Bolest –  je častou příčinou těžkého usínání. V prvních měsících života je to nejčastěji bolest bříška. Důvodů bolestí bříška může být několik, například alergie na potravu, polykání vzduchu při krmení či kolika. K častým bolestem patří také nečistoty v dutině ústní, či pozdější prořezávání zoubků.

Biorytmus – působí na každého člověka, děti nevyjímaje. Děťátku dopřejte spánek v pravidelném čase. Pokud dítě prospí celý den, je více než pravděpodobné, že v noci spát nebude. Rozlište denní a noční spánek tak, že večer světlo zhasnete, necháte pološero, aby si děťátko zvyklo rozlišovat den od noci.

Pravidelný režim a vhodné prostředí

Nejen pro novorozence či kojence, ale i pro batolata a předškoláky jsou pravidelný režim a vhodné prostředí pro spánek velmi důležité. Zvolit vhodný čas usínání je pro rodiče velkou výzvou. Většina dětí je totiž nastavena tak, že své spací návyky nemění. Darmo budete posouvat večerní čas usínání na pozdější hodinu. Když je dítě ranní ptáče, stejně bude ráno vstávat brzo. A i když miminko dáte do postele později, nepomůžete si. Dítě bude příliš unavené, hůře vám usne. A naopak, dítě naučené chodit spát později, jen těžko naučíte dříve usínat. Proto nejdůležitější je pravidelnost.

Vhodné prostředí pozitivně ovlivňuje uspávání dítěte. Vyvětraný pokoj, přiměřená teplota i vlhkost vzduchu, umístění postýlky dítěte a vhodná matrace vám zcela jistě pomůžou k lepšímu usínání.

TIP: Přečtěte si více o vhodném prostředí, režimu a zdravém spánku dětí.

A teď slíbené tipy k jednoduššímu uspávání dítěte:

1. Začněte přípravu již v těhotenství

těhotná žena

Vědecky bylo dokázáno, že miminko už v prenatálním vývoji vnímá nejrůznější zvuky z vnějšího prostředí a dokáže si je zapamatovat. A to nejen matčin hlas či zpěv, ale dokonce hudbu, kterou mu matka v těhotenství pouštěla. Pokud jste tedy svému děťátku během těhotenství zpívali a pouštěli hudbu, je velmi pravděpodobné, že ho i po narození tato hudba uklidní. Pokud má vaše dítko problémy při usínání, sáhněte po hudbě či písni, kterou jste mu během těhotenství zpívali, uvidíte, že to udělá zázraky.

2. Dítě zabalte do peřinky

Maličký novorozenec rychleji usne, když ho zavineme do peřinky. Poskytne mu pocit bezpečí, na který je zvyklý z maminčina bříška. Pokud se děťátko budí ze spánku kvůli reflexním pohybům ručiček, pomůže právě jejich zabalení.

3. Teplo a ještě jednou teplo

Člověk si dokáže udržovat svou tělesnou teplotu termoregulací. Maličký novorozenec si teplo sice vyrobí, ale nedokáže si jej udržet, proto je pro něj velmi důležité. Napadlo vás někdy, že váš drobeček nemůže usnout a pláče, protože mu je prostě zima? Řešení je velmi jednoduché. Než ho uložíte do postýlky, dejte do něj termofor, aby se postýlka vyhřála. Uvidíte, že miminko v takové vyhřáté postýlce brzy spokojeně usne.

4. Zhasněte světlo

I když mnohým miminkům světlo nepřekáží a klidně při něm usnou, nemusí jít o případ vašeho dítěte. Světlo mu může velmi překážet, proto vyzkoušejte ztmavit okna a takto ho uložte spát.

5. Hlazení a kolébání dítěte

Mezi velmi účinné uspávací prostředky patří hlazení děťátka. Dítě můžete hladit na hlavičce, bříšku, nebo na zádech. Dosáhnete efekt uklidnění a tak rychleji usne. Velmi účinné je hlazení prsty po čele dítěte. Hlaďte ho něžně, přejíždějte mezi očka až ke špičce nosu. Uvidíte, jak rychle ho uspíte, spoustě miminkům se právě takové hlazení velmi líbí.

dítě na posteli

Jemné kolébání v náruči je také velmi příjemné a často pomůže děťátko uklidnit, když je mrzuté. Navozuje mu příjemný pocit z maminčina bříška, kdy se při jejím pohybu v plodové vodě mírně kolébalo. Proto neváhejte, vezměte svého prcka do náručí a mírně ho kolébejte.

6. Usínáček nebo plenka

Každé děťátko se rádo tulí, proto v jednodušším uspávání může pomoct "usínáček". Jde o plyšovou hračku, která není vyplněna výplní a je vyrobena z příjemné látky. Vhodná je i obyčejná plenka. Dotyk příjemného materiálu v oblasti tvářičky donutí dítě zavřít oči a je jen otázkou času, kdy tvrdě usne.

7. Nepřehánějte to s dekoracemi

Každý rodič chce zpříjemnit svému dítěti jeho prostor. Proto často vidíme postýlku plnou hraček, plyšových zvířátek, polštářů, deček či kolotočů. Některé věci mohou dítě spíše rozptylovat, hlavně ty děti, které již pozorují své okolí. Proto nechte při uspávání v postýlce minimum věcí, tedy jen ty nejnutnější.

Pokud jste rodiči již dostatečně dlouhou dobu, pravděpodobně jste již objevili způsob, jak na to a nad těmito tipy se jen pousmějete. Možná dítě vozíte v autě, nebo zkoušíte jiné zaručené triky. Vždyť vše, co zabere při uspávání dítěte, je k nezaplacení.

TIP: Naše dítě chrápe, co s tím?

Google+