Časné ranní vstávání nemusí být vždy problém. Prozradíme vám, jak si ho zjednodušit

Vše začíná v okamžiku, kdy otevřete oči. Mnohdy jste však mrzutí a unavení a jediné, co chcete, je schovat se zpátky pod peřinu. Přitom stačí malé změny a můžete se probouzet i brzy ráno nabití energií a s chutí do práce. Přečtěte si tipy, jak se připravit na produktivní a úspěšný den.

žena vstává

Pokud patříte spíše mezi „noční sovy“, první hodiny dne mohou být opravdu náročné. Abyste daný čas využili dynamicky a efektivně, doporučujeme vám položit základy správné životosprávy pomocí vhodné rutiny. Díky ní si vytvoříte účelné a konstruktivní ranní rituály a budete vstávat s chutí do nového dne.

Tip: Poznejte svou ideální délku spánku

1. Vytvořte si večerní rutinu

Pokud jste dobře odpočatí, není pro vás problém ráno vstát. Probouzení se s pocitem svěžesti a chuti do nového dne můžete podpořit důkladnou večerní přípravou. Vytvořte si večerní rutinu, která vám pomůže uvolnit se a připraví vás na spánek. Například věnujte několik minut výběru a přichystání šatů, které si chcete druhý den obléct, nebo si připravte věci na trénink, pokud plánujete jít do posilovny.

2. Dodržujte svůj režim spánku a probouzení i během víkendů

Pokud jste ke konci týdne už pořádně vyčerpaní, sobotní ranní vyspávání by mohlo vašim uším znít jako rajská hudba. Víkendová kompenzace nedostatku spánku však ve skutečnosti nahrává ospalosti během následujícího týdne, protože narušuje vaše vnitřní hodiny, které nemají nastavený víkend. Ať už je váš čas spánku a probouzení v pracovní den nastaven jakkoli, měli byste jej dodržovat i během víkendů. Navíc můžete strávit víkendová rána tak, jak se vám líbí.

3. Před spaním si najděte chvíli na úklid

odkládání věcí

Nic není po ranním otevření očí tak demotivující, jako pohled na pokoj s rozházeným oblečením nebo na kuchyňský dřez plný špinavého nádobí. Dejte si tu námahu a věnujte několik minut před spaním krátkému úklidu. Takto se budete probouzet uvolněnější a spokojenější, protože všechno kolem vás bude čisté a na svém místě. Každý den je přece novým začátkem a šancí začít znovu.

4. Usínejte s myšlenkami na pozitivní věci

Před spaním si řekněte, že zítra se vzbudíte svěží a plní energie. Nebo si najděte něco, na co se budete následující den těšit – může to být naprostá maličkost, jako třeba ranní káva nebo odpolední setkání s přáteli. Důležité je, abyste šli spát s pozitivními myšlenkami na následující den. Může se to zdát banální, ale první ranní myšlenky často odrážejí poslední myšlenky před usnutím.

5. Přesvědčte se, že spíte na vhodné matraci

Pokud se chcete naučit lépe se probouzet, je důležité vědět i to, jak lépe spát. Pokud spíte na nevyhovující staré nebo příliš měkké či příliš tvrdé matraci, pravděpodobně si vaše tělo důkladně neodpočine a vy se ráno probouzíte jako polámaní. Vyberte si matraci, jakou opravdu potřebujete a brzy zjistíte, že ranní vstávání vůbec nemusí být takový problém, jak tomu bylo dříve.

6. Přivítejte světlo nového dne

Jakmile se vzbudíte, odtáhněte závěsy nebo překlopte žaluzie. Studie ukazují, že vystavení se jasnému bílému světlu brzy ráno může zvýšit bdělost a zbavit vás ospalosti. Přirozené světlo vás nastartuje a přesvědčí váš mozek, že už je den. Pokud je venku ještě šero, rozsviťte světla.

7. Vyzkoušejte osvěžující sprchu

Studená sprcha prokrvuje, zvyšuje puls, krevní tlak a zrychluje dýchání. Pokud se tedy chcete rychle probrat, lepší volba snad ani neexistuje. Samozřejmě, ne každý je na něco takového připraven, proto můžete studenou sprchu nahradit vlažnou, nebo si studenou vodou opláchněte jen obličej a oči.

8. Zacvičte si nebo zatančete na svou oblíbenou písničku

cvičící žena

Rychlý přísun energie dokáže zajistit i ranní rozcvička. V případě, že se z nějakého důvodu nedokážete přimět cvičit, pusťte si alespoň svou oblíbenou píseň (ideálně nějakou svižnou). Pokud vstanete a zatančíte si, budete se cítit lépe a určitě i svěžejší. Takové tancování je v podstatě krátké cvičení a v kombinaci s písní uvolňuje dopamin. Samozřejmě, že vás to nastartuje.

9. Tradiční šálek kávy dokáže zázraky

žena s kávou

Je známo, že kofein zvyšuje hladinu chemických látek v mozku, jako jsou serotonin a dopamin. Ty se postarají o zlepšení nálady, přísun energie a pomáhají i se soustředěním. Pokud kávu nemáte v oblibě, zkuste alternativu v podobě černého nebo zeleného čaje.

10. Dopřejte si zdravou snídani

Vyvážená snídaně obsahuje bílkoviny, pomalu stravitelné sacharidy a zdravé tuky spolu s ovocem nebo zeleninou. Zkuste například ovesné vločky, celozrnné pečivo, vajíčka, sýry, bílý jogurt či avokádo. Dodají vám energii, kterou potřebujete ke zvládnutí celého dne.

Tip: Hygiena spánku aneb jak vylepšit své spánkové návyky

Google+