Optimální délka spánku podle věku. Zjistěte kolik byste měli spát vy, nebo vaše dítě

Spánek je předmětem zkoumání, jestli už vědců, nebo obyčejných lidí, už dlouhá léta. Jednou z nejdůležitějších a nejčastěji řešených věcí ohledně spánku je to, jaká by měla být jeho délka. Jak dlouho spát? A co spánek dětí? Tady najdete odpovědi na všechny tyto otázky.

Žena se probouzí a při tom protahuje ruce

Každý jeden z nás v životě prospí asi 24 let, což je 1/3 celého života. Spánek nám pomáhá načerpat novou energii, snižuje také riziko obezity, srdečně - cévních onemocnění a cukrovky. Pro náš život je zkrátka nevyhnutelný. Věděli jste, že když se rodičům narodí dítě, tak přijdou v době prvních dvou let o 4-6 měsíců spánku?

Příliš dlouhý spánek není zdravý

Příliš dlouhý spánek, podobně jako příliš krátký spánek, není pro naše zdraví vhodný. Délka spánku je totiž ovlivněna životním stylem a zdravotním stavem. To, že osm až deset hodinový spánek je nejlepší už asi úplně neplatí. Zjistilo se, že kvůli dlouhému spánku se na další den sníží výkon paměti. Dlouhý spánek dokonce zvyšuje riziko mnohých nemocí, například obezity, cukrovky, nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Profesor z Arizonské státní univerzity v Pheonixu, který zkoumá spánek a jeho účinky tvrdí, že pokud spíte 7 hodin, snižujete tak šanci na výskyt různých nemocí a budete déle žít. Osm a více hodinový spánek je podle něj nebezpečný. Samozřejmě to platí jen pro dospělé. Jiný profesor na Kalifornské univerzitě v San Diegu sledoval déle než šest let údaje, které pocházejí od 1,1 milionu lidí podílejících se na studii o rakovině. Výsledky potvrdili, že lidé, kteří spali 6,5 - 7 hodin měli nižší úmrtnost jako ti, kteří spali 8 a více hodin.

Nemusí to ale platit u každého. Někdo se cítí svěže po 6 hodinovém spánku, jiný bude unavený i po 10 hodinách. Nejlepší je ale poslouchat svoje tělo a vyspat se tolik, kolik potřebujete. Samozřejmě, pokud jste byli dlouho do noci vzhůru, tak je jasné, že si pospíte o pár hodin více. Také pokud jste vykonávali namáhavou fyzickou aktivitu.

Ideální délka spánku v každém věku

Jak dlouho spát? Jaká je ideální délka spánku pro děti nebo dospělé? Obecně platí, že čím jste starší, tak tím se délka spánku zkracuje. Není neobvyklé, že se délka spánku dětí pohybuje kolem 18 hodin za den a u důchodců se může stát, že budou spát sotva 5 hodin. Jak dlouho spát podle vědců National Sleep Foundation?

  • Novorozenec (0 – 3 měsíce): 14 až 17 hodin spánku za den
  • Kojenec (4 – 11 měsíců): 12 až 15 hodin denně
  • Batole (1 – 2 let): 11 až 14 hodin za den
  • Předškolák (3 – 5 let): 10 až 13 hodin denně
  • Školák (6 – 13 let): 9 až 11 hodin za den
  • Teenager (14 – 17 let): 8 až 10 hodin denně
  • Dospívající (18 – 25 let): 7 až 9 hodin za den
  • Dospělý (26 – 64 let): 7 až 9 hodin denně
  • Starší dospělý (65+ let): 7 až 8 hodin za den

Žena leží na lůžku na boku a spí

Nejen délka spánku, ale i jeho kvalita

Ano, je to opravdu tak. Pokud budete spát 8 hodin, ale váš spánek bude plytký, neustále vás bude něco rušit a budete se budit, tak se budete cítit tak, jako po 4 hodinovém spánku. Nekvalitní spánek přináší kromě únavy další negativa, jako třeba nervozitu, nízkou výkonnost a zlou koncentraci. Měli byste tedy pozorovat i spánek dětí. Nedostatečná kvalita spánku může dokonce u mladých lidí zvyšovat riziko sebepoškozování, sebevražedných myšlenek  nebo i pokusů o sebevraždu.

Jak dlouho spát, když spíte kvalitně? V takovém případě vám bude stačit i méně hodin než 8. Pro kvalitní spánek spěte v místnosti, která je vyvětraná a teplota v ní je kolem 18 stupňů. V létě je lepší když budete spát u otevřeného okna. Dopřejte si úplnou tmu a ticho. Abyste se nemuseli v noci budit na záchod, poslední vodu vypijte přibližně 2-3 hodiny předtím, než půjdete spát. Na večeři si nedávejte žádné těžké ani smažené jídla, protože se vám tak bude těžce usínat. Ideální na večeři je nějaká zelenina, maso, ryba nebo mléčné výrobky.

Prášky na spaní?

Toto je další zajímavé a často rozebírané téma, která je se spánkem úzce spjato. Pokud se někdo nemůže více nocí vyspat nebo se mu těžce usíná, hodí prostě do sebe tabletku a jde spát. Pokud se dlouhodobě nemůžete vyspat a ovlivňuje vás to v každodenním životě, přemýšlejte, co může být příčinou. Ne vždy jsou tabletky na spaní nejlepším řešením a je lepší řešit nespavost bez nich.             

Namísto nekonečného užívání léků se zamyslete nad tím, jestli chodíte spát každý den pravidelně, pravidelně vstáváte, jestli máte kvalitní zdravotní matraci, cvičíte, hýbete se. Pokud se vám nedaří chodit spát vždy ve stejnou hodinu, naučte se každý den aspoň ve stejný čas vstávat. Dochází tak k synchronizování biologických dějů a jiných pochodů v organizmu. Také byste se měli zamyslet nad tím, co dalšího by mohlo nespavost způsobit. Může jít o akutní nebo dlouhodobou nespavost, ale i další problémy se zdravím.

 

Google+