Noční můry u dětí: víme, jak s nimi bojovat

Nepříjemné nebo děsivé sny známé jako noční můry se mohou vyskytnout v každém věku, ale nejčastěji se vyskytují právě u malých dětí. Abychom jim mohli úspěšně předcházet, měli bychom vědět, co je způsobuje. V našem článku se dozvíte více o různých příčinách nočních můr a osvědčených způsobech, jak jim předcházet.

vydešené dítě

Co jsou noční můry

Noční můra je znepokojivý sen spojený s negativními pocity, jako je úzkost nebo strach, který vyústí až do probuzení. Noční můry jsou běžné u dětí, ale mohou se vyskytnout v jakémkoli věku. Nejčastěji začínají u dětí mezi 3. a 6. rokem života a po 10. roce života se vyskytují stále vzácněji. V období dospívání a mladé dospělosti jsou častější u dívek než u chlapců. U někoho se vyskytují také v dospělosti, případně během celého života.

Tip: Proč ukolébavky dokáží uspat (nejen) miminka

Souvislost mezi věkem a obsahem nočních můr

Noční můry u dětí se vyskytují poměrně běžně. Častěji se však vyskytují tehdy, pokud je dítě příliš unavené nebo vystresované. Samozřejmě, pokud kojenci a batolata křičí, když se v noci vzbudí, nemusí to nutně znamenat, že mají noční můru. Faktem však zůstává, že miminka ještě nedokážou vyjádřit své obavy a sny, takže nemůžeme s jistotou vědět, co ve spánku prožívají.

Nárůst výskytu nočních můr začínáme nejčastěji pozorovat u předškoláků. V tomto věku už mají dostatečně vyvinutou představivost a dokážou vyjádřit, co cítí a o čem se jim zdá. Obsah nočních můr se přitom s věkem dětí často mění. Například děti v předškolním věku často sní o tom, že je pronásledují příšery z pohádek. Později jejich noční můry souvisí s reálnými zážitky a stresory ze školy nebo vztahy s kamarády.

Proč děti trápí noční můry

Během spánku mozek pilně zpracovává uplynulé události dne a prožité emoce. Spánek zároveň hraje důležitou roli i při učení a upevňování paměti. V některých případech se však osvěžující odpočinek může díky noční můře změnit v nepříjemný zážitek. Nejčastějšími příčinami přitom mohou být:

  • úzkost
  • strach
  • traumatizující zážitky
  • nedostatek spánku (příliš krátký nebo nekvalitní spánek)
  • stres

Noční můry u dětí mohou vyvolat nespavost

Noční můry nejsou nic příjemného ani pro dospělé, ale děti je prožívají mnohem intenzivněji. I po probuzení mohou mít pocit, že to, co se jim zdálo, nebyl jen sen, ale realita, která pokračuje dál. Situaci navíc komplikuje strach z toho, že noční můra se může vrátit a trápit je dál. Bojí se znovu usnout a tento strach se může vracet každý večer, když přijde čas na odpočinek.

dítě a přízrak

Takto mohou noční můry u dětí způsobit cyklus nespavosti. Dokonce mohou vést ke strachu ze tmy nebo k odmítání spánku. Jak jsme však zmínili, k nočním můrám může přispívat i nadměrná únava. Je to vlastně začarovaný kruh.

Jak pomoci dětem vyrovnat se s nočními můrami

1. Společný rozhovor - nejúčinnějším způsobem, jak řešit noční můry u dětí, je společný rozhovor. Doporučujeme rodičům, aby s dětmi v klidném prostředí probrali vše, co by je mohlo trápit, případně zlobit nebo znepokojovat. Pokud dítě umí o svých emocích otevřeně mluvit, může mu to pomoci uvolnit se před spaním.  

Následně mu to může zlepšit kvalitu spánku a minimalizovat riziko rušivých snů. Přílišné ujišťování a chlácholení však může mít opačný účinek. Nedoporučujeme ani společné spaní s dětmi nebo setrvávání v jejich pokoji, dokud opět neusnou.

2. Hračka jako společník do postýlky - naopak, mnohem vhodnější je nabídnout dětem společnost v podobě panenky nebo plyšového zvířátka. Jednou z možností je vysvětlit dítěti, že hračka potřebuje, aby ji dítě v noci utěšovalo a hlídalo, aby se nebála. Druhou možností je říci, že hračka bude dítě v noci chránit.

3. Jednoduché vysvětlení, co jsou to vlastně noční můry - další účinnou metodou je poučení dětí o realitě nočních můr v přijatelné podobě. Jde vlastně o jakési vysvětlení, že noční můry jsou jen neškodné myšlenky, které nemají nic společného se skutečností.

4. Relaxační a uvolňovací techniky - hluboké dýchání, svalová relaxace a další techniky pro celkové zklidnění a uvolnění mohou dětem také pomoci ke klidnějšímu spánku.

Tip: Autismus ovlivňuje i spánek. Přečtěte si, co by měli vědět rodiče autistických dětí 

Google+