Nevíte, co se starým povlečením? Zde vám nabízíme 12 způsobu jeho opětovného využití

Dopřáli jste si nové povlečení, ale to staré je pořád k světu a vy si nevíte rady, kam s ním? Je vám líto ho vyhodit, a proto si namlouváte, že ho máte do rezervy, ale ve skutečnosti jen zbytečně zabírá místo v prádelníku? Nezoufejte, existuje mnoho jednoduchých způsobů, jak v povlečení najít nový účel. A nalezení nejbližšího sběrného kontejneru na textil k nim rozhodně nepatří.

posteľné prádlo

1. Dětský úkryt

Jedno elegantní řešení je přenechat staré povlečení dětem a zapojit jejich tvořivost. Mohou si z něj vytvořit tajný úkryt, indiánský vigvam nebo malý cirkusový stan. Vy se zbavíte svého dilematu a ony budou motivovány příležitostí naložit s prostěradly podle svých představ.

2. Deka na piknik

Pokud chcete naopak uplatnit vlastní kreativitu a v teplém počasí se rádi vytratíte na oběd do parku, máte v rukách ideální materiál na pěknou deku, která bude lehká, nezabere moc místa a její vzor se vám bude určitě líbit – vždyť jste ho sami kdysi zřejmě vybírali. Hodit se může i na letním festivale nebo sportovní akci.

3. Hračka pro psa

Po dětech jsou druhou vděčnou skupinou domácí mazlíčci. Činnosti jako trhání, válení se a drápání jim vždycky dělají dobře, je však třeba je mít pod kontrolou. Můžete jim na to dát prostěradlo, ze kterého ušijete hračku. V prostěradle zůstává lidský pach, což zejména na neklidné pejsky může působit uklidňujícím způsobem.

TIP: Necháváte svého psa spát s vámi v posteli?

4. Rohož (nejen) do koupelny

Když už jsme u šití a vaší šikovnosti, můžete staré povlečení nastříhat na pásy, které pak spletete do měkké rohože. Postupy jsou různé a nejsou vůbec složité. Rohož najde kromě koupelny využití i v předsíni nebo dětském pokoji. Pokud přidáte i stará barevná trička, výsledek bude opravdu působivý.

5. Nahřívatelný polštář

Jinou kreativní myšlenkou je výroba malých nahřívatelných polštářků. Z povlečení ušijte malé kapsy, naplňte je rýží nebo fazolemi a poté zašijte. Kapsy pak po nahřátí v mikrovlnce nebo na topení dlouho udrží teplo. Lze je přikládat na namáhaná a bolestivá místa na těle, jako je krk, záda a klouby. Těm tak poskytnou úlevu.

6. Promítací plátno

Na šikovnost méně náročný nápad představuje plátno na promítání filmů. Bílé prostěradlo stačí přeložit na půl, pověsit a natáhnout. Letnímu promítání filmů a sportovních zápasů na zahradě se vyrovná jen máloco. Že nemáte vlastní projektor? Půjčte si ho nebo kupte, třeba z druhé ruky. Ten zážitek skutečně stojí za to.

7. Ochrana pro rostliny

Jak zeleninový záhon na zahradě, tak bylinkový květináč na balkóně bývají vystaveny různým nepříznivým vnějším vlivům. Vaši jinak dobře udržovanou mini zahrádku dokáže vítr, silné slunce, hmyz i slimáci poškodit během několika hodin. Rostliny před všemi těmito neduhy rychle ochráníte, pokud je překryjete kusem starého povlečení. Upevnit ho můžete malými hřebíky, případně ho zavěsit na jednoduchou konstrukci.

8. Nákupní taška

Těm, kteří si tykají se šicím strojem, se bude líbit rychlý projekt recyklované nákupní tašky. Po jeho hravém zvládnutí vás určitě napadne mnoho originálních variací – odkládací závěsný pytel nebo pouzdro na karimatku.

9. Zábrana proti průvanu

Průvan procházející pode dveřmi není ani trochu příjemný, ale vy máte na dosah elegantní preventivní opatření. Ze starého povlaku vystřihněte podlouhlý válec na šířku dveří, vyplňte ho snadno tvarovatelným izolačním materiálem (například molitanem) a zašijte. Hotovou zábranu zasuňte pod dveře tak, aby vyplnila všechny škvíry.

10. Dětský kostým

Zapomeňte na masku ducha v podobě plachty s dvěma otvory pro oči. Pokud se blíží dětský karneval, nabízí vám staré povlečení různé lepší, originálnější možnosti. Jen tak pro inspiraci: rytíř řádu Jedi, nevěsta, mumie, řecká bohyně a socha svobody. Napadlo vás něco dalšího?

11. Potah na zakrytí

Pokud má povlečení zajímavý a zachovalý vzor, dá se použít jako potah na zakrytí nejopotřebovanějších povrchů. Vyzkoušejte to na ramínkových věšácích ve skříni, čelní straně zásuvek na dětském stolku, případně na široké čelence do vlasů po babičce.

12. Ochranný přehoz

Vyskytnou se situace, kdy se vám prostěradla hodí jako přehoz chránící před zašpiněním. Může jít o ochranu podlahy a nábytku při malování, závěs proti prachu, přehoz na sedadla nebo do kufru auta či zástěru při domácích pracích. V případě potřeby se z prostěradla snadno stane hadr.

TIP: Jak zařídit ložnici, abyste se v ní cítili příjemně.

Google+