Matrace na pohovku nebo válendu

Dosluhují vám matrace na staré posteli nebo matrace na pohovku a válendu už něco zažily? Chcete je vyměnit, aniž byste vyhazovali postel? Většinou to nejde. Buď jsou pevně připevněné na plochu postele, nebo tvoří součást pohovky či válendy. V dnešním článku si povíme, co dělat v případě, že chcete nové matrace na válendu nebo pohovku.

matrac na valendu

Jak vyměnit matraci na pohovce a válendě?

Řada manželských postelí má potažené matrace, které jsou připevněné na vyklápěcí plochu, pod níž je úložná plocha. Dokonce i matrace na pohovku nebo na válendu jsou v nich pevně zabudované.

Máte tři možnosti výměny:

  • položit nové matrace na staré (nedoporučuje se)
  • úplně vyměnit staré matrace za nové
  • nákup nové postele (dražší řešení)

Položit nové matrace na staré, proleželé, se jeví jako nejjednodušší řešení. Jednoduše se koupí nové matrace a položí na staré. Teoreticky se to dá. Je však třeba si uvědomit, že nové matrace budou kopírovat tvar starých, proleželých matrací, a to už po pár týdnech. Protože nové matrace nebudou mít rovnoměrný podklad, budou se deformovat. Každá matrace má jinou tuhost a doporučuje se položit ji přímo na rošt nebo pevnou desku. Pokud položíte novou matraci přímo na starou, bude se vám zdát o něco měkčí.

Je s tím také spojeno riziko odvětrávání vlhkosti. Mezi dvěma matracemi se vlhkost hromadí a nemá se kam odvětrat. Kumulace vlhkosti v matraci může vést ke vzniku plísní a kromě toho se snižuje životnost matrace o několik let. Když už nemáte jinou možnost, než položit novou matraci na tu původní, měla by to být alespoň matrace dostatečně prodyšná a spíše nižší.

Vhodné jsou perforované matrace, které dostatečně odvádějí vlhkost pomocí vzduchových kanálků, nebo kombinace perforovaných pěnových vrstev s kokosem, protože i kokos pomáhá matraci odvětrávat. Není to však optimální řešení na každodenní spánek a z dlouhodobého hlediska to nedoporučujeme.

Nejprodyšnější pěnou je studená, tzv. HR pěna, která výborně odvětrává. Naopak nejhorší na odvětrávání je latex, který má nejvyšší hustotu.

Dalším řešením může být úplná výměna staré matrace za novou. Je to trochu složitější řešení, ale v konečném důsledku to nejsprávnější. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, je potřeba starou matraci z pohovky nebo válendy odstranit. Například, pokud je matrace vcelku potažená, je třeba celý potah odsponkovat a odstranit až po podklad postele. Na podklad potom položíte novou matraci. Při výběru nové matrace je nezbytné zohlednit výšku a velikost matrace, aby bylo lůžko stejně vysoké jako předtím. Samozřejmě může být i vyšší, nikoliv však nižší.

TIP: Přečtěte si naše tipy a rady Jak vybrat správnou novou matraci

Může se stát, že vám nebude pasovat rozměr žádné matrace, které se na trhu nabízejí. V takovém případě není problém, jsme schopni vám dodat matraci jakýchkoliv rozměrů. Dokonce i různé atypické matrace ve tvaru kruhu, srdce apod. Všechny matrace na míru se u nás vyrábějí podle přání zákazníka a výroba jakékoliv matrace netrvá déle než 5–10 dní.  

Co dělat v případě, že vaše pohovka, gauč nebo válenda nemá boky, které by matraci stabilizovaly a držely na podkladě? Stabilnější bude jedna velká dvojmatrace. Pokud budou lůžko tvořit dvě matrace vedle sebe, dají se na jejich rohy našít stabilizační popruhy, které se poté provléknou pod rošt, a matrace bude na podkladě držet pevněji. Popruhy je možné ušít na míru na většinu matrací z naší nabídky.

matrac na pohovku

Co se týče manželských postelí, nemusíte dávat celou postel nákladně přečalounit. Prostě kupte na matrace bavlněné nebo froté návleky s nejrůznějším designem, které se rychle navléknou a dotvoří požadovaný vzhled lůžka.  

Zbývá ještě jedna možnost, a to koupě úplně nové postele. To je však pro většinu lidí poměrně velký škrt přes rozpočet. Pojďme se proto podívat na vhodné nové matrace na pohovku a válendu.

Jaké matrace na pohovku nebo válendu vybrat?

Chystáte se vyhodit staré matrace pa pohovku a válendu, takže stojíte před otázkou, jaké vybrat nové matrace. V první řadě je třeba zohlednit rošt, jaký ve válendě nebo pohovce máte, a samozřejmě i osobní preference s ohledem na tvrdost matrace.

Na postelích, pohovkách a válendách s potaženými matracemi jsou většinou tyto rošty:

  • pevné plné desky
  • pevné laťové rošty

Na pevnou desku můžete položit všechny pružinové a taštičkové matrace, jsou totiž prodyšné a dobře odvětrávají vlhkost. Můžete na ni položit i pěnové nebo sendvičové matrace, je však potřeba zajistit cirkulaci vzduchu, což možná u pohovky nepůjde. Pokud je však pohovka určena na příležitostné spaní, nic nebrání tomu použít i tyto matrace. Na pevnou desku jsou vhodné i matrace obsahující vzduchové kanálky, kokosové vlákno nebo HR pěnu. Všechny tyto materiály jsou nejčastěji kombinované v sendvičových matracích.  

Pevné laťové rošty jsou z pevných desek uložených v rámu napevno. Nepruží, proto by pružení měla zajišťovat právě matrace. Pokud chcete koupit pěnové matrace, zvolte radši vyšší. Postarají se o dostatečné pružení. Méně vhodné jsou zejména nižší matrace, které potřebují právě pružný lamelový rošt. V případě, že máte raději tvrdší lůžko a koupíte nižší pěnové matrace, nebude vám to vadit, nižší matrace totiž bude tužší. Totéž platí, že na pevném podkladě budou matrace tvrdší než na pružném roštu. Vhodným řešením na pevné laťové rošty jsou zejména pružinové matrace nebo taštičkové matrace.

Úplná výměna matrací na pohovce nebo válendě je důležitá

Jak vidíte, máte víc možnosti, jakou formou vyměnit staré matrace na pohovce nebo válendě. Z našich zkušeností pokládáme za nejsprávnější variantu vyndat staré matrace a místo nich položit nové. U každé matrace najdete přesný popis, na jaký podklad je vhodné matraci uložit, aby posloužila co nejlépe. Na válendu nebo pohovku nejčastěji využijete třeba matraci 80 x 200 cm, případně matraci 160 x 200 cm.

V případě, že budete mít ještě další otázky k tomuto tématu nebo k jinému, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám zodpovíme všechny nejasnosti. Plně k dispozici jsme vám i v naší poradně, kam své dotazy můžete také zasílat.

Google+