Kdy je potřebný chránič matrace?

Kdysi jsme o nich ani neslyšeli. Dnes se staly běžnou výbavou každé praktické domácnosti. Chrániče matrací se považují za jedinečný vynález, který ochrání matraci před znečištěním i mechanickým poškozením, čímž výrazně prodlouží jejich životnost. Pokud si však stále nejste jisti, zda chránič matrace skutečně potřebujete, přečtěte si náš článek. Spolu najdeme odpověď na tuto otázku.

snídaně v posteli s kočkou

Ochranu matrace nesmíte podceňovat

Pořízení kvalitní matrace rozhodně nepatří mezi levné záležitosti. Její koupí a uložením na matracový rošt to však ani zdaleka nekončí. Co položit na vrch matrace? Má tam být jen plachta, aby matrace mohla "dýchat"? Nebo je vhodnější chránič matrace a plachtu položit až na něj? Takové a podobné otázky víří hlavou nejednomu z nás. Záleží nám přece na tom, abychom si všechny požadované vlastnosti nové matrace udrželi co nejdéle.

Drobné i větší nehody se mohou přihodit každému, zvláště v případech, kdy si ranní kávu nebo džus vychutnáváte ještě v posteli. Stačí chvilka nepozornosti a voňavý obsah šálku může skončit v peřinách, odkud snadno proteče až do hloubky matrace. Takové nebezpečí pro matrace hrozí ale i těm, kteří jsou kvůli nemoci nuceni ležet a popíjet bylinné čaje či léčivé sirupy.

Známe různé typy chráničů matrací

Chrániče na matrace se používají jako mezivrstva mezi prostěradlem a matrací. Mohou mít různé rozměry, od chráničů na dětské matrace, až po velikosti běžných matrací či partnerských matrací. Mohou být propustné nebo nepropustné, vše záleží jen na vašem výběru. Nepropustný, resp. nepromokavý chránič, představuje jednoduché, ale elegantní řešení ochrany matrace. Nejen, že matraci ochrání před tekutinami, ale zároveň jí nebrání přirozeně dýchat. Po vyprání z něj voda rychle steče, takže je možné jej vzápětí opět použít.

díte v posteli

Propustný chránič na matraci slouží jako mechanická ochrana matrace před opotřebením, přičemž prostřednictvím použitého materiálu uživatelům zaručuje teplotní komfort. Často je opatřen gumovými pásky umístěnými ve všech čtyřech rozích chrániče, které drží chránič matrace na místě a zabraňují jeho posouvání a klouzání. Chránič je možné sundat a praní v pračce umožňuje udržovat vysoký stupeň hygieny a čistoty.

Kdy oceníte chránič matrace

Kromě ochrany před přetečením slouží chrániče matrací i tím, že díky tepelné izolační vrstvě poskytují při ležení příjemný teplotní komfort. Dokonce se nemusíte obávat ani zapařování či nepříjemné vlhkosti matrace. Díky speciální konstrukci a povrchové struktuře chrániče bude matrace dostatečně prodyšná.

chránič matrace

Při znečištění matrace tekutinou nedochází jen k zašpinění potahu. Zvláště škodlivý je pot, který prostřednictvím obsažené soli ucpává póry v matraci, a tak postupně zvyšuje vlhkost. Jakákoliv vlhkost však proniká až dovnitř, kde vytváří ideální prostředí pro množení škodlivých mikroorganismů. Taková matrace také ztrácí svou přirozenou pružnost, čímž dochází ke ztrátě její funkčnosti a vzniku různých prohlubní a nerovností. Ty mohou být příčinou pozdějších bolestí páteře a nekvalitního spánku.

Chrániče matrací jsou ideálním pomocníkem pro:

  • rodiny s malými dětmi
  • seniory trpícími inkontinencí
  • alergiky a astmatiky, kteří jsou citliví na prach a roztoče
  • ležící pacienty
  • lidi, kteří se nadměrně potí
  • labužníky snídající v posteli
  • hosty, kteří zůstanou i přes noc
  • ty, kterým dělá společnost v posteli pes nebo kočka
  • všechny, kteří dbají o hygienu a zdravý spánek

Jaké výhody přináší chránič matrace svým uživatelům

Pokud jste si doposud mysleli, že vám chránič matrace vůbec nechybí, přečtěte si, v čem všem dokáže být prospěšný. Možná nakonec zjistíte, že právě chránič matrace je to, co jste dosud, možná nevědomky, potřebovali.

  • Ochrana matrace – zabrání znečištění matrace od prachu, tekutin, drobků apod., přičemž udrží jeho tvar déle stálý.
  • Praktické umístění – většina chráničů má na rozích gumové úchyty, kterými se snadno zachytí o okraj matrace, aby se při pohybu nemačkal a neklouzal.
  • Snadná údržba – často je opatřen zipem, proto je možné jej snadno svléknout a vyprat v pračce.
  • Prodloužení životnosti staré matrace – můžete ho použít i na starou matraci, kterou ještě nechcete vyhodit. Chránič matrace je levnější než nová matrace, přičemž efektně zahladí drobné nerovnosti a vy si znovu dopřejete pohodlný spánek.
  • Pozitivní účinky na zdraví – pohltí většinu tělesného potu, který tak nepronikne až do matrace. Chránič na rozdíl od matrace můžete vyprat v pračce, a tím zabránit množení bakterií a roztočů v posteli.
  • Zvýšení komfortu spánku – reguluje tuhost matrace a celkově přidává na pohodlí během odpočinku.
  • Víceúčelové využití – slouží nejen pro každodenní použití, ale je vhodný i na matrace na chatu, rozkládací gauč či pohovku, ale i pro spokojené přenocování návštěv.
Google+