Jaká je životnost matrace, aby nepřišla o své vlastnosti?

Investice do nových matrací není nejlevnější záležitost a řada lidí jejich výměnu opomíjí. Máte matraci už patnáct let a stále slouží, tak proč ji vyměňovat? I pokud na matraci není vidět, že její životnost už skončila, její kvalita a vlastnosti už nejsou takové jako v době jejího nákupu. Pojďme se tedy spolu podívat na to, kdy končí běžná životnost matrací.

žena oddychuje na matraci

Na otázku, jaká je životnost matrace, neexistuje univerzální odpověď. V průměru je životnost matrací 7–10 let, ale klidně to může být i 15 let. Jejich životnost závisí na řadě faktorů, například na materiálu, z něhož jsou vyrobené, ale také na tom, jak často matraci používáte a jak se o ni staráte. U matrací je třeba rozlišovat hygienickou a mechanickou životnost.

Hygienická životnost matrace

Během spánku vypotíme velké množství tekutin, které se dostanou do matrace. Největším problémem matrací jsou bakterie, plísně a roztoči, kterým se v teplém a vlhkém prostředí daří a v matraci se postupně hromadí. Proto se i kvalitní matrace musí často měnit, nikoliv z důvodu mechanického znehodnocení, ale protože je nevyhovující z hygienického hlediska. Doporučená hygienická životnost matrace se proto pohybuje od 5 do 7 let.

Hygienická životnost záleží na druhu matrace

Mezi matracemi jsou velké rozdíly ve vzdušnosti, čímž je ovlivněna jejich hygienická životnost. Kvalitní matrace se postará o to, aby byly tekutiny z matrace rychle odvětrané, a nevytvářely se tak ideální podmínky pro množení mikroorganizmů.

Klasické matrace z polyuretanové pěny mají nejkratší hygienickou životnost, protože se v nich roztočům a bakteriím daří nejlépe. Delší hygienickou životnost mají pěnové matrace s masážním povrchem nebo se vzduchovými kanálky, díky kterým je matrace prodyšnější. Například pěnové matrace z HR pěny jsou o hodně vzdušnější. Do pěnových matrací se přidávají vrstvy kokosového vlákna, které napomáhají jejich lepšímu odvětrávání a tím prodlužují jejich hygienickou životnost. Jsou to tzv. sendvičové matrace, které obsahují i různé druhy pěn nebo jiných materiálů.

matrac na posteli

Velmi dlouhou hygienickou životnost mají také latexové matrace, které jsou vzdušné a odolné vůči bakteriím a plísním. Výborně odvádějí vlhkost a mají tak oproti klasickým pěnám dvakrát delší životnost.

U pružinových matrací je hygienická životnost s ohledem na vzdušnost velmi dlouhá, protože jejich jádro je tvořené pouze vzduchem a při každém stlačení matrace dýchá. Ale ani při té nejlepší péči se na takové matraci nedoporučuje spát 20 let.

Mechanická životnost matrace

Tak jako jiné výrobky, i matrace se opotřebovává. Vytvářejí se na ní proleželá místa a její životnost končí. Ovlivňuje ji materiál, z kterého je vyrobená, i kvalita použité technologie. Co se týče mechanické životností, vydrží kvalitní matrace i několik let ve výborném stavu. Proto ji není třeba měnit kvůli proleželým místům, ale z hygienických důvodů.

Řada lidí si myslí, že tvrdší matrace vydrží déle a měkčí matrace má životnost kratší, protože se na její výrobu používá méně materiálu. Není to však pravda. Tvrdost matrace nezáleží na množství materiálu, ale na technologii její výroby.

Vliv druhu matrace na mechanickou životnost

Mezi matrace s dlouhou mechanickou životností patří pružinové matrace. Například jádra taštičkových matrací vydrží až několik desetiletí, proto i 10 let stará taštičková matrace má stejné ortopedické vlastnosti jako nová.

Naproti tomu nejlevnější pěnové matrace patří k těm, na kterých se mohou nejrychleji vytvářet proleželá místa. Vše opět záleží na kvalitě pěny a její hustotě. Hustota se udává v počtu kilogramů materiálu v jednom metru krychlovém. Čím je tato hustota vyšší, tím je životnost matrace delší, a naopak pěny s nízkou objemovou hmotností jsou řídké, a tak méně odolávají tlaku těla a vytvářejí se na nich rychle prohlubně.

I životnost kokosové vrstvy v matracích závisí na její kvalitě. Nekvalitní kokosová vrstva se může už po pár letech drobit, naopak kvalitní vrstva vydrží velmi dlouho. Kokosové vrstvy se namáčejí do latexového mléka, aby získaly nejen pružnost, ale aby se nedrobily a vydržely déle. Kvalitní kokosové vrstvy jsou proto hloubkově impregnované latexem.

Vhodným roštem k delší životnosti

Na hygienickou životnost má vliv podklad, na jakém ji máte uloženou. Některé postele nemají rošt, ale pouze desku, nebo dokonce úložný prostor, který brání matraci dýchat, a proto se matrace dobře neodvětrává. V takovém případě doporučujeme matraci kontrolovat, aby v ní nezůstávala vlhkost, častěji ji větrat a odstraňovat z ní peřiny i potahy.

Podklad matrace je důležitý nejen k prodloužení hygienické životnosti. Správná kombinace matrace s roštem prodlouží i jeho mechanickou životnost, a naopak položením matrace na nesprávný rošt dokážete jeho životnost zkrátit. Proto je při nákupu matrací vhodné dbát i na podklad, který máte v posteli.

Jak prodloužit životnost matrace:

1. Matraci pravidelně přetáčejte

Matraci pravidelně přetáčejte tak, že tam, kde jste měli hlavu, budete mít nohy, a naopak. Životnost matrace prodloužíte i pravidelným obracením oboustranné matrace. Používaná strana se díky nižší zátěži zregeneruje. Tyto partnerské matrace můžete navzájem měnit s partnerem, aby se opotřebovávaly rovnoměrně z obou stran.

2. Pravidelně o matraci pečujte

Nezapomínejte matraci pravidelně čistit a vysávat. Pravidelným větráním celé matrace z ní odstraníte vlhkost a prodloužíte její životnost. K pravidelné péči o matraci patří i častá výměna povlečení.

3. Dopřejte matraci kvalitní potah

Chraňte matraci kvalitním potahem. Skvělým řešením jsou snímatelné potahy, které se dají prát v pračce a tím je udržet v čistotě. Doporučují se potahy, které brání růstu mikroorganizmů i kvasinek, nebo potahy určené na zvýšené pocení, pokud se nadměrně potíte.

4. Dodržujte pokyny výrobců

Pokud výrobce uvádí, že matrace je určena pouze na lamelové rošty, a nedoporučuje ji používat na pevný podklad, měli byste se tím řídit. Životnost matrace mohou prodloužit samozřejmě i ostatní doporučení výrobců.

TIP NA ZDRAVOTNÍ MATRACE: Jak vidíte, jednoznačně se nedá určit, jak dlouhá je životnost matrace. Konkrétní životnost každé matrace závisí především na tom, jak se o ni budete starat.

Google+