Jídelníček výrazně ovlivňuje zdravotní stav. A jelikož bezlepková dieta je stále populárnější, posvítili jsme si na to, jak dokáže měnit kvalitu odpočinku.
Které potraviny mají vliv na spánek?
Není pochyb o tom, že způsob stravování a výběr potravin se odráží na celkovém zdravotním stavu. Naše strava totiž může skutečně ovlivnit to, jak se cítíme během dne a jak spíme v noci. Například čokoláda, alkohol a kofein zhoršují kvalitu spánku, pokud se konzumují v pozdních hodinách. Mastná jídla zase mohou vyvolat gastroezofageální reflux žaludeční kyseliny, což v první řadě ztěžuje usínání. Omezení příjmu některých druhů potravin tak může značně ovlivnit kvalitu spánku.
U mnoha lidí jsou dokonce nutné speciální omezující diety a různá dietní omezení. Známé jsou například bezlaktózové či bezlepkové diety nebo případně diabetická či histaminová dieta. V posledních letech si získala pozornost právě bezlepková dieta, a to pro svůj potenciální přínos pro zdraví trávicího traktu. Ačkoli jejím primárním cílem je léčba celiakie a zvýšené citlivosti na lepek, některé výzkumy naznačují, že vyřazení lepku ze stravy může mít vliv i na spánek.
Vyspíte se bez lepku lépe?
V tomto případě je důležité vědět, zda jste na lepek citliví a způsobuje vám zdravotní potíže, nebo jej váš organismus bez obtíží toleruje. Lepek primárně neovlivňuje vaši schopnost usnout a neprobouzet se během noci. Pokud však trpíte celiakií nebo nesnášenlivostí lepku, pak konzumace lepku může prokazatelně ovlivnit kvalitu vašeho spánku, případně přispět k problémům, jako je nespavost nebo spánková apnoe.
Jak se projevuje celiakie a intolerance lepku
Nesnášenlivost lepku a celiakie jsou dvě odlišná onemocnění, avšak u obou je klíčové dodržování bezlepkové diety. Při celiakii po požití lepku dochází v těle k autoimunitní reakci, kdy dojde k poškození buněk sliznice tenkého střeva. Jelikož dosud neexistuje způsob, jak celiakii zcela vyléčit, jedinou účinnou léčbou je trvalé a důsledné dodržování bezlepkové diety.
Naproti tomu lidé s intolerancí lepku prostě nevstřebávají lepek správně, což vede k pocitům nevolnosti, zvracení, průjmu nebo zácpě, případně bolestem hlavy a únavě. Pokud se u vás po konzumaci potravin obsahujících lepek vyskytnou tyto příznaky, doporučujeme poradit se s lékařem a nechat se otestovat na alergii nebo zvýšenou citlivost na lepek.
Intolerance lepku a nespavost
V případě, že vám byla diagnostikována nesnášenlivost lepku a trpíte zhoršenou kvalitou spánku, nejlépe uděláte, pokud se vyhnete konzumaci potravin obsahujících lepek. Díky tomu se vyhnete problémům s křečemi, nadýmáním, zácpou, průjmem či zvracením a zajistíte si lepší odpočinek.
K potravinám obsahujícím lepek patří pšenice, ječmen, tritikale, špalda, kamut a žito. Bezpečné potraviny jsou zase například brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, quinoa, proso a mnohé další. Při konzumaci bezlepkové stravy však může docházet k určitým nutričním nedostatkům. Z tohoto důvodu si nezapomeňte dopřát spoustu zeleniny, ovoce, ořechů a bezlepkových celozrnných výrobků.
Celiakie a problémy se spánkem
Při konzumaci lepku u celiatika dochází ke vzniku zánětu v tenkém střevě, který může kvalitu spánku narušit několika způsoby:
- Poškozuje střevní mikrobiom (kolonie mikroorganismů v gastrointestinálním traktu), které hrají roli ve výživě, imunitních funkcích, metabolismu a duševním zdraví. Změny v mikrobiomu mohou vyvolat nedostatek spánku a naopak.
- Zánět může poškodit střeva a tak negativně ovlivnit produkci serotoninu (neurotransmiteru důležitého pro spánek).
- Problémy se vstřebáváním látek přes zánětem poškozenou střevní sliznici (zhoršené vstřebávání vápníku může ovlivnit produkci melatoninu – tzv. spánkového hormonu).
Výhody bezlepkové diety pro lepší spánek
Několik výzkumů potvrzuje, že bezlepková dieta může u celiaků pomoci zlepšit kvalitu spánku. Například studie z roku 2022 ukazuje dramatické zlepšení kvality spánku u dětí s celiakií po přijetí bezlepkové diety. Strava bez lepku by mohla pomoci s nespavostí i lidem s citlivostí na lepek. Odstranění lepku ze stravy by také mělo zmírnit příznaky, jako jsou bolesti břicha, nadýmání a únava, které mohou rovněž stát za zhoršením spánku.
Naznačuje to i studie v časopise Nutrients, která zjistila, že osoby s necelákální citlivostí na lepek, které dodržovaly bezlepkovou dietu, vykazovaly lepší kvalitu spánku a celkovou pohodu. Ve stejné studii se však uvádí, že dodržování diety bylo v této skupině často méně přísné ve srovnání s osobami s celiakií, což může ovlivnit výsledky hodnocení kvality spánku.