Trápí vás nadměrné pocení při spaní?

I když je postoj k pocení často negativní, jde o proces, který je pro normální fungování těla nezbytný. Odstraňuje z těla toxiny, udržuje tělesnou teplotu a v neposlední řadě i rovnováhu soli. Problém může nastat, pokud se jedná o nadměrné pocení.

spiaca žena

Pocení – přirozená funkce kůže

Pocení je běžnou reakcí těla a za běžných podmínek člověk denně vyloučí půl litru potu. Tento objem se zvyšuje při vyšším příjmu tekutin, vysoké teplotě okolí, emocionální zátěži nebo při zvýšené pohybové aktivitě. Zvýšené pocení nastává i v důsledku boje těla proti nemocem. Jde například o pocení při chřipce.

V kůži se nacházejí dva druhy potních žláz – malé a velké. Pot z malých žláz je bez zápachu a tvoří ho z 99 % voda, v níž se nacházejí minerály, močovina, kyselina mléčná, vitamíny a jiné látky. Velké potní žlázy začínají plnit svou funkci až v pubertě a jsou odpovědné za typický pach každého člověka. Pot z nich obsahuje velké množství organických látek, které jsou živnou půdou pro zvýšené množení bakterií.

Nejčastější příčiny nadměrného pocení

Patříte k těm, kteří se ráno budí úplně mokří? Možná si myslíte, že nadměrné pocení je výsledkem tvrdého spánku. Pokud se to stává pravidelně, může za to řada faktorů. Zjištěním příčin často můžete nadměrné pocení během spánku zastavit nebo částečně omezit.

1. Užívání léků

Příčinou nadměrného pocení může být pravidelné užívání některých léků, hlavně hormonálních přípravků, antidepresiv, léků na regulaci hladiny cukru v krvi, kortikoidů, kortikosteroidů a mnohých dalších. Návaly pocení mohou způsobovat i některé výživové doplňky.

žena užíva tabletky

Pokud se to týká i vás, léky rozhodně nevysazujte, ale poraďte se s lékařem. Ten vám pomůže změnit léky nebo upravit jejich dávkování tak, aby způsobovaly nadměrné pocení co nejméně.

2. Špatná životospráva

Mezi nejčastější příčiny nadměrného pocení patří i špatný životní styl lidí, a to velké přejídání nebo těžká a kořeněná jídla před spaním. K tomu se přidružuje obezita nebo nadváha, která má na pocení velký vliv, protože tuk zahřívá. Nadměrné pocení během spánku může způsobovat i přehnané pití kávy nebo alkoholu či jedení pozdě večer.  

Nejlepším řešením je omezit ostrá, slaná, mastná a smažená jídla. Tím snadno zhubnete a prospějete řešení problému s nadměrným pocením. Omezte jídlo těsně před spaním, nejezte nezdravá jídla a nepijte kávu ani alkohol. Tím nejen že můžete omezit nadměrné pocení, ale pomůže vám to i při potížích s usínáním.

3. Nevhodné prostředí

Pokud se budíte uprostřed noci mokří, můžou za to i úplně běžné věci. Mezi ně patří přetopená nebo příliš málo větraná místnost, tlustá přikrývka nebo teplé a nevhodné oblečení. Krásné a lehké syntetické přikrývky jsou na první pohled pohodlné, ale během spánku se teplota těla pod nimi zvyšuje, což vede k nadměrnému pocení. To samé se dá říct o pyžamu.

Před spaním pokoj pořádně vyvětrejte a upravte teplotu v ní na 18 °C. Povlaky a pyžamo přizpůsobte teplotě v pokoji a aktuálnímu počasí. Nejvhodnější jsou povlaky a pyžama z přírodních materiálů, které umožňují pokožce dýchat i během spánku, a díky nim nedochází k narušování přirozené termoregulace. Absorbují vlhkost, nehromadí statickou elektřinu a nezpůsobují přehřívání těla.

4. Vážné onemocnění

Pokud se pravidelně a nadměrně potíte během spánku a všechny běžné příčiny jste už vyloučili, může být chyba ve vašem zdraví. Je spousta onemocnění, které mohou souviset s nadměrným pocením, pokud jste tedy už vyčerpali všechny možnosti, je třeba se zabývat i vaším zdravotním stavem. Nadměrné pocení během spánku může naznačovat závažné onemocnění. Mezi nejčastější onemocnění, při kterých se lidi nadměrně potí, patří poruchy štítné žlázy, chronická zánětlivá onemocnění, tuberkulóza, epilepsie, infekce v těle, ale také nádorové onemocnění, některá neurologická onemocnění atd.

teplomer v ruke

U žen bývá častou příčinou menopauza, kterou provází návaly horka. Dále je to těhotenství, při kterém se ženy více potí zejména v prvním a třetím trimestru, nebo období několika týdnů po narození dítěte.

Důležitý je výběr matrace

Každý člověk se během spánku potí, a proto je velmi důležité každodenní odpařování vlhkosti z matrace ještě před dalším spánkem. Při nadměrném pocení tak sehrává důležitou roli výběr správné matrace a podkladu, na kterém je položená. Při nadměrném pocení vzniká vlhkost, která při nesprávně zvolené matraci může přispívat k tvorbě plísní a rozmnožování roztočů a různých bakterií.

Pro lidi s vysokou intenzitou pocení se doporučují vzdušné matrace. Mezi ně patří latexové matrace, které pomocí vzduchových kanálků vlhkost výborně odvádějí. Otvory v latexové pěně zajišťují prodyšnost a odvádějí vlhkost. Jako mezivrstva se používá i kokosové vlákno, a to nejen s ohledem na prodyšnost, ale také s ohledem na vyšší tvrdost, protože latexové matrace patří samy o sobě mezi měkčí matrace. Latexové matrace je vhodné pokládat na lamelové rošty, aby byl odvod vlhkosti ještě lepší.

Pokud se člověk nadměrně potí, jsou pro něj vhodné také pružinové matrace, které zvládají proces odpařování výrazně snadněji, protože mají jádro plné vzduchu. Jsou dokonce přímo výbornou volbou, pokud máte v posteli pevnou desku, která neumožňuje odvětrávání matrace. Mezi kvalitnější pružinové matrace paří taštičkové matrace, u nichž je každá pružina samostatně uložená v ochranném textilním sáčku. Taštičková matrace při každém pohybu a stlačení dýchá, a tak je pro lidi, kteří se nadměrně potí, ideální.

Materiálem, který je při velkém pocení, vhodný, jsou například koňské žíně. Jsou vzdušné a dokážou vynikajícím způsobem zajistit odvod vodní páry z vlhkosti vyloučené lidským tělem ve spánku. Proto se do matrací používá jako vzdušná vrstva. Mezi prodyšné materiály vhodné do matrací pro toho, kdo se hodně potí, patří i HR pěna, jež také odvádí vlhkost.

Ortopedické matrace doporučují: Nezapomínejte na správně zvolený potah na matraci, který by měl být antibakteriální a vhodný pro zvýšené pocení. Doporučujeme potah z výtažků z aloe vera nebo Medicott Silver 3D, který obsahuje mřížku na zvýšení prodyšnosti a odvětrávání matrace.

Google+